Skip to main content
|

Μεγάλη διάκριση! Ανάμεσα στα τρία πρώτα σχολεία της χώρας το Δημοτικό της Θερμής

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

- Βραβεύτηκαν και φέτος τα διηγήματα 5 μαθητών του στον 12ο πανελλήνιο διαγωνισμό γραπτού λόγου των εκδόσεων Πατάκη 

Aνακοινώθηκαν χτες τα βραβεία του 12ου διαγωνισμού γραπτού   λόγου   των εκδόσεων Πατάκη , που   επιφύλασσαν στο Σχολείο μας μια ακόμα μεγάλη διάκριση.

Η σχολική μας μονάδα ήταν και φέτος  μέσα στις τρείς καλύτερες όλης της χώρας (Δημοτικά –Γυμνάσια –Λύκεια)  χάρη στα διηγήματα των 5 μαθητών της ΣΤ΄τάξης με τα οποία συμμετείχε το σχολείο  στον φετινό διαγωνισμό. 

Η σημασία της φετινής διάκρισης  γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτεί  κανείς ότι συναγωνιστήκαμε με τα καλύτερα σχολεία τη χώρας (Αρσάκειο, Εκπαιδευτήρια «Γείτονα», «Λαμπίρη», «Αυγουλέα Λιναρδάτου» κ.ά.  και καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε σαν ίσος προς ίσον.  

Τα διηγήματά γράφτηκαν στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του Σχολείου, που λειτούργησε το χειμώνα για δεύτερη χρονιά.  Αξίζει να τονίσουμε, ότι φέτος τα παιδιά ζήτησαν μόνοι τους  να γράψουν διηγήματα έχοντας σαν ερέθισμα την διάκριση της περυσινής έκτης τάξης στον ίδιο διαγωνισμό. 

 

# Οι 5 μαθητές και οι ιστορίες τους ήταν : 

-   Eυαγγελία Ξουχέλλη : Το μπλόκο που μαθεύτηκε 

-   Δημήτρης Κιολές : Ο στρατιώτης πάνω στ΄ άλογο 

-   Παναγιώτα Ψαθά : Τα ταξίδια του παππού μου  

-   Άγγελος Βαξεβάνης  :  Μια λάθος ειδοποίηση  

 -  Παναγιώτης Μιχαλέλλης :  Ένα τριήμερο που με έβαλε σε πολλές σκέψεις 

Σχεδόν  όλα τα γεγονότα που περιγράφονται είναι πραγματικά.  Οι αφηγήσεις τους  προέρχονται,  είτε από γεγονότα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, είτε από γεγονότα που αφορούν στην ιστορία του σχολείου.

Θερμές ευχαριστίες στον Μολυβιάτη σκιτσογράφο Αντώνη Κυριαζή, που με τα μοναδικά σκίτσα του ανέδειξε τις ιστορίες των παιδιών 

 

 Δημοτικό Σχολείο Θερμής 

 

-------

Τα 5 διηγήματα των μαθητών και οι υποθέσεις τους συνοπτικά

Παναγιώτης Μιχαλέλλης : “Ένα τριήμερο, που με έμαθε πολλά”  

# Το διήγημα περιγράφει  την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Γιαννέλλη «Σάρλιτζα Παλλάς» πέρυσι στη Μαρίνα Μυτιλήνης.  Στην παρουσίαση ακούγονται  εντυπωσιακά πράγματα, όπως  ότι το Σάρλιτζα χτίστηκε με την υποστήριξη του Χιλμή Πασά- του Θερμιώτη Μεγάλου  Βεζύρη (Πρωθυπουργού) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της μάνας του Σουλτάνου, που ήταν τακτική επισκέπτρια των λουτρών της Θερμής. Επίσης γίνεται λόγος για τους  κοντραμπατζήδες και το  λαθρέμποριο  καπνού   και για το φονικό του  Μουσταφά Μολλά εφέντη, του Τούρκου προύχοντα της Θερμής, από έναν Θερμιώτη λαθρέμπορο καπνού .    

 

Άγγελος Βαξεβάνης : «Μια  λάθος ειδοποίηση» 

#  Ένα βράδυ  στα χρόνια της κατοχής  ο φύλακας  της Θερμής βλέπει φώτα και   στον παραλιακό δρόμο. Υποθέτει,  ότι θα γίνει  μπλόκο και  ειδοποιεί  όσους μαζεύονται  σε ένα σπίτι και είναι  άνθρωποι της αντίστασης. Εκείνοι  μόλις το ακούν, ανοίγουν πόρτες και παράθυρα και χάνονται στα χωράφια.  Αφήνουν όμως    ενοχοποιητικά χαρτιά, που τα μαζεύει και τα καίει  με ψυχραιμία η γυναίκα του ιδιοκτήτη.  Με την πράξη της αποσπά τον  θαυμασμό,  αλλά όταν κάποιοι  την προτείνουν για μέλος της οργάνωσης αρκετοί  άντρες , «τσινάνε», αφού  δεν θέλουν γυναίκες στα ....πόδια τους. 

 

Δημήτρης Κιολές : «Ο στρατιώτης  πάνω στο άλογο»  

# Η ιστορία αφορά την ιστορία του προπάππου του μαθητή . Πηγαίνοντας στο χωριό  του ανακαλύπτει κάποιες παλιές κασέτες. Τις βάζει να παίξουν και αντί για τραγούδια ακούει τον προπάππο του  να διηγείται την πολεμική ζωή του . Από  εκεί μαθαίνει πώς πολέμησε στην Αλβανία το 1940, πώς  γύρισε με τα ...πόδια πίσω  πώς τον έπιασαν αιχμάλωτο οι  Γερμανοί και δούλεψε τρία χρόνια σε καταναγκαστικά έργα στη Λήμνο, πώς δραπέτευσε από εκεί, για να τον επιστρατεύσουν και πάλι στον εμφύλιο , όπου πολέμησε άλλα τρία χρόνια- μέχρι να απολυθεί οριστικά το1949. 

 

Παναγιώτα Ψαθά : «Τα  ταξίδια του παππού μου» 

# Μια μαθήτρια  μαθαίνει από τη γιαγιά της  τις θαλασσινές περιπέτειες του παππού της,  που δούλεψε σαν μηχανικός στα καράβια και εντυπωσιάζεται όταν  ακούει,  για  πειρατείες, για καταστάσεις λίγο πριν το ναυάγιο κ.ά.  Περισσότερο την συγκινούν :  Α) Τα υπερωκεάνια της μετανάστευσης με τις πρωτοφανείς πολυτέλειες,που είχαν, αλλά και τον πόνο του αποχωρισμού όσων ταξίδευαν, όταν αποχωριζόντουσαν τους δικούς στους στις αποβάθρες Β) Η  κρουαζιέρα με πρίγκηπες και βασιλοπούλες της Ευρώπης που οργάνωσε η βασίλισσα Φρειδερίκη στα ελληνικά νησιά, και όπου έγιναν πολλά συνοικέσια.

 

 

Ευαγγελία Ξουχέλλη : «To μπλόκο που μαθεύτηκε»

# Το  διήγημα περιγράφει ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη  την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Τότε  από την Κακοπετριά της Θερμής φυγαδεύονταν πατριώτες στα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Οι Γερμανοί το έμαθαν και έζωσαν  στην περιοχή  την παραλία . Εκείνη τη μέρα είχε προσεγγίσει στην παραλία ένα συμμαχικό υποβρύχιο για να μεταφέρει συγκεκριμένους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή.   Όμως  το μπλόκο μαθεύτηκε και κανένας από αυτούς που ήταν να φύγουν δεν ξεμύτισε από το σπίτι του εκείνο το βράδυ.  Έτσι οι Γερμανοί έφυγαν άπραγοι , όπως και το συμμαχικο υποβρύχιο, που περίμενε στα ανοιχτά .  

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία