Εκπαίδευση

24/01/2013 - 15:10

Στήριξη Πανεπιστημίου από Επιμελητήριο - Για «οριακή κατάσταση» κάνει λόγο ο Αντιπρύτανης

Στήριξη Πανεπιστημίου από  Επιμελητήριο - Για οριακή  κατάσταση κάνει λόγο ο Αντιπρύτανης

yle="text-align: justify;">Κυρίαρχο θέμα στη τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λέσβου, που έγινε την  Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2012, ήταν το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», και το ενδεχόμενο της συρρίκνωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου είχαν κληθεί οι Αντιπρυτάνεις  κ.κ. Ν. Σουλακέλλης και Ι. Κάλλας και ο Προεδρεύων του νέου Δ.Σ. του Πανεπιστημίου κ. Ν. Ζούρος, προκειμένου να ενημερώσουν το Σώμα για την κατάσταση της λειτουργίας του Ιδρύματος και τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει.
Υπενθυμίζουμε ότι, για την αναγκαιότητα στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στις χειμαζόμενες νησιωτικές οικονομίες και κοινωνίες, μεσούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης, το Επιμελητήριο Λέσβου απέστειλε το προηγούμενο διάστημα έγγραφο στον Υπουργό Παιδείας, με κοινοποίηση προς όλους τους ενδιαφερόμενους, φορείς, βουλευτές, ΜΜΕ, κ.λ.π.


Οριακή περιέγραψε από πλευράς οικονομικών πόρων και μείωσης προσωπικού την κατάσταση ο Αντιπρύτανης κ. Σουλακέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Πανεπιστημίου, το οποίο στα 27 χρόνια λειτουργίας του έχει κατορθώσει να φτάσει στην 4η και 5η θέση ανάμεσα στα 22 ελληνικά πανεπιστήμια. Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει διαφωνία σχετικά με την εφαρμογή του Προγράμματος ΑΘΗΝΑ, αρκεί να δοθεί επαρκής χρόνος για τη διαβούλευση, να είναι γνωστοί οι όροι και να υλοποιηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναφερόμενος μάλιστα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, τόνισε συγκεκριμένα ότι συνολικά έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 37 άτομα, ενώ από το 2010 έχει μειωθεί ο Π/Υ του στο 60%.  Το Πανεπιστήμιο από την πλευρά του προσπαθεί να βρει λύσεις βιωσιμότητας με τη συρρίκνωσή του σε ιδιόκτητα κτίρια, ένταξη σε προγράμματα, φοιτητική μέριμνα, εστίες κ.λ.π.  Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, έχουν ήδη γίνει επαφές με το Υπουργείο και όπως ενημερώνει το Τμήμα της Λήμνου δεν έχει πρόβλημα, αλλά δυο Τμήματα της Λέσβου βρίσκονται σε εκκρεμότητα, οπότε περιμένουν τεκμηριωμένες προτάσεις από το Υπουργείο, το οποίο έχει κάποια πιθανά σενάρια. Όπως δήλωσε μάλιστα, βρίσκονται σε εγρήγορση και διάλογο για να βγει όσο το δυνατόν πιο ισχυρό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσα από το σχέδιο ΑΘΗΝΑ.


«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια οφείλουν να λειτουργούν σύμφωνα με την πολιτική της Ε.Ε. και κυρίως υπέρ της νησιωτικής μας περιφέρειας και όχι υπέρ της ηπειρωτικής χώρας», υποστήριξε ο Αντιπρύτανης κ. Κάλλας, «καθώς η ποσοστιαία συμβολή των πανεπιστημίων στις νησιωτικές οικονομίες είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη με αυτή σε ηπειρωτικές και δη μεγάλες πόλεις όπως π.χ. η Αθήνα.  Για την βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου απαιτούνται χρηματοδοτήσεις (εκτός τακτικού προσωπικού) για συμβάσεις, λειτουργικά έξοδα, φοιτητική μέριμνα, κ.λ.π.  Η πολιτική του κράτους είναι να κάνει οριζόντιες περικοπές, με αυτό τον τρόπο όμως ζημιώνονται τα περιφερειακά πανεπιστήμια προς όφελος της Αθήνας και γίνεται μόνιμη μετακίνηση πόρων προς το κέντρο».


Την ανάγκη ανάπτυξης περισσοτέρων δεσμών του Πανεπιστημίου με τη τοπική κοινωνία, εξέφρασε ο κ. Ζούρος προτείνοντας μάλιστα τη δημιουργία ενός Συμβουλίου του Πανεπιστημίου με τους τοπικούς φορείς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν πολλά πεδία που μπορούν να αξιοποιηθούν (π.χ. μελέτες, σεμινάρια, έρευνες, πρακτική άσκηση φοιτητών σε τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργία site επιχειρήσεων από φοιτητές κ.λ.π.) η σύνδεση  του Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Ακόμη επισήμανε την τεράστια ζημιά που συντελείται από τα κεντρικά ΜΜΕ, τα οποία στοχοποιούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έναντι άλλων σχολών της χώρας, ενώ ο χώρος του Αιγαίου είναι έτσι κι αλλιώς πολυδιάσπαστος και δεν μπορεί να ευνοηθεί από συγχωνεύσεις.


  Αυτό που τονίστηκε ιδιαιτέρως από τους Πανεπιστημιακούς εκπροσώπους, είναι  πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει καινοτόμες σχολές που πρέπει να αξιοποιηθούν και να συνδεθούν με την αγορά εργασίας, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από την πολιτεία. Επιπλέον η κατανομή των πόρων φαίνεται να γίνεται με μικροπολιτικά κριτήρια και δεν προωθούνται οι πόροι στην περιφέρεια, ενώ στην Ελλάδα, σε ότι αφορά στην έρευνα δεν επενδύει ούτε ο ιδιωτικός ούτε ο δημόσιος τομέας. Παράλληλα όμως, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο των τελευταίων 30 χρόνων στα νησιά που υπηρετεί και γι’ αυτό πρέπει να αναπτυχθεί με διεθνή προγράμματα σπουδών και να γίνουν σοβαρές προσπάθειες, μέσα από συμπράξεις και συνεργασίες προκειμένου, όχι μόνο να μη συρρικνωθεί, αλλά και να απαιτηθεί η περαιτέρω ανάπτυξή του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Διοίκηση και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κατέθεσαν διάφορες προτάσεις, όπως η δημιουργία ατζέντας κοινής επιχειρηματολογίας, μετά από υπόδειξη του Πανεπιστημίου για την αντιμετώπιση του σχεδίου «Αθηνά»,  ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα προσέλκυσης ξένων φοιτητών με δίδακτρα. Επίσης προτάθηκε, αφού ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Υπουργείου, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου, να κληθούν όλοι οι τοπικοί φορείς για κινητοποιήσεις και κοινές αντιδράσεις, ενώ ο Πρόεδρος κ. Καλογρίδης πρότεινε την κινητοποίηση και των Λεσβιακών Συλλόγων στην Αθήνα, ώστε να επηρεαστούν και τα κεντρικά ΜΜΕ.


Οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έγγραφο του Επιμελητηρίου προς το Υπουργείο Παιδείας και την επίδρασή του στο όλο θέμα, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στη συμβολή του τοπικού τύπου, η οποία πρέπει να γίνεται –όπως ανέφεραν - με θετικές ενέργειες και όχι με αναπαραγωγή των αρνητικών δημοσιευμάτων των κεντρικών ΜΜΕ.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η συζήτηση, ήταν η ανάγκη πραγματοποίησης μιας συνάντησης με όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά και η παράθεση συνέντευξης τύπου στην Αθήνα, ώστε να προωθηθεί το θέμα δεόντως.

Μοιράσου το άρθρο!