2ο Συνέδριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
H Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει το 2ο Συνέδριο υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου με τίτλο:
Οι Κοινωνικές Επιστήμες σήμερα. Διλήμματα και προοπτικές πέρα από την κρίση.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Η έναρξη του Συνεδρίου και οι αρχικές ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 06/06/2019.
Ημερομηνία πραγματοποίησης του Συνεδρίου: 06-09 Ιουνίου 2019
Επίσημη ιστοσελίδα συνεδρίου: http://soc-conf2019.aegean.gr/index.html
Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε τον Τόμο των Περιλήψεων και το Πρόγραμμα του Συνεδρίου
http://www.propobos.gr/product/synedrio_koinvnikes_epistimes/
Οι Κοινωνικές Επιστήμες σήμερα. Διλήμματα και προοπτικές πέρα από την κρίση.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο Συνέδριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνέβησαν ανατρεπτικά γεγονότα στο διεθνή, ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο, με δραματικές συνέπειες σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Οι συνθήκες αβεβαιότητας και η αυξημένη διακινδύνευση παγιώνονται, ενώ τα κοινωνικά προβλήματα πλήττουν όλο και μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες. Οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης είναι διάχυτες: ανεργία, εργασιακή ανασφάλεια, φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό, απώλεια μεγάλου μέρους του εισοδήματος των πολιτών, υπολειμματική λειτουργία των προνοιακών δομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης. Παράλληλα, έκδηλες μορφές βίας με πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά αποτελούν ανησυχητικά φαινόμενα για τις δημοκρατικές αξίες.
Οι επιπτώσεις αυτές έχουν αναδειχθεί και αναλυθεί μέσα από στοχευμένες κοινωνικές έρευνες κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου της κρίσης στη χώρα μας. Ο κεντρικός άξονας και οι επιμέρους στόχοι του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστεί το έργο που παράγεται και οι δυνατότητες που διανοίγονται στο ευρύ φάσμα των Κοινωνικών Επιστημών, οι οποίες καλούνται να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα σε μια πέρα από την κρίση προοπτική, επιχειρώντας παράλληλα να υπερβούν τους κινδύνους που συνέβαλαν στο να βρεθούν και οι ίδιες, ως μέρος της κοινωνίας, αντιμέτωπες με την κρίση. Κατά συνέπεια, το πέρα από την κρίση συνιστά για τις Κοινωνικές Επιστήμες μια νέα περίοδο υπέρβασης και επανεκτίμησης.
Στην κατεύθυνση αυτή το Συνέδριο φιλοδοξεί να προσελκύσει κοινωνικούς επιστήμονες από όλα τα θεωρητικά και ερευνητικά πεδία, οι οποίες/οι επιθυμούν να συνεισφέρουν, συνδυάζοντας τον επιστημονικό ορθολογισμό με την επινοητικότητα, και τον κριτικό αναστοχασμό με την εξωστρέφεια, σε έναν ευρύ, δυναμικό και δημιουργικό διάλογο. Τα αποτελέσματα αυτής της σύνθεσης θα είναι προσιτά και αξιοποιήσιμα από τη διεθνή και ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως και από φορείς της κοινωνίας. Καθώς η επιστήμη δε συνιστά μια στατική πνευματική λειτουργία, αλλά εξελίσσεται δυναμικά στον χωροχρόνο και επηρεάζεται από τις κοινωνικά μεταβαλλόμενες συνθήκες, αναμένεται μέσα από το Συνέδριο η παραγωγή νέας γνώσης σε συνδυασμό με τη συστηματική παρουσίασή της.
Τέλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα σε ανοιχτή εκδήλωση στο χώρο του Πανεπιστημίου για τα 50+1 χρόνια από τον Μάη του 1968 με τίτλο «Μάης 1968. Επιστημονικοί απόηχοι ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού γεγονότος». Περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, οπτικοακουστικό υλικό, προβολή ντοκιμαντέρ σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, οι οποίοι θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και τις επιστημονικές τους προσεγγίσεις για τα χαρακτηριστικά και τον κοινωνικό αντίκτυπο που προκάλεσε το γεγονός αυτό σε μια άλλη περίοδο κρίσης. Εκτιμώντας ότι πολλές από τις ύστερες κατακτήσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων και κοινωνικής συμμετοχής και χειραφέτησης έχουν ως αφετηρία και ορόσημο τον Γαλλικό Μάη, το ειδικό αυτό αφιέρωμα αναμένεται να εμπλουτίσει την ακαδημαϊκή και δημόσια συζήτηση ως προς τη δοκιμασία επικράτησης των αξιών αυτών σήμερα.