Εκπαίδευση

20/12/2014 - 11:28

Ο πρώτος Τούρκος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

style="text-align: justify;">του Ηλία Μαραβά/ εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
 
Πρώτη αναγόρευση Τούρκου φοιτητή σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Ο Ερντάλ Γκιουμούς ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Τμήμα Γεωγραφίας, όντας ο πρώτος Τούρκος που κατέχει το συγκεκριμένο αυτό τίτλο και έχοντας μια κοινή διαδρομή με το νησιώτικο πανεπιστήμιο από το 2005.
«Πρόκειται για λαμπρό επιστήμονα» σημειώνει ο καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας Νίκος Ζούρος, τονίζοντας πως η περίπτωσή του αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
«Θέλω να ευχαριστήσω τον επιβλέποντα καθηγητή μου Νίκο Ζούρο, για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου. Η βοήθεια από όλα τα μέλη του πανεπιστημίου που συνεργάστηκα ήταν πραγματικά καθοριστική για μένα» ήταν τα λόγια του Ερντέλ Γκιουμούς στο «ΕΜΠΡΟΣ», όταν του ζητήσαμε να περιγράψει τις σπουδές του στην Ελλάδα. Τόνισε μάλιστα πως δε σταματά η συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 
 
Από το 2005
Ο Ερντάλ Γκιουμούς ήρθε στη Μυτιλήνη το 2005 μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus». Ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Γεωγραφίας, τις οποίες και ολοκλήρωσε ενάμιση χρόνο αργότερα. Τότε γνώρισε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι και ξεκίνησε η επαφή του με τον διευθυντή του και καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας Νίκο Ζούρο. Το 2009 επέστρεψε στη Μυτιλήνη και ξεκίνησε τις διδακτορικές του σπουδές.
 
Αντικείμενο της διατριβής του ήταν τα γεωπάρκα με περίπτωση μελέτης (key study) το γεωπάρκο στην περιοχή Κούλα στην Τουρκία, γεωλογικό φαινόμενο γνωστό ως «κατακεκαυμένη ζώνη».
 
Εμπεδώνοντας την τεχνογνωσία του μουσείου στο Σίγρι για την αξιοποίηση και λειτουργία ενός γεωπάρκου, αξιοποιεί τάχιστα την πολύτιμη αυτή εμπειρία και καταφέρνει να ιδρύσει Ερευνητικό Εργαστήρι Γεωπάρκων στο Πανεπιστήμιο Τσελάν Μπαϊγιάζ της πόλης Μανίσα (Μαγνησία) στην Τουρκία. Παράλληλα, καταφέρνει να ιδρυθεί το πρώτο γεωπάρκο για ολόκληρη τη γειτονική χώρα στην περιοχή της Μανίσα. Μάλιστα το 2013, πάντα σε στενή συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου, επιτυγχάνεται η αναγνώριση του γεωπάρκου της Κούλα από την Ουνέσκο.
 
Σήμερα, ο ακούραστος και πάντα μεθοδικός Ερντάλ Γκιουμούς προσπαθεί να αναπτύξει και να βελτιώσει το σύστημα λειτουργίας του γεωπάρκου της Κούλα, έχοντας πάντα ως πρότυπο το παράδειγμα του Σιγρίου. Στην Τουρκία ο Ερντέλ Γκιουμούζ είναι πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο τομέα και η επιβράβευση των εργασιών του είναι το γεγονός ότι ήδη κατέχει έδρα στο Πανεπιστήμιο της Μανίσα.
 
«Αξιόλογο…»
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Ερντάλ Γκιουμούζ όταν του ζητήσαμε την άποψή του για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο Τούρκος επιστήμονας υποστήριξε τα εξής: «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα πραγματικά αξιόλογο ίδρυμα και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πως πολλοί από τους καθηγητές του διατηρούν σχέσεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται είναι ουσιαστικό και αξιόλογο.Δεν πίστευα ότι μπορώ να κάνω τόσα πολλά πράγματα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Να φανταστείτε πως τα 160 πανεπιστήμια που υπάρχουν στην Τουρκία δεν είχαν καταφέρει να ιδρύσουν ένα γεωπάρκο για τόσα χρόνια και το καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, χάρη στη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας».
 
Ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος, μιλώντας στο «ΕΜΠΡΟΣ», σημείωσε την επιμονή και τη μεθοδικότητα του Ερντάλ Γκιουμούζ αλλά και την ουσιαστική του ερευνητική προσπάθεια με σημαντικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Τουρκία.
 
Ο κ. Ζούρος είπε τα εξής: «Ο Ερντάλ αξιοποίησε την τεχνογνωσία που είχε αποκτηθεί από τη λειτουργία, την οργάνωση, την έρευνα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Κατάφερε να διοχετεύσει όλη αυτήν τη γνώση στην περίπτωση του ηφαιστείου στην Κούλα και να δημιουργηθεί εκεί ένα πραγματικά αξιόλογο γεωπάρκο. Είναι ένα δείγμα των δυνατοτήτων συνεργασίας που υπάρχει με τα πανεπιστήμια της γείτονα χώρας.Επιπλέον, είναι ένα βήμα με τεράστια σημασία στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου για διεθνοποίησή του. Υπάρχει ενδιαφέρον και θέλουμε αυτό να το ενισχύσουμε, έτσι ώστε φοιτητές από πανεπιστήμια όλου του κόσμου να έρχονται στη Λέσβο, προκειμένου να αποκτήσουν τις γνώσεις για την αξιοποίηση γεωπάρκων που βρίσκονται στις χώρες τους».

Μοιράσου το άρθρο!