Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδης επισκέπτεται αιφνιδιαστικά τη Σάμο. Θέμα: H αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Η δομή του νησιού έχει κορεστεί και οι κάτοικοι φοβούνται μια επανάληψη των όσων συνέβησαν το 2015. Εν τω μεταξύ τα συμπτώματα είναι εδώ. Σχεδόν καθημερινά ακούμε για διασώσεις στο Αιγαίο. Οι δυστυχείς που κάηκαν στην πυρκαγιά του Εβρου αν μη τι άλλο μας υπενθυμίζουν πως τα περάσματα εξακολουθούν να είναι ενεργά. Δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι ευθύνονται διακινητές για εμπρησμό. Το δάσος το χρειάζονται διότι προστατεύει τις διαδρομές τους. Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η απόφαση να εγκατασταθούν ειδικές μπάρες με καρφιά στην Εγνατία για να σταματούν τα αυτοκίνητα των διακινητών που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα.
Δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια των «ευγενών ψυχών» να ενοχοποιήσουν τις ελληνικές αρχές για το ναυάγιο της Πύλου. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χαλαρώσει η προστασία των συνόρων. Το Λιμενικό διστάζει να παρέμβει ξέροντας ότι οι καλοθελητές του ανθρωπισμού το έχουν στο στόχαστρο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων, έως το τέλος του χρόνου οι μετανάστες που θα προσπαθήσουν να περάσουν ή θα τα καταφέρουν, θα φτάσουν τις 35.000. Εως σήμερα έχουμε 22.000 αφίξεις, ενώ το 2022 έκλεισε με 16.500 συνολικά. Στη γειτονική Ιταλία, οι ροές φέτος αυξήθηκαν κατά 360% από πέρυσι. Στη Σφαξ της Τυνησίας, το λιμάνι αναχώρησης, είναι συγκεντρωμένοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την υποσαχάριο Αφρική, κυρίως τη Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Μέσα σε μόλις 72 ώρες έφθασαν στις ακτές της Ιταλίας 10.000. Οι αριθμοί παραπέμπουν σε οργανωμένη εισβολή. Ο Σαλβίνι δεν αποκλείει την παρέμβαση του πολεμικού ναυτικού. Θα μου πείτε, ο Σαλβίνι είναι ακροδεξιός, όμως και μόνον ότι ανοίγει η συζήτηση δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.
Το καλοκαίρι μάς φέρθηκε σκληρά. Η Ρόδος, η Πάρνηθα, η Δαδιά και τέλος, το χειρότερο, η Θεσσαλία. Πόσες φορές, πόσοι από τους συμπολίτες μας αισθάνθηκαν απροστάτευτοι; Θα είναι το μεταναστευτικό η νέα πλημμύρα; Προς το παρόν περνάει κάτω από τους αισθητήρες της δημοσιότητας.
Το ερώτημα όμως είναι αν ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος και πρόθυμος να το αντιμετωπίσει όπως το έκανε πριν από μερικά χρόνια στον Εβρο. Ή μήπως θα το αφήσουμε να εξελιχθεί σε πλημμύρα και μετά θα τρέχουμε για να μαζέψουμε τα σπασμένα ρίχνοντας ο ένας στον άλλον την ευθύνη και όλοι μαζί στην κλιματική αλλαγή; Δεν έχω να προτείνω κάποια λύση. Απλώς περιμένω να ακούσω κάποιες σοβαρές προτάσεις, ξεκινώντας από τη μεταφορά του προβλήματος στη δημόσια συζήτηση. Οταν με το καλό τελειώσουμε με τον Κασσελάκη.
* εφημερίδα https://www.kathimerini.gr/