Έχουμε 17 τυροκομία, 350.000 αιγοπρόβατα αλλά ΔΕΝ έχουμε ΙΕΚ Γαλακτομίας-Τυροκομίας!
Με μεγάλη μας χαρά η ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Αιγαίου πληροφορήθηκε, ότι τα ΕΠΑΣ Μυτιλήνης ζήτησαν να δημιουργηθεί Τμήμα Γαλακτοκομίας- Τυροκομίας στη Λέσβο γεγονός που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στη Λέσβο κατέχουν περίοπτη θέση ανάμεσα σε άλλα του κόσμου και η κτηνοτροφία αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας ,με τεράστια παράδοση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η φέτα και το λαδοτύρι Μυτιλήνης , αλλά και η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι, η μυζήθρα ή ακόμα και το γιαούρτι, συμβατικό ή από γάλα βιολογικών εκτροφών. Το ζωικό κεφάλαιο του τόπου μας αγγίζει περίπου τα 350000 αιγοπρόβατα εγχώριας φυλής , δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εδώ και αρκετά χρονιά κατέχουμε τη τρίτη θέση στη παραγωγή πρόβειου γάλακτος σε όλη τη Ελλάδα .
Στο Νησί μας λειτουργούν 17 εγκεκριμένες εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος (Τυροκομία) και 8 βιοτεχνίες γάλακτος και παραγωγής γιαουρτιού συνολικής επεξεργασίας πολλών εκατοντάδων τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος ημερησίως.
Η ίδρυση του ΙΕΚ γαλακτοκομίας και τυροκομίας θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Περιφερειακή μας Ενότητα , αφού καταρχάς θα μεταλαμπαδεύσει στους νέους τεχνικούς-αποφοίτους την ιδιαίτερη τεχνική της περιοχής μας για την παραγωγή προϊόντων γάλακτος και αφετέρου θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομική ζωή της περιοχής μας, αφού οι σπουδαστές θα μένουν μόνιμα αποτελώντας ένα εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, για τη στελέχωση αυτών των μονάδων οι οποίοι θα στηρίξουν την παραγωγή με γνώσεις και δεξιότητες δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προς πώληση προϊόν..
Η ανοδική πορεία της Λέσβου στο χώρο της κτηνοτροφία φαίνεται και από το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στις προκηρύξεις των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο στο μετρό των Νέων Γεωργών όσο και στα επενδυτικά σχέδια .
Η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου κατάφερε να είναι από τις λίγες που υλοποίησε τη προηγουμένη περίοδο κατασκευαστικά σχέδια με σκοπό τον εξ χρονισμό των κτηνοτροφικών μας εγκαταστάσεων και τη δημιουργία σύγχρονων δομών ανάλογων εκείνων των άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών.
Κλείνοντας, θα θέλαμε ως Γεωτεχνικό επιμελητήριο επικαλούμενοι το συμβουλευτικό μας ρόλο σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα να ζητήσουμε τη δημιουργία Τμήματος Γαλακτοκομίας- Τυροκομίας στη Λέσβο. Δεν πρέπει να χάνονται ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν την αγροτική οικονομία και η κτηνοτροφία του νησιού μας, ώστε να βρει το δικό της βηματισμό, συμβατό με τη μακρά παράδοση του τόπου μας , για τη δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα και ποιότητα, διασφαλίζοντας στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους παραγωγούς βελτίωση του εισοδήματος και της ποιότητα ζωής τους.