Αστυνομικό Ρεπορτάζ

12/06/2014 - 20:40

30χρονος ο «φόβος και ο τρόμος» της Γέρας – Ασφαλιστικά μέτρα από επιχειρηματίες για να γλιτώσουν

 Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

  •  Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν 6 επιχειρηματίες από την περιοχή της Γέρας για να γλιτώσουν από τη μανία ενός 30χρονου, ο οποίος τα κάνει "γυαλιά-καρφιά" όταν του ζητούν να πληρώνει τα εμπορεύματα που προμηθεύεται, ενώ του δίνουν "χαρτζιλίκι" κι από πάνω!
  • Εδώ και 2 χρόνια οι κάτοικοι της Γέρας "ζουν στο πετσί τους" το φόβο και τον τρόμο του 30χρονου, ενώ όσοι προσπάθησαν κατά καιρούς να προσφύγουν στην Αστυνομία και στη δικαιοσύνη ανακάλεσαν άμεσα μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν

Τον "φόβο και τον τρόμο" για τους επαγγελματίες της Γέρας, κυρίως όμως στον Παπάδο και στο Πέραμα, αποτελεί ένας 30χρονος κάτοικος της περιοχής, για την περίπτωση του οποίου παρενέβη ήδη η Δικαιοσύνη αναγκάζοντάς τον με Προσωρινή Διαταγή να μην πλησιάζει τις επιχειρήσεις, οι υπεύθυνοι των οποίων στράφηκαν εναντίον του, ενώ αύριο Παρασκευή η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει κατά την τακτική διαδικασία.

Εδώ και δύο χρόνια στη Γέρα ισχύει "ο νόμος της σιωπής", με τον 30χρονο να εκβιάζει και να απειλεί σχεδόν καθημερινά τους καταστηματάρχες προκειμένου να μην πληρώνει τα προϊόντα που προμηθεύεται, ενώ οι επαγγελματίες αναγκάζονται να του δίνουν και "χαρτζιλίκι" από πάνω θέλοντας να γλιτώσουν τις συνέπειες από το μένος του.

 

Δηλώνεις τρελός και τελειώνεις…

Σπασμένες βιτρίνες, ζημιές σε φούρνους και σε καφενεία, αλλά και χειροδικία από πλευράς του σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και συγχωριανούς του, που κατά καιρούς τόλμησαν να πουν "όχι" στις… απαιτήσεις του, είναι μερικά από αυτά που βιώνουν οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της Γέρας τα τελευταία 2 χρόνια. Στο ερώτημα για το τι έκανε όλο αυτό το διάστημα το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας για να αντιμετωπίσει αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση, υπάρχει απάντηση: Έχοντας προσάγει το συγκεκριμένο άτομο αρκετές φορές στο Τμήμα, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι έχει πιστοποιητικό ψυχιάτρου ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Όπως είναι γνωστό, γι’ αυτές τις περιπτώσεις η μεταχείριση είναι πιο "λεπτή".

Με αυτό το δεδομένο το συγκεκριμένο άτομο μπαινόβγαινε στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ οι παθόντες καλούνταν από τους αστυνομικούς να καταθέσουν μήνυση εναντίον του για να βρουν το δίκιο τους. Ποιός όμως να κάνει κάτι τέτοιο; Όταν ένας επαγγελματίας προ μηνών τόλμησε να καταθέσει μήνυση εναντίον του 30χρονου για να προστατευτεί την απέσυρε την επόμενη μέρα! Τι είχε συμβεί; Ο 30χρονος εισέβαλε νύχτα μέσα στο σπίτι του επαγγελματία σπάζοντας την κεντρική είσοδο και την ώρα που εκείνος κοιμόταν άρχισε να τον χτυπά αλύπητα, καλώντας τον να "πάρει πίσω" την προσφυγή!

Σαν ταύρος σε υαλοπωλείο

«Έχουμε ζήσει έναν εφιάλτη εδώ και 2 χρόνια στη Γέρα», ανέφερε επαγγελματίας του Παπάδου στα "Νέα της Λέσβου". Και συνέχισε: «Αυτή η περίπτωση του 30χρονου πρέπει να είναι μοναδική στην Λέσβο. Πηγαίνει στο φούρνο και ζητά να του δώσουν ψωμί δωρεάν, ενώ το ίδιο κάνει και στο σούπερ-μάρκετ. Αν ο επαγγελματίας του πει όχι σπάει τους πάγκους, τις βιτρίνες και τα καθίσματα, κάνει δηλαδή τα μαγαζιά άνω-κάτω προκαλώντας ζημιές, που θέλουν χρήματα για να αποκατασταθούν. Οι επαγγελματίες λοιπόν προτιμούν να του δίνουν προϊόντα δωρεάν για να γλιτώσουν από το μένος του, ενώ το ίδιο κάνει και στο φαρμακείο και στην καφετέρια. Μάλιστα στην καφετέρια εκτός από το ουίσκι που πίνει το ένα μετά το άλλο, εννοείται δωρεάν, κάποιες φορές που είναι ακόμα πιο νευριασμένος απαιτεί από τους θαμώνες να εγκαταλείψουν την επιχείρηση και όταν αυτό δεν γίνεται τότε τα σπάει και γι’ αυτό το λόγο!

Βρίζει, απειλεί και χειροδικεί εναντίον των συμπατριωτών του από τους οποίους κατά καιρούς ζητάει και χρήματα και αλίμονο σε αυτούς που δεν θα του τα δώσουν», μας ανέφερε ο επαγγελματίας από τη Γέρα.

Να σημειωθεί ότι ο 30χρονος είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας έχοντας χάσει τη μητέρα του, ενώ λέγεται στα χωριά της Γέρας ότι δεν έχει καλή σχέση με τον πατέρα του λόγω της προβληματικής συμπεριφοράς του. Ο ίδιος είναι χρήστης ηρεμιστικών χαπιών τα οποία εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών, αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, τα προμηθεύεται με ιατρική συνταγή αντιμετωπίζοντας, όπως προαναφέραμε, ψυχολογικά προβλήματα.

Το μαχαίρι που… γύρισε μπούμερανγκ!

Και η βίαιη στάση του δεν σταματά εδώ. Κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού του με επαγγελματία του Παπάδου έβγαλε ένα μαχαίρι με μήκος λάμας 19 εκατοστά! Το γεγονός της σύλληψής του ανακοινώθηκε με το αστυνομικό δελτίο Τύπου, ύστερα από τη μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο επαγγελματίας όταν είδε να απειλείται η ζωή του. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι προκειμένου να αποφευχθεί το φονικό στον Παπάδο, "έπεσαν πάνω" στον 30χρονο τρεις κάτοικοι της περιοχής προσπαθώντας για αρκετή ώρα ώστε να τον αφοπλίσουν.

Κατά την αυτόφωρη διαδικασία εναντίον του 30χρονου επιβλήθηκε από την Δικαιοσύνη η πρώτη "καμπάνα" με ποινή φυλάκισης 14 μηνών, εξαγοράσιμους προς 26 ευρώ την ημέρα για τη χρήση μαχαιριού και πρόκληση σωματικών βλαβών. Ο 30χρονος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, όμως, η κίνηση του επαγγελματία μηνυτή του να φθάσει μέχρι τη δικαστική αίθουσα, χωρίς να τον φοβηθεί, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χρήση μαχαιριού από τον 30χρονο δείχνει πλέον την επικινδυνότητα της κατάστασης για τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων, αυτό ώθησε άλλους 5 επαγγελματίες του Παπάδου σε κοινή προσφυγή στη Δικαιοσύνη με την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, μέσω της οποίας ζητούν από τους δικαστές να του απαγορεύσουν να προσεγγίζει τις επιχειρήσεις τους. Αυτό τουλάχιστον το δέχτηκε το δικαστήριο με την Προσωρινή Διαταγή "λυτρώνοντας" τους καταστηματάρχες, δεδομένου πως σε περίπτωση παράβασης αυτού του όρου ο 30χρονος θα οδηγείται στο Αυτόφωρο έχοντας ήδη 14 μήνες στην πλάτη του.

Την εκπροσώπηση των επαγγελματιών που προσέφυγαν από τη Γέρα έχει αναλάβει ο Πλωμαρίτης δικηγόρος Παντελής Σαμαράς, ο οποίος με δήλωσή του στα "Νέα της Λέσβου" τόνισε: «Το τι έχουν υποφέρει οι επαγγελματίες της Γέρας τα τελευταία 2 χρόνια δεν περιγράφεται και θα παρατηρούσα μάλιστα ότι αρκετά άντεξαν όλους αυτούς τους μήνες, αν σκεφθεί κανείς ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει κατηγορηθεί μέχρι και για εμπρησμό στο ίδιο του το σπίτι. Έχουμε ήδη μία πρώτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης με την Προσωρινή Διαταγή που εκδόθηκε για την προστασία των πελατών μου και αναμένουμε πλέον την Παρασκευή, που είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της προσφυγής», ανέφερε καταλήγοντας ο δικηγόρος.

Μοιράσου το άρθρο!