Skip to main content
|

Οι επιστολές των γονέων από τη Λέσβο και ... η προκλητική αδιαφορία του Υπουργείου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
12'

Σε συνέχεια του χθεσινού θέματός  |Επιστολή - βόμβα από τη Μυτιλήνη! Ερχεται αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου"  σήμερα το Lesvosnews.net δημοσιεύει τις επιστολές που στάλθηκαν στο Υπουργείο από τους γονείς της Λέσβου.

 

Χαρακτηριστικά σε μια από τις επιστολές αναφέρεται από τους γονείς με «ανάγλυφο» τρόπο ο  πόνος για τα παιδιά τους, με μαθησιακές δυσκολίες/διάσπαση προσοχής, βλέποντάς τα κάθε μέρα που περνά να μένουν όλο και πιό πίσω και όχι μόνο απο τα άλλα παιδιά..., μη αποκλείοντας, "προσεχώς" και πρακτικές bullying εις βάρος τους.....     Επίσης, πέρυσι κάλεσαν απο το Σχολείο, με εντολή του Προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους Γονείς, που είχαν παιδιά με διάσπαση προσοχής και συγχρόνως και αλλεργίες, να επιλέξουν ένα απο τα δυο επιθυμούν....!, στη καθομιλούμενη «διαλέξετε ποιό θα μορφώσετε ή ποιο θα σώσετε», π.χ. από αλλεργικό σόκ, όπως και υπήρξε πέρυσι ένα τέτοιο περιστατικό, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο, υπήρξαν παρενέργειες, που τρόμαξαν και τους Γιατρούς και παρα τρίχα  ..... γλύτωσε το παιδί τα χειρότερα!!


     Και κάτι σημαντικό, όταν ένας  Γονέας μίλησε για χορήγηση κινήτρων στους εκπαιδευτικούς της Παράλληλης Στήριξης, προκειμένου η Μυτιλήνη να καταστεί ελκυστική για αυτούς, πήρε την «αφοπλιστική» απάντηση, απο «πολύ...υψηλά», ότι δεν είναι δικό μας θέμα, είναι ζήτημα του Υπουργείου Οικονομικών, ανταπαντώντας με ερώτηση του ο Γονέας ότι «και περιμένετε να το κάνουμε εμείς και όχι εσείς οι καθ´ύλη αρμόδιες Πολιτικές Ηγεσίες;», μη λαμβάνοντας απάντηση στην εύλογη ερώτηση του.


     Και όλα αυτά, οπως π.χ  εγκύκλιοι, «αποφάσεις/ερμηνείες», άνωθεν εντολές κλπ, όλες μονομερείς, αυθαίρετες, αντιπαιδαγωγικές, επικίνδυνες στην εφαρμογή τους, κόντρα στη κείμενη νομοθεσία, (Ν.3699/08, Ν.4547/18, Ν.4823/21, κ.α.). Λές και αυτοί οι Γονείς (παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες) είναι Πολίτες Γ´κατηγορίας και τα παιδιά τους ... ενός κατώτερου Θεού, μακράν της ..... ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΙΣΗ.ΜΕ.). Συνταγματικά κατοχυρωμένης της ΙΣΗ.ΜΕ. (από το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο), λόγος για τον οποίο ετοιμάζεται προσφυγή Γονέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά τον επαπειλούμενο κίνδυνο «στοχοποίησης» του παιδιού του, στην οποία στοχοποίηση «πατούν/στηρίζονται» οι εκάστοτε Πολιτικές Ηγεσίες, ότι δεν θα έχουν την αντίδραση των Πολιτών...  


     Τέλος υπάρχει διάχυτη η αντίληψη, μεταξύ των Γονέων, ότι δεν αποστέλλονται στο Υπουργείο όλα τα κενά των θέσεων στη Παράλληλα Στήριξη και Ένταξη.
     Είναι σκόπιμο και το ζητούν οι ενδιαφερόμενοι Γονείς και οι Εκπαιδευτικοί, να δημοσιοποιούνται, τόσο τα κενά των υπ´όψη θέσεων ανα Δημοτικό Σχολείο, προς τη Πρωτοβάθμια Διεύθυνση και της Πρωτοβάθμιας προς το Υπουργείο, όσο και οι θέσεις που συμπληρώνονται από το Υπουργείο ανά Πρωτοβάθμια Διεύθυνση και Δημοτικό Σχολείο, καθώς και πόσοι Εκπαιδευτικοί, ανα Πρωτοβάθμια Διεύθυνση και ανα Προορισμό αρνήθηκαν και για ποιο λόγο, να αποδεχθούν τη θέση που τους ανατέθηκε απο το Υπουργείο, σύμφωνα με την άνωθεν πολυ-εξαγγελόμενη/-υποσχόμενη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.

 

Τα στοιχεία των γονέων είναι στη διάθεσή του Lesvosnews.net

-----

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 11 / 09 / 2023

Πρός: Αξιότιμη Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Μαρία-Δόμνα Μιχαηλίδου 
    Θέμα: «ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, κενά και προβλήματα, σε βάρος παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες»
     Σχετ.: Τα από 29.08.23 και 06.09.23 δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου, «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

     Μυτιλήνη, 11.09.23

     Αξιότιμη κα Υπουργέ, 

     Επαναδιαβιβάζουμε την από 07.09.23 (που σας απεστάλη στις 08.09.23) επιστολή μας, με συνημμένα, τα οποία και επισυνάπτουμε στη παρούσα , τα παραπάνω σχετικά (πρόσφατα και πολύ επίκαιρα), αναφερόμενα (κυρίως) στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ (και την Ένταξη), που ανησύχησαν και ιδιαίτερα αναστάτωσαν όλους τους Γονείς (και είμαστε πολλοί), παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες,
     Σε αυτά τα δημοσιεύματα, διατυπώνεται, τόσο η «ύπαρξη ... πιθανών κενών στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και στην Ένταξη» (δια στόματος του Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κου Δημήτρη Βούλγαρη), όσο και οι περικοπές/«εκπτώσεις», με «Οδηγία του ΥΠΑΙΘΑ, προς τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης, με την οποία ζητείται η αποστολή όχι του συνόλου των κενών στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, αλλά ... σε αναλογία ένα εκπαιδευτικό ανα τμήμα, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν 2, 3 ή περισσότεροι μαθητές με γνωμάτευση του ΚΕΔΑΣΥ!!!»
    Αμφότερες, αναφορά και κυρίως η Οδηγία του ΥΠΑΙΘΑ, δεν είναι συμβατές με τη κείμενη Νομοθεσία, (Ν.3699/08//ΦΕΚ 199/Ά/02.10.08, Ν.4547/18, Ν.4823/21//ΦΕΚ 136/Ά/03.08.21 κ.α.), παραβιάζοντας κατάφορα τα δικαιώματα των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, μη εξασφαλίζοντας «Ασφάλεια Δικαίου», στο βωμό (άραγε?)           «εξοικονόμησης» πόρων!.
    Μάλιστα τη προηγούμενη χρόνια, στο Δ´ Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, βιώσαμε τα χειρότερα, την ύπαρξη, δηλαδή, μιας εκπαιδευτικού στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, για δυό μαθητές, σε διαφορετικά τμήματα και τάξεις (τέταρτη τάξη ο ένας, πέμπτη ο άλλος), με 12 ώρες ο καθένας, αντί 24, που προβλέπεται, εβδομαδιαίως, (απόφαση ΚΕΔΑΣΥ), κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας και «τρέμουμε» στη σκέψη ότι μπορεί να επαναληφθεί και φέτος και να ζήσουμε ξανά ότι «εφιαλτικά» ζήσαμε και πέρυσι.....Η περυσινή χρόνια χάθηκε, να μη χαθεί και η φετεινή!
     Προσβλέπουμε, μεταξύ άλλων και στη πρόσφατη προσωπική Σας διαβεβαίωση, οτι θα συμπληρωθούν όλα τα κενά.

 

---

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 07/ 09 / 2023

     Πρός: Αξιότιμη Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου

     Θέμα: Άρση της κατάφορης αδικίας εις βάρος της πολύπαθης Λέσβου  και των «πονεμένων» Γονέων/Παιδιών της, με τη συμπλήρωση όλων των κενών θέσεων στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και στην ΕΝΤΑΞΗ, μεταξύ άλλων και με θέσπιση «έξυπνων» κινήτρων, που να καθιστούν τη Λέσβο ελκυστική στους προς πρόσληψη (για τις θέσεις αυτές) υποψήφιους.

      Μυτιλήνη, 07.09.23

      Αξιότιμη κα Υπουργέ,

      Θερμά συγχαρητήρια, τόσο για την εκλογή σας, στις φετεινές Βουλευτικές εκλογές, όσο και για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ευχόμενοι καλή επιτυχία.

      Επανερχόμαστε στο υπ´όψη θέμα, ύστερα από «αναπάντητα» υπομνήματα μας, απο τη προκάτοχο Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, (ίσως, μεταξύ άλλων και λόγω φόρτου εργασίας, έλλειψης χρόνου ή μη...έγκαιρης «ενημέρωσης» της κλπ), που αφορούσε τότε τη κάλυψη 13 (από τις 18 που ήταν) κενών θέσεων ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ και 2 (από τις 5) ΕΝΤΑΞΗΣ στα Δημοτικά Σχολεία της πολύπαθης Λέσβου, με τη θερμή παράκληση για τις δικές σας παραπέρα άμεσες ενέργειες  —συνεπής άλλωστε και με τη δέσμευση σας, για συμπλήρωση των κενών θέσεων—  με όλο το σεβασμό στο μεγάλο όγκο, τη πολυπλοκότητα και τη κρισιμότητα των ζητημάτων, που καλείσθε να αντιμετωπίσετε και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνετε!

     Σε επανειλημμένες τότε τηλεφωνικές μας επικοινωνίες, με τα Γραφεία της προκατόχου Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, πάγια απάντηση των συνεργατών της ήταν, (μεταξύ άλλων),  ότι: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ, στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και ΕΝΤΑΞΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ!. 

    Στην ερώτηση μας, γιατί, (προκειμένου η Λέσβος να καταστεί ελκυστική για τους υποψήφιους), δεν επαναπροσδιορίζονται από μηδενική βάση τα κριτήρια και κίνητρα πρόσληψης, (π.χ. οικονομικά, χορήγηση VOUCHER ενοικίου, μετακινήσεων/αεροπορικών/ακτοπλοϊκών, μισθολογική/ιεραρχική εξέλιξη κλπ), η απάντηση τους ήταν ότι: Δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε, είναι θέμα Πολιτικής Απόφασης και Βούλησης, απευθυνθείτε.....αρμοδίως και «υψηλότερα», υπονοώντας και το Υπουργείο Οικονομικών...

     Αξιότιμη κα Υπουργέ,

     Παρακολουθούσαμε  με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες των προκατόχων σας, σχετικά με το Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, με πρόβλεψη την απασχόληση 3200 Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, την οργάνωση οριζόντιων επιμορφώσεων για τους Εκπαιδευτικούς, τη λειτουργία 4μελων Ομάδων Δράσης κλπ, με εύλογα τα ερωτήματα μας:

* Δεν θα έπρεπε να προηγηθεί (ή τουλάχιστον να «συμπορευθεί») της προαναφερθείσας πρωτοβουλίας των προκατόχων σας, βάσει και της κείμενης Νομοθεσίας, η συμπλήρωση των κενών στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και ΕΝΤΑΞΗ, αίροντας συγχρόνως και τη κατάφορη αδικία σε βάρος της Λέσβου και των «πονεμένων» Γονέων/Παιδιών της?

  * Αν πάλι, μεταξύ των 3200 (ενδιαφερομένων) υποψηφίων, δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τη Λέσβο, ούτε και σε επόμενες ανάλογες πρωτοβουλίες προσλήψεων του Υπουργείου Παιδείας, η Λέσβος θα συνεχίσει να στερείται ότι η Νομοθεσία και η μέριμνα της Πολιτείας, απλόχερα της παρέχει, μένοντας με κενές θέσεις, σε εξαιρετικά κρίσιμους και κοινωνικά ευαίσθητους Τομείς της Παιδείας (Δημόσιας Εκπαίδευσης)?

 * Τόσες δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις (και είναι προς τιμή του Υπουργείου) έγιναν και δεν μπορούσαν να γίνουν τότε (πέρυσι) ακόμα 13 προσλήψεις (άν και πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες) στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ για τη Λέσβο, προσθέτοντας π.χ. μεταξύ άλλων, πέρα της ήδη μιάς υφιστάμενης τότε θέσης και μια επί πλέον θέση για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, προκειμένου να είχαν καλυφθεί οι δύο μαθητές, (δύο διαφορετικών τμημάτων και τάξεων της περυσινής σχολικής χρονιάς), με διάσπαση προσοχής, παρέχοντας «μισή» (10-12ωρη) ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, αντί ολόκληρη, 24ωρη δηλαδή εβδομαδιαίως ανα μαθητή, όπως ο Νόμος προβλέπει και ορίζει?

Σύμφωνα με σημερινή μας ενημέρωση, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, μέχρι τώρα, για τη φετεινή σχολική χρονιά, υπάρχει (μόνο) μια Εκπαιδευτικός για τη Παράλληλη Στήριξη και δυο μαθητές, σε δύο διαφορετικά τμήματα και τάξεις (από τη προηγούμενη σχολική χρόνια), με διάσπαση προσοχής, αποκλειόμενης (στη καλύτερη περίπτωση) της 24ωρης εβδομαδιαίως ανα μαθητή Παράλληλης Στήριξης τους. Αν στη συνέχεια, και πολύ πιθανό, προκύψει και τρίτος ή και τέταρτος μαθη-τής/-τρία με μαθησιακές δυσκολίες και σε διαφορετικά τμήματα και τάξεις, πως θα αντιμετωπισθεί? 

      Αξιότιμη κα Υπουργός,,

      Προσβλέποντας στη προσωπική Σας παρέμβαση, προσδωκούμε διέξοδο στα.....αδιέξοδα μας, σχετικά με τη κάλυψη όλων των κενών θέσεων, στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ κυρίως, αλλά και στην ΕΝΤΑΞΗ, της ακριτικής, πολύπαθης Λέσβου και σε χρόνο πριν τις επικείμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να μη χαθεί και αυτή η χρονιά.

     Επανερχόμαστε, κυρίως λόγω της αγωνίας, που μας διακατέχει για το παρόν και μέλλον των παιδιών μας. Εμείς οι Γονείς, δεν είμαστε Πολίτες Β´κατηγορίας, ούτε τα παιδιά μας ενός κατώτερου Θεού!, μη «απολαμβάνοντας» ότι όλα τα αλλά παιδιά απολαμβάνουν. Κάθε καθυστέρηση στη συμπλήρωση των κενών θέσεων στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και ΕΝΤΑΞΗ, όπως ο Νόμος προβλέπει, «υπονομεύει» αργά, αλλά σταθερά, τη πρόοδο και το μέλλον τους, δημιουργώντας εις βάρος τους μη αναστρέψιμες καταστάσεις,.....«σκοτώνοντας» εμάς και εκείνα ψυχικά και όχι μόνο...

     Τέλος θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα και εφ´όσον οι υποχρεώσεις σας το επιτρέψουν, την αποδοχή σας, να σας συναντήσουμε (ευχόμαστε το γρηγορώτερο), εάν και όταν στο προσεχές διάστημα, επισκεφθείτε τη Μυτιλήνη, για το ζήτημα που ταλανίζει κάθε χρόνο, από την έναρξη της Σχολικής περιόδου, πολλούς Γονείς της Λέσβου, βλέποντας, ότι τα «αδικημένα» από τη Φύση παιδιά μας, με μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.α., κάθε μέρα/εβδομάδα/μήνας/χρόνος που περνά, να μένουν όλο και πιό πίσω από τους συμμαθητές τους, μεγαλώνοντας το ΧΑΣΜΑ που τα χωρίζει, εκτιθέμενα μελλοντικά και σε ενδεχόμενο bulling και όχι μόνο.....Είναι πολύ οδυνηρό για μας. Η καθημερινότητα μας είναι δραματική. Αδικηθήκαμε από τη Φύση, ας μην αδικηθούμε και από τη Πολιτεία.....

--------

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 01/01/2023

με κοινοποίηση  εκτός από το Υπουργείο και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς 

Πρός: Αξιότιμη Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

           Αξιότιμη Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέτα Μακρή

Κοιν.: 1.Αξιότιμο Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, κο Κυριάκο Μητσοτάκη

           2.Περιφερειακή Δ/ντρια Ά κακ Β´Βάθμιας Εκπαίδευσης, κα Αικ.Στρατάκη  

           3.Προϊστάμενο Ά Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Λέσβου, κο Δημ.Βούλγαρη

           4. Δ/ντρια 4ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, κα Ασημ.Κουτρομπίλα

Θέμα: Άρση της κατάφωρης αδικίας εις βάρος της πολύπαθης Λέσβου και των Γονέων/παιδιών της, με άμεση συμπλήρωση των κενών στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και στην ΕΝΤΑΞΗ.

 

Μυτιλήνη, 01.01.23

     Aξιότιμες κες Υπουργοί, καλό σας μήνα


     Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών και ύστερα απο το (α) σχετικό  —μακροσκελή επιστολή, που επισυνάπτεται, δίχως το όνομα του συντάκτη της, ούτε όνοματεπώνυμο, υπογραφή/σφραγίδα (στο τέλος του εγγράφου) της αρμόδιας Υπηρεσίας, που μας το διαβιβάζει—  για το οποίο όμως (παρά ταύτα) ευχαριστούμε, κάτι στο οποίο άλλωστε δεν μας είχαν συνηθίσει οι προκάτοχοι σας.

     Κατανοούμε την αδυναμία της Υπηρεσίας του (α) σχετ. να μας παράσχει τη πληροφόρηση, που ζητάμε, δεν αντιλαμβανόμαστε όμως γιατί δεν μας απάντησε η Υπηρεσία, που δύναται να τη παράσχει (τη πληροφόρηση), ή η ίδια Πολιτικη Ηγεσία προς την οποία απευθυνόμασταν με τις δύο διαδοχικές μας επιστολές, αναμένοντας απάντηση-λύση στο πρόβλημα μας.

     Αναλυτική η ενημέρωση μας, από το (α) σχετικό, για τις «ιδιαιτερότητες, αδυναμίες, δυσκολίες και περιορισμούς (διοικητικούς, οικονομικούς, νομικούς, πρακτικούς και εν γένει γραφειοκρατικούς)», σχετικούς με το πρόβλημα, που μας απασχολεί και «βαρύνει» το παιδί μας, πλην όμως δεν μας το επιλύει, ούτε μας βγάζει από τα αδιέξοδα μας.

     Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε, για τόσο μεγάλες και σημαντικές ανάγκες, που αφορούν παιδιά, «τα παιδιά της Ελλάδας του μέλλοντος», τα παιδιά μας, τους περιορισμούς της.....χρηματοδότησης, περιορισμοί που «φαίνεται» να είναι.....υπεράνω Νόμων και Κράτους Δικαίου?

     Δεν θα έπρεπε, υπό ιδιαίτερες συνθήκες, ανάγκες και για «προβληματικές»/μη αναπτυγμένες Περιφερειακές Ενότητες, όπως μεταξύ άλλων είναι και η Λέσβος, να προβλέπεται έκτακτη επιπλέον υπέρβαση της χρηματοδότησης και όχι μόνο?

     Ποιοί αποφασίζουν και με ποιά κριτήρια (πχ Κοινωνικά, Εθνικά κα) το ύψος της χρηματοδότησης/διαθέσιμων πιστώσεων και τη χωρική τους κατανομή?


     Πολλά, αποφάσεις, αξιολόγηση, δήλωση και ιεράρχηση αναγκών κ.α., επαφίενται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των οικείων Δ/νσεων Εκπ/σης.

     Προβλέπεται άραγε διαδικασία πρόσβασης των ενδιαφερόμενων (και πληττόμενων) Γονέων και γιατί όχι και άλλων συναρμόδιων Υπηρεσιών, προς ενημέρωση τους και όχι μόνο..... , στα πλαίσια της Διαφάνειας και του Κοινωνικού ελέγχου?

     Κατανοούνται, όπως αναφέρεται στο από 11.01.23 διαβιβασθέν email, (α) σχετικό, «τα πρακτικά προβλήματα και οικογενειακής φύσεως...», που αναμφίβολα δημιουργούνται από περιπτώσεις απουσίας ή περιορισμένης παρουσίας εκπ/κών, αιτιολογώντας τα με τις «περιορισμένες οικονομικές πιστώσεις, έλλειψη ενδιαφέροντος από υποψήφιους για πρόσληψη, όρια ανά Περιφέρεια στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων Εθνικού Στρατηγικού πλαισίου Αναφοράς», που δεν καθιστούν εφικτή την επίλυση τους, αλλά δεν βλέπουμε πρωτοβουλίες του Υπουργείου και της ηγεσίας του προς τη κατεύθυνση άμεσης αντιμετώπισης ολων αυτών που μας ταλανίζουν, στερώντας τα παιδιά μας ότι η Πολιτεία και οι Νόμοι, (δ) σχετ., πλουσιοπάροχα παρέχουν!

     Άποψη μας ότι οι ευθύνες της μη πλήρωσης των κενών θέσεων Διδακτικού Προσωπικού στη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ (Π.Σ.) και στην ΕΝΤΑΞΗ (ΕΝ) δεν είναι στην Υπηρεσία, που μας απαντά, είναι αλλού, πολύ υψηλότερα, σε αυτούς πού δεν μας απαντούν, πιστεύοντας ότι θα κουραστούμε και θα βαρεθούμε να διεκδικούμε αυτά που έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε.

     Δεν γνωρίζουμε όμως αν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης ή διοικητικής απόφασης. Αυτό που είμαστε απολύτως βέβαιοι είναι ότι, όταν η Πολιτεία (δια της Διοίκησης και των Υπηρεσιών της) επιθυμεί τη συμπλήρωση των κενών θέσεων, ιδιαίτερα με τόσα σήμερα χρηματοδοτικά εργαλεία και όχι μόνο, θα τις συμπληρώσει όπως σε τόσες άλλες και πολύ πιο δύσκολες και κοστοβόρες περιπτώσεις με δις € επιτυγχάνει. Οι απαραίτητες πιστώσεις για την Ψυχική Υγεία και Εκπαίδευση των Ελληνόπαιδων είναι το πρόβλημα?

     Σε ότι αφορά τη Λέσβο, στην οποία ανήκει και το 4ο Δημοτικό Σχολείο, με τις κενές του θέσεις στη Παράλληλη Στήριξη και Ένταξη, η χαμηλή ποσοστιαία (1:4) συμπλήρωση των κενών θέσεων στη Παράλληλη Στήριξη και Τμήματα Ένταξης, κυρίως για οικονομικούς/χρηματοδοτικούς λόγους, απομονώνει και περιθωριοποιεί μαθητές με διαπιστωμένες μαθησιακές δυσκολίες, μη διασφαλίζοντας ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ, για πλήρη συμμετοχή. και συνεισφορά στη Κοινωνία, ανεξάρτητη διαβίωση, οικονομική αυτάρκεια και αυτονομία τους, με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση και στη Κοινωνική και Επαγγελματική Ένταξη, πλήττοντας άμεσα και έμμεσα τους ταλαιπωρημένους Γονείς και τα παιδιά τους, (δ) σχετ., ενός κατώτερου, άραγε, Θεού;;;

     Συμπεριφορές και πρακτικές, που δεν τιμούν κανέναν, κόντρα στη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού μας, στα πλαίσια σύσκεψης, που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με τα Μέλη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, για «ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κάθε Περιφέρειας με τη Κυβέρνηση, προκειμένου ο κεντρικός στόχος, που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και ότι δεν υπάρχουν Πολίτες, Περιφέρειες ή και Περιφερειακές Ενότητες δυο κατηγοριών». —ούτε, πολύ περισσότερο ακριτικά/παραμεθόρια, με μειονεξίες, νησιά (Λέσβος), Σχολεία, Μαθητές/Γονείς, συμπληρώνουμε εμείς—  δεν είναι άραγε, ως Πρωθυπουργική διαβεβαίωση/δέσμευση, αδιαπραγμάτευτη?

     Τέλος, από ότι διαφαίνεται από το (α) σχετικό και το περιεχόμενο του, το ακριτικό, πολύπαθο νησί της Λέσβου, τα Σχολεία του, οι Μαθητές του και οι Γονείς τους «κατάφορα» αδικούνται, αφού:

     1. Στη «...περιοχή Ά της Δ/νσης Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου δεν αναλογούσαν πιστώσεις προσλήψεων, που να υπάγονται στο περιοριστικό πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 86 του Ν.4547/2018», λόγος για τον οποίο «...δεν συμπεριλήφθηκαν σχολικές μονάδες της Λέσβου, στην εν λόγω εγκύκλιο, ούτε διενεργήθηκαν σχετικές προσλήψεις για αυτή (στις 09.01.23)!!!», αντίθετα με άλλες αναπτυγμένες/προνομιακές Περιφέρειες/ζ Περιφερειακές Ενότητες, όπως η Αττική, Κρήτη, για τις οποίες ενεργοποιήθηκε το άρθρο 86 του Ν.4547/2018, προκειμένου να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά ιδίως της Παράλληλης Στήριξης και

     2. Πάντα σύμφωνα με το (α) σχετικό, «...οι πιστώσεις που έχουν απομείνει είναι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ και στην ουσία αφορούν τις περιπτώσεις που δεν βρέθηκαν προς πρόσληψη στις 09.01.2023, κατά την ειδική προκήρυξη κάλυψης θέσεων...», μη υφιστάμενου πλέον του ενδεχόμενου διενέργειας περαιτέρω προσλήψεων.

     Από τα μόλις προαναφερθέντα, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα:

     * Ακόμα και άν οι πιστώσεις που είχαν απομείνει δεν ήταν ελάχιστες, πως θα αντιμετωπιζόταν η έλλειψη ενδιαφέροντος, [που αναφέρεται στο (α) σχετικό], από υποψήφιους για πρόσληψη? Μήπως η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να θεσμοθετήσει ευνοϊκές/ειδικές προΰποθέσεις/όρους/κίνητρα πρόσληψης για το «μειονεκτικό» Προορισμό μας, όπως π.χ. ενδεικτικά χορήγηση VOUCHER ενοικίου και μετακινήσεων (ακτοπλοΐκων, αεροπορικών κ.α.), ηθικών/βαθμολογικών επιβραβεύσεων, ιεραρχικής εξέλιξης κλπ, κλπ, προκειμένου να συμπληρωθούν κυρίως οι υπόλοιπες δεκατρείς (13), από τις 18 κενές θέσεις για τη Παράλληλη Στήριξη και οι υπολειπόμενες δύο (2), απο τις 5 κενές, για ΣΜΕΑΕ και Τμήματα Ένταξης στη Λέσβο?

     * Η ύπαρξη ή η μη ύπαρξη διαθέσιμων πιστώσεων, για τόσο σοβαρά και κρίσιμα, για το μέλλον των παιδιών μας ζητήματα ή Υπουργικές Αποφάσεις (ΥΑ), Εγκριτικές Πράξεις, Αρμοδιότητες και Αποφάσεις οικείων Δ/νσεων Π.Ε., Εγκύκλιοι κ.α. , είναι υπεράνω Αρχών, Αξιών και Νόμων? Δεν ελέγχονται, δεν αλλάζουν, δεν προσαρμόζονται στις άμεσες ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικές κ.α. των τοπικών Κοινωνιών και των θεμελιωδών (ανθρωπίνων) δικαιωμάτων των Μελών τους?

     * Να ξεχάσουμε Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και την αντιμετώπιση τους, γιατί π.χ. «στέρεψαν» οι διαθέσιμες πιστώσεις ή γιατί η αρμόδια Αρχή χρηματοδότησης (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ κ.α.) «αδυνατεί?» να χορηγήσει νέες ή τέλος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από υποψήφιους για πρόσληψη, με το Υπουργείο Παιδείας «ανήμπορο?» να αναλάβει πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων και χορήγηση κινήτρων οικονομικών, ηθικών, διοικητικών κ.α., αναστροφής της κατάστασης, καθιστώντας ελκυστικές τις θέσεις, για τις οποίες σήμερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον?


     Αξιότιμες κες Υπουργοί,

    Προσβλέποντας στην άμεση προσωπική σας παρέμβαση, προσδωκούμε σε νέα ειδική προκήρυξη, για τη κάλυψη των κενών θέσεων της Λέσβου, στη Παράλληλη Στήριξη και Ένταξη, με πρόσθετες διαθέσιμες πιστώσεις/πρόσληψης και θέσπιση ειδικών κινήτρων, προκειμένου να αναστραφεί η «αρνητική» εικόνα του νησιού μας και να καταστεί ελκυστικό για τους υποψήφιους.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις