Άρθρα - Γνώμες

19/07/2023 - 15:00

Πόσο ασφαλής είναι η μετακίνηση για έναν πεζό, για έναν ποδηλάτη στην πόλη της Μυτιλήνης; Μας αξίζει αυτή η πόλη;

γράφει ο Μιχάλης Μπάκας

Το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα όταν στις 30 Μαΐου σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή του Καρά Τεπέ, καθώς ένα αυτοκίνητο έπεσε σε κολώνα στην προσπάθειά του οδηγού να αποφύγει ποδηλάτη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τόσο του οδηγού του αυτοκινήτου όσο και του ποδηλάτη.

Το γεγονός ότι ο ποδηλάτης ήταν αλλοδαπός, που έμενε στον καταυλισμό προσφύγων του Καρά Τεπέ, έδωσε το κατάλληλο «πιπέρι» στην είδηση, καθώς δημιουργήθηκε ένα «κίνημα» διαμαρτυρόμενων πολιτών της Μυτιλήνης για την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων από τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών ποδηλατών που κυκλοφορούν στην περιοχή με μεγάλο κίνδυνο ατυχημάτων.

Επιτυχημένη ήταν η πρόσφατη παρέμβαση για το θέμα της οργάνωσης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της μεγάλης κίνησης προσφύγων και μεταναστών με ποδήλατα, εφιστώντας την προσοχή στον τρόπο που οδηγούν οι πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και διανέμοντας σε όλους τους ποδηλάτες σετ φωτισμού ώστε να είναι ορατοί τη νύχτα από τους οδηγούς, καλώντας τους να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες σ΄αυτό τον δρόμο. 

Υπήρξε κάποια αντίδραση από την Πολιτεία; Την Περιφέρεια ή τον Δήμο; Δυστυχώς καμία. Άβουλοι και ανίκανοι, παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, κρατώντας την πόλη και το νησί μας, δέσμια της ανικανότητας τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μοιράζουν οφίτσια και θέσεις σε ημετέρους και οι ιντριγκαδόρικες συμμαχίες, που θα τους εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.

Με αφορμή περιστατικό με το ποδήλατο στο Καρα Τεπέ θυμήθηκα, πριν 10-12 χρόνια που κυκλοφορούσα στην πόλη της Μυτιλήνης με το καλαθάκι για το παιδί μου, πόσες εκκλήσεις είχα από φίλους να μην το κάνω αυτό γιατί ήταν επικίνδυνο για να χτυπήσει το παιδί, καθώς δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ακόμα ποδηλατόδρομοι στην πόλη μας και δεν είναι ασφαλής η μετακίνηση των ποδηλατών. Συνέχισα να ποδηλατώ με το παιδί, επιλέγοντας προσεκτικά τους δρόμους που θα χρησιμοποιούσα για να είναι όσο γίνεται πιο ασφαλείς, κάτι που ομολογώ δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια, που κάναμε ποδήλατο με το παιδί δεν είχαμε κάποιο ατύχημα.

Δεν είναι δυνατόν το 2023 σε μια ευρωπαϊκή πόλη να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην ασφάλεια της μετακίνησης, για ποδηλάτες, πεζούς άτομα με αναπηρία. Η κυριαρχία του αυτοκινήτου ως μέσο μεταφοράς μας κάνει να θεωρούμε πλέον φυσιολογικό ότι ένας ποδηλάτης δεν μπορεί να κυκλοφορήσει με ασφάλεια στην πόλη μας, όπως και ένας πεζός, ένα άτομο με αναπηρία ή ένας γονέας με καροτσάκι.       

Με όραμα και βλέποντας το 2030, στην επόμενη προγραμματική περίοδο ετοιμάζεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του να υλοποιηθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της πόλης μας με στόχο την ολοκληρωμένη στρατηγική Βιώσιμης Κινητικότητας για τον Δήμο της Μυτιλήνης. Με στόχο να σχεδιάσουμε στην πόλη μας ένα σύστημα μεταφορών με βάση τις ανάγκες των πολιτών και όχι των οχημάτων.

Δεν πρέπει να δεχθούμε τίποτα λιγότερο παρά να κάνουμε την πόλη μας αξιοβίωτη για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες της, συνδέοντας τα δίκτυα πεζών με έξυπνα και ευέλικτα μέσα μαζικής μεταφοράς, για την κατοικία, τα σχολεία, την αγορά τους χώρους εργασίας μας.

Δεν πρέπει να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου ήπιων μορφών μετακίνησης (πεζών και ποδηλατιστών) που να συνδέει τις τα σπίτια μας, τις γειτονιές μας, με την αγορά, τα σχολεία μας.

Δεν πρέπει να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από το απαιτήσουμε μια πόλη φιλική για τον πολίτη με την δημιουργία ασφαλών δημοσίων χώρων, πάρκων και χώρων πρασίνου, που θα αποτελέσουν ανάσες αναψυχής και θα βοηθήσουν και την επικείμενη αύξηση της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης λόγω κλιματικής κρίσης.   

Δεν πρέπει να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από το απαιτήσουμε βελτιώσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με γνώμονα τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, δίνοντας περισσότερο χώρο στον πεζό και τον ποδηλάτη και λιγότερο στο αυτοκίνητο. Μπορούμε να εξετάσουμε την εφαρμογή του μέτρου του ορίου των 30 χλμ/ώρα για το κέντρο της πόλης μας, ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη επιτυχία. Εμπρός. Ας τολμήσουμε.   

Θέλουμε, μπορούμε και απαιτούμε μια βιώσιμη πόλη, το ζητάμε από την επόμενη δημοτική αρχή. Ένα καλύτερο μέλλον για την Μυτιλήνη μας. Γιατί το αξίζει. Γιατί το αξίζουμε. 

Μοιράσου το άρθρο!