Γράφουν για την υγεία

03/02/2016 - 06:20

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφή

m>Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *    Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική είναι μία κατάσταση που βιώνουν αρκετοί άνθρωποι στις μέρες μας. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμη και  σε  βρέφη, είναι πιο συχνή στους ενήλικες. Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία και  επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.

 

Τι ακριβώς όμως συμβαίνει στην γαστροοισοφαγική  παλινδρόμιση; Όταν τρώμε, η τροφή περνάει από το στόμα και το φάρυγγα στο στομάχι μέσω του οισοφάγου. Στο κάτω μέρος του οισοφάγου ένα σύνολο μυϊκών ινών, που έχει ονομαστεί Κάτω Οισοφαγικός Σφιγκτήρας ο οποίος  λειτουργεί φυσιολογικά ως βαλβίδα επιτρέποντας την προώθηση της τροφής που έχει καταποθεί στο στομάχι, αλλά εμποδίζοντας την άνοδο περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Όταν ο σφιγκτήρας αυτός χαλαρώνει, τότε γαστρικά υγρά μετακινούνται στον οισοφάγο, ερεθίζοντάς τον και δημιουργώντας τα ενοχλητικά συμπτώματα, που συνήθως είναι εντονότερα μετά την κατανάλωση γεύματος. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τις περισσότερες φορές συνδέεται με τη χαλάρωση αυτή του Κάτω Οισοφαγικού Σφικτήρα.

Συμπτώματα της Γαστροισοαφαγικής Παλινδρόμισης :

·         Καούρα: Κάψιμο, πόνος ή δυσφορία που μπορεί να "μετακινηθεί" από το στομάχι σας προς την κοιλιά ή το στήθος σας, ή ακόμα και μέχρι στο λαιμό σας

·         Παλινδρόμηση: μια ξινή ή πικρή γεύση οξέος που φτάνει μέχρι το λαιμό ή το στόμα σας

·         Φούσκωμα

·         Έμετος με αίμα

·         Ρέψιμο

·         Δυσφαγία: Η στένωση του οισοφάγου, η οποία δημιουργεί την αίσθηση ότι το φαγητό "κόλλησε" στον λαιμό σας

·         Επίμονος λόξιγκας

·         Ναυτία

·         Απώλεια βάρους χωρίς προφανείς λόγους

·         Συριγμός, ξηρός βήχας, βραχνάδα, ή χρόνιος πονόλαιμος

Οι παρακάτω τροφές και συνήθειες θα πρέπει να αποφεύγονται:

·         Οι πολύ λιπαρές τροφές και τα πολύ λιπαρά γεύματα

·         Οι λιπαρές σάλτσες και τα τηγανιτά

·         Τα καυτερά και τα γεύματα με πολλά μπαχαρικά

·         Τα αεριούχα αναψυκτικά και οι όξινοι χυμοί

·         Τα όξινα φρούτα

·         Το τσάι και ο καφές

·         Η σοκολάτα

·         Η μέντα

·         Τα γεύματα που καταναλώνονται αμέσως ή λίγο πριν την κατάκλιση

·         Τα υγρά γεύματα ιδίως όταν καταναλώνονται λίγες ώρες πριν την κατάκλιση (πχ σούπα)

·         Το αυξημένο βάρος σώματος

·         Η κατανάλωση αλκοόλ

·         Τα στενά ρούχα και οι σφιχτές ζώνες

·         Το κάπνισμα

·         Φάρμακευτικές αγωγές (β-αδρενεργικοί ανταγωνιστές και αναστολείς διαύλων ασβεστίου για την υπέρταση, αντιχολινεργικά για τη ναυτία, βρογχοδιασταλτικά για το άσθμα, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, προγεστερόνη, αγωγή για τη νόσο Parkinson, ηρεμιστικά)

Η αντίδραση μετά από την κατανάλωση διάφορων τροφών μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αφού όλοι οι ασθενείς δεν ενοχλούνται από ακριβώς τις ίδιες συνήθειες. Έτσι, εάν έχετε διαγνωστεί με γαστροισοφαγική παλινδρόμηση  ή αντιμετωπίζετε συχνά τα συμπτώματα, καλό είναι να προσπαθήσετε να παρατηρήσετε και να εντοπίσετε ποιες τροφές σας ενοχλούν, ώστε να μπορέσετε να τις περιορίσετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.


*  Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί  την πρώτη  Τετάρτη κάθε μήνα  στο Lesvosnews.net

 

 

Μοιράσου το άρθρο!