Βιβλίο

11/07/2022 - 15:36

Μεγάλο ενδιαφέρον για την βιβλιοπαρουσίαση «Πανδημία COVID-19: Ο Καπιταλισμός στη Δύση του»

Από τη βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης του τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ «Πανδημία COVID-19: Ο Καπιταλισμός στη Δύση του»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης  του τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ «Πανδημία COVID-19: Ο Καπιταλισμός στη Δύση του» που διοργάνωσαν oι Οργανώσεις Πόλης Μυτιλήνης του ΚΚΕ, την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο «Καφέ Σουσαμλή» στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης.  

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον  Νάσο Γαλή, ιατρό, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και στέλεχος του ΚΚΕ. Την παρουσίαση της έκδοσης πραγματοποίησε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Σιδέρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι « ….  Στη χώρα μας, το εργατικό-λαϊκό κίνημα με τη συμβολή του ΚΚΕ από την πρώτη μέρα αποδόμησε το επικίνδυνο και παραλυτικό αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για “εθνική ενότητα”, ότι “είμαστε όλοι μαζί”, ότι “είναι κοινός ο εχθρός”, προκειμένου να εξασφαλίσει σιγή “νεκροταφείου” ώστε να μη μιλάει κανείς για τον κίνδυνο από την εγκληματική πολιτική της. Δεν της πέρασε, παρόλο που πολύτιμο συμπαραστάτη είχε το ΣΥΡΙΖΑ τού “θα λογαριαστούμε μετά”, της “εθνικής συνεννόησης”, του “πολιτικού μορατόριουμ”, “των υπουργών κοινής αποδοχής”. Ο λαός μας δεν έχει να περιμένει καλύτερες μέρες από αυτό το κόμμα που ακόμα και όταν ψέλλιζε κάτι φαινομενικά φιλολαϊκό έτρεχε να υποβάλει τα σέβη του στους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους. Κάπως έτσι ακούσαμε από τα στελέχη του για “επίταξη του ιδιωτικού τομέα αλλά ...σε λογικές τιμές”, “μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας αλλά ...πάντα κοστολογημένα”. Αυτό το τονίζουμε γιατί τεχνηέντως τον τελευταίο χρόνο - γιατί τον πρώτο ήταν τελείως μουγκός - από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και προσκείμενα σε αυτούς ΜΜΕ γίνεται προσπάθεια να αρθρωθεί υποτιθέμενος αντιπολιτευτικός λόγος για άλλη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας. Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει έναν θολό αντικυβερνητικό και αντιμητσοτακισμο που και στα θέματα της υγείας θα εκφράζεται με το "να φύγει ο Μητσοτάκης", "να φύγουν αυτοί" χωρίς βέβαια να δηλώνουν ότι και εκείνοι θα συνεχίσουν τον ίδιο δρόμο, θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική εμπορευματοποίησης στην υγεία-πρόνοια. 

 Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται η πρόσφατη μάλιστα έκδοση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι τίποτα άλλο από μία συρραφή των κοινοβουλευτικών του παρεμβάσεων οι οποίες αρχίζουν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και χωρίς καμία ντροπή επαναλαμβάνουν τα περί εθνικής συνεννόησης….»

 

Σε άλλο σημείο στην παρουσίαση  αναφέρει: 

 

Για την πανδημία στις δομές προσφύγων και μεταναστών

 

«Για το έτος 2021, ο ΕΟΔΥ έχει αναρτήσει μόνο 2 εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων και μεταναστών για τις δύο πρώτες εβδομάδες του έτους, όπου καταγράφηκαν συνολικά 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ωστόσο, υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο για σωρεία κρουσμάτων στις δομές προσφύγων μέσα στο 2021, όπως εντελώς ενδεικτικά δημοσίευμα στις 22.5.2021 για 135 κρούσματα στο Κέντρο Φιλοξενίας και Μεταναστών του Κατσικά, δημοσίευμα στις 13.5.2021 για 18 νέα κρούσματα σε μία ημέρα στο ΚΥΤ της Λέσβου στον Καρά Τεπέ. Με λίγα λόγια, το κράτος εγκατέλειψε την αναγκαία για την παρακολούθηση της πανδημίας καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού στις δομές προσφύγων και μεταναστών, μέσω ενός κεντρικού συστήματος. Η όποια καταγραφή γίνεται είτε μεμονωμένα σε κάθε δομή είτε μέσω της δραστηριότητας ΜΚΟ και άλλων ιδιωτών ή μέσα από την σχετική ειδησεογραφία. Ακόμα πιο προβληματική και ελλιπής είναι η ανίχνευση στοιχείων για τον αναγκαίο εμβολιασμό των διαμενόντων προσφύγων και μεταναστών στις δομές.

Η έναρξη των εμβολιασμών στα 3 μεγαλύτερα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην χώρα, σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, ξεκίνησε μόλις στις 3.6.2021, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του ΕΟΔΥ. Έξι μήνες αργότερα, στα μέσα Δεκέμβρη, ο ΕΟΔΥ εκδίδει ανακοίνωση για τον εμβολιασμό στο ΚΥΤ της Λέσβου στον Καρά Τεπέ, σημειώνοντας ότι σε πληθυσμό 2.199 κατοίκων έχουν εμβολιαστεί 1.247 εντός ΚΥΤ από τον ΕΟΔΥ και 409 έξω από την δομή. Την ίδια περίοδο, ο αρμόδιος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εγκαινιάζοντας τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (υπερδομή – φυλακή προδιαγραφών ΝΑΤΟ) στη Μαλακάσα, δηλώνει ότι: «Το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται σε περίπου 40%-50%, δηλαδή κάτω από το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού, αλλά γίνονται προσπάθειες, για να αυξηθεί το ποσοστό αυτό, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει θάνατος από κορονοϊό. Υπάρχουν προγράμματα εμβολιασμού μέσα στις δομές και ειδικά για τους άνω των 60 ετών ισχύει η υποχρεωτικότητα, όπως και στον γενικό πληθυσμό.» Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός στα ΚΥΤ και στις άλλες δομές προσφύγων και μεταναστών γίνεται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ ο σχεδιασμός παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες όπως για παράδειγμα ότι κατά την έναρξη των εμβολιασμών και για μεγάλο διάστημα δεν υπήρχε ενημερωτικό υλικό για τον εμβολιασμό στη γλώσσα των προσφύγων.

Χρειάζεται να υπογραμμιστεί ότι στο όνομα αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας, εντάθηκαν τα μέτρα καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, αποφασίστηκαν μέτρα που τους στερούσαν βασικά δικαιώματά τους, όπως η αναστολή κατάθεσης αίτησης ασύλου. Χαρακτηριστική είναι η ενεργοποίηση του σχεδίου «Αγνοδίκη» για τον γενικό υγειονομικό αποκλεισμό των ΚΥΤ και δομών, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων μέσα στα ΚΥΤ σαν φυλακές και την δυνατότητα εξόδου μόνο μετά από σχετική άδεια. Η συγκεκριμένη πρακτική έχει δεχθεί δριμύτατες κριτικές για τις εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στην ψυχική υγεία των διαμενόντων, από τους οποίους 7 στους 10 έχουν ανάγκη ψυχιατρικής επίβλεψης και φαρμακευτικής αγωγής.

Όσα αναφέρονται για τις παραπάνω δομές, μπορούμε με ασφάλεια να ισχυριστούμε ότι είναι αντιπροσωπευτικά για όλες τις «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες που διαβιούν σε κλειστές δομές. Η επάρκεια αλλά και η ποιότητα κρατικών δομών που θα παρέχουν δωρεάν όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνει πράξη στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης γιατί αποτελούν “κόστος”. Δεν είναι λοιπόν, να απορεί κανείς που στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες, οι αστικές κυβερνήσεις δε μπόρεσαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την πανδημία στους χώρους αυτούς, αφού με οποιοδήποτε “μείγμα’ της πολιτικής διαχείρισης που εφαρμόζουν προβλέπεται από το κράτος η παροχή μόνο ενός ελάχιστου πακέτου υπηρεσιών χαμηλού κόστους, τέτοιου που να μην καλύπτει ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες και τίποτα παραπάνω. Είναι προφανές ότι λόγω της σοβαρής κρατικής ανεπάρκειας σε υποδομές και παροχές δημιουργείται το έδαφος σε “φιλανθρώπους”, ΜΚΟ και ιδιώτες ώστε να θησαυρίζουν στις πλάτες των πιο “ευάλωτων” πληθυσμιακών ομάδων παρέχοντας, αρκετές φορές, αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες.

Οι ανάγκες αυτών των πληθυσμών σε συνδυασμό με την εξέλιξη της επιστήμης και την ανάπτυξη της παραγωγικότητας, επιτάσσουν μια άλλη ανάπτυξη των υπηρεσιών πρόνοιας για τους πρόσφυγες και άλλες τέτοιες ομάδες. Γι’ αυτό η αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτές τις δομές θα μπορούσε να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και αποτελέσματα μόνο μέσα από ένα άλλο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν με ανάπτυξη δημόσιων, σύγχρονων δομών σε επίπεδο κοινότητας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και με όλο το απαραίτητο προσωπικό, που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και πραγματικούς όρους φιλοξενίας, αποκατάστασης, επανένταξης. Αυτό το σύστημα Πρόνοιας μπορεί να εξασφαλίζει στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε να μπορούν να προστατεύονται, να αναπτύσσονται, να θεραπεύονται, να συντηρούνται, ανάλογα με τις ανάγκες τους…»   

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν , η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ. η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόρειου Αιγαίου, Αγλαΐα Κυρίτση,  η Νίκη Τσιριγώτη, επικεφαλής - δημοτική σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Μυτιλήνης, ο Γιάννης Συκάς, επικεφαλής - δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και αντιπροσωπία της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της, Κώστα Ρήγα.

Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσίαση τους, υγειονομικοί, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, οπαδοί και φίλοι του κόμματος.  

 

Μετά την παρουσίαση της έκδοσης ακολούθησαν ερωτήσεις και πλούσια συζήτηση, με το τελικό συμπέρασμα να είναι η αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απέναντι στον πρόσφατο νόμο για το νέο ΕΣΥ και τις τραγικές ελλείψεις που ήδη παρουσιάζει το σύστημα υγείας στο νομό Λέσβου.

 

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο, το οποίο εξαντλήθηκε από το βιβλιοπωλείο που λειτουργούσε  στην εκδήλωση.

Μοιράσου το άρθρο!