Γράφουν για την υγεία

08/05/2013 - 06:01

Δίαιτα πριν την παραλία - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Δίαιτα πριν την παραλία - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

trong>Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η αναμονή για την έξοδο μας στις παραλίες όλο και μεγαλώνει- ή μήπως όχι; Είναι σύνηθες το φαινόμενο κατά τη διάρκεια του  χειμώνα να αυξάνετε το σωματικό μας βάρος  για ποικίλους  λόγους δημιουργώντας μας ένα άγχος την περίοδο πριν το  καλοκαίρι για να χάσουμε γρήγορα κιλά. Το θέμα της παραλίας φαίνεται να απασχολεί γυναίκες και άνδρες το ίδιο.  Οι μεν γυναίκες  επιθυμούν να μειώσουν το βάρος τους και  να αποκτήσουν επιπλέον ένα σφριγηλό και όμορφο σώμα, ενώ οι άνδρες επιδιώκουν να αυξήσουν τον όγκο τους  αναπτύσσοντας επιπλέον μυϊκό ιστό. Οι  περισσότεροι από αυτούς θα επισκεφτούν κάποιο Διατροφολόγο σε συνδυασμό με αυξημένη φυσική δραστηριότητα   έτσι ώστε να επιτευχθούν  οι στόχοι τους.  Βάζοντας όμως στενά  χρονικά όρια-που κυμαίνονται  συνήθως από τις αρχές Μαΐου έως και τις αρχές του καλοκαιριού οπότε θα είναι και η πρώτη έξοδος μας στις παραλίες- σε συνδυασμό με την ανάγκη για γρήγορα αποτελέσματα μας  δημιουργείτε μια πίεση η οποία πιθανώς να μας οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές  όπως στερητικές δίαιτες, εξαντλητική γυμναστική και κατανάλωση σκευασμάτων αδυνατίσματος που πιθανώς  να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας.  Όταν το άτομο πανικόβλητο  αποφασίσει να ακολουθήσει μια δίαιτα express η οποία δεν θα είναι ισορροπημένη καθώς δεν  θα περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα είναι χαμηλών θερμίδων θα έχει ως αποτέλεσμα   να μειώσει το μεταβολισμό του, να εξασθενήσει την άμυνα του οργανισμού του στερώντας του θρεπτικές ουσίες  και ως εκ τούτου να επανακτήσει πολύ γρήγορα το χαμένο του βάρος. Ως  διατροφολόγος λοιπόν θα πρότεινα , αυτή  την επιθυμίας μας να βγούμε στις παραλίες  όμορφες και  ανανεωμένες  με τέλειο σώμα,  να την χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά ως ένα κίνητρο που θα μας ωθήσει να πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε ένα σωστό πρόγραμμα δια τροφής σε συνδυασμό με άσκηση .

Έτσι λοιπόν θα παραθέσουμε ορισμένες απλές οδηγίες οι οποίες όχι μόνο θα μας βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου αλλά θα αποτελέσουν ταυτόχρονα και ένα γνώμονα μιας σωστής διατροφικής καθημερινότητας που θα θέσει τις βάσεις στο εξής για ένα  πιο υγιεινό τρόπο ζωής.   

·         Καταναλώνετε  5-6 γεύματα την ημέρα ανά 3 ώρες, αυξάνουν τον μεταβολισμό, σας  γεμίζουν ενέργεια και δεν σας αφήνουν να πεινάσετε και να καταναλώσετε τροφές με πολλές θερμίδες ή μεγάλες ποσότητες φαγητού.

·         Αυξήστε τη κατανάλωση νερού  (περίπου  1-1.5 λίτρο νερό  την ημέρα), ενυδατώνει το σώμα σας και το  βοηθάει  να λειτουργήσει και να αφομοιώσει καλύτερα τα  θρεπτικά συστατικά, καθώς επίσης βοηθάει και στη μείωση της κυτταρίτιδας και στην αναπλήρωση των υγρών που χάνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης .

·         Εντάξτε  στο μενού της εβδομάδας όλες τις κατηγορίες τροφίμων, όπως όσπρια, λαχανικά (φασολάκια, μελιτζάνες, μπάμιες κ.α), ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας και ζυμαρικά, έτσι ώστε να έχετε μια υπερπλήρη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

·         Καταναλώνετε  4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, η ποικιλία φρούτων και λαχανικών  καλύπτει στον οργανισμό ένα μεγάλο φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επίσης  προσλαμβάνετε μηδέν λιπαρά, λιγοστές θερμίδες, μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό,  φυτικές ίνες και πλούσια γεύση.

·         Φροντίστε ώστε  το πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό σας γεύμα να περιέχει πρωτεΐνες : γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγό, κρέας , σύνθετους υδατάνθρακες :  ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά (προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης) , ρύζι, όσπρια και  φρούτα ή λαχανικά. Ο συνδυασμός αυτών των ομάδων τροφίμων  δημιουργεί την αίσθηση πληρότητας  του οργανισμού.       

·         Επιδιώκετε  στα ενδιάμεσα γεύματα την κατανάλωση φρούτων  ή χυμών μαζί με κάποιο snack (ξηρούς καρπούς,  παστέλι, κριτσίνια, μπισκότα ολικής άλεσης κ.α)

·         Αποφεύγετε  τροφές πλούσιες σε θερμίδες χωρίς καμία θρεπτική αξία όπως πατατάκια, αναψυκτικά και γλυκά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτού του είδους οι τροφές προσδίδουν πολλές θερμίδες που αποθηκεύονται στον οργανισμό με τη μορφή λίπους. Προτιμήστε τα γλυκά του κουταλιού , τη  μαύρη  σοκολάτα και  μια μπάλα παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα.  

·         Προσέξτε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες (7 kcal/gr, όταν αντίστοιχα το λίπος περιέχει 9 kcal/gr!!!). Πιο συγκεκριμένα, το αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι και αποθηκεύεται εύκολα ως λίπος αν δεν χρησιμοποιηθεί άμεσα. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα τα οποία είναι χαμηλότερα σε αλκοόλ.

·         Γυμναστείτε  συστηματικά  σε κάποιο γυμναστήριο, κολυμβητήριο, γήπεδο εάν δεν υπάρχει χρόνος 30 λεπτά την ημέρα ήπια φυσική δραστηριότητα (περπάτημα) αρκεί. Έτσι αυξάνετε  το μεταβολικό ρυθμό και βελτιώνετε τη φυσική σας κατάσταση.

Έχοντας λοιπόν υπόψη μας όλα τα παραπάνω η προετοιμασία για την έξοδο μας στις παραλίες θα γίνει μια ευχάριστη περίοδος και όχι ένα αγχωτικός αγώνας με το χρόνο .


    * Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!