Άρθρα - Γνώμες

08/07/2019 - 13:06

Τι πραγματικά είπε η κάλπη; Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Στράτος Γεωργούλας

Αποτελέσματα που δίνονται με ποσοστά και ξεγελούν. Ανούσιες πολύωρες συζητήσεις στα τηλεοπτικά κανάλια χωρίς να διαβάζουν τα πραγματικά αριθμητικά δεδομένα. «Συμπεράσματα» που είναι αυτά που θέλουν κάποιοι και όχι αυτά που πραγματικά είναι.

Ας δούμε όμως τους τηλεοπτικούς μύθους και τις αριθμητικές αλήθειες:

  1. Αναβίωση του δικομματισμού: εδώ πραγματικά γελάμε. Τα δύο μεγάλα κόμματα πήραν σχεδόν 4 εκατ ψήφους. Το 2004 είχαν πάρει 6,4 εκατ. και το 2009 είχαν 5.3 εκατ. ψήφους. Τα αριθμητικά δεδομένα είναι σχεδόν όμοια με τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, όταν κανένας δεν μιλούσε για δικομματισμό. Το ότι αναζητούνται περίπου 1,3 ως 2,4 εκατομμύρια ψήφοι, κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να ανησυχεί.    
  2. Νίκη της ΝΔ: Η ΝΔ δεν έπιασε τον αριθμό ψήφων της μεγάλης ήττας της το 2009. Τότε ήταν συντριβή. Σήμερα είναι «αλλαγή εποχής». Πως είναι δυνατόν…
  3. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δεύτερος μεγάλος πόλος: Απλά να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις ξεπέρασε τον αριθμό ψήφων της ήττας του 2012 και είναι μισό εκατομμύριο μακριά από το Γενάρη του 2015.
  4.  Το ΚΙΝΑΛ κράτα: Ναι αλλά σχεδόν στο μισό της δύναμης του Μαΐου 2012 όταν και μιλήσαμε για το φαινόμενο της πασοκοποίησης, συνώνυμο της συντριβής.
  5. Οι ψήφοι της ΧΑ πήγαν στον Βελόπουλο: Απλά να δούμε ότι σε σχέση με ένα μήνα πριν η ΧΑ έχασε πάνω από 100.000 ψήφους και ο Βελόπουλος έχασε περίπου 30.000. Και αλλού βρίσκονται αυτές οι ψήφοι…
  6. Ήταν μεγάλη η αποχή λόγω καλοκαιριού: Ναι αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο το Σεπτέμβριο του 2015. Το ανησυχητικό είναι από το 2015 και μετά η συμμετοχή σταθεροποιείται σε ποσοστά κάτω από 60%, ένα φαινόμενο που ονομάσαμε σε προηγούμενο άρθρο ως αμερικανοποίηση των εκλογών.

Τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν αυτό που επίσης είχαμε πει σε αυτό το άρθρο. Η ψήφος έγινε φαινόμενο πολύ ρευστό. Κρύβεται κυρίως στην αποχή. Αν συνδυαστεί δε, με ποιοτικά στοιχεία (για ποιο λόγο ψήφισαν πχ τα δύο πρώτα κόμματα) τότε η ρευστότητα αυτή θα πρέπει να ανησυχήσει όσους νιώθουν κερδισμένοι από τα αποτελέσματα. Και όσο δεν το συνειδητοποιούν τόσο μεγαλύτερες εκπλήξεις θα δεχθούν στην πορεία.   

Μοιράσου το άρθρο!