Εκπαίδευση

19/12/2021 - 16:32

Τι συσκευές και από ποιον εγκαταστάθηκαν στο κτίριο του Επιμελητηρίου Λέσβου

Το Εργαστήριο Χωρικής Ανάλυσης, Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης (SAGISRS), του Τμήματος Γεωγραφίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εγκατέστησε στο κτίριο του Επιμελητηρίου Λέσβου, «έξυπνες συσκευές» με αισθητήρες για την παρακολούθηση και τη καταγραφή περιβαλλοντικών τιμών (θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα αέρα, κ.α.) συνεχίζοντας τις δράσεις του, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ερευνητικού προγράμματος Πράσινο Ταμείο: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020», Άξονας προτεραιότητας 2: Καινοτόμες Δράσεις – Έξυπνες Πόλεις με τίτλο Έξυπνες Συσκευές Καταγραφής Περιβαλλοντικών τιμών για Δημόσια Κτίρια. 

 

Το έργο στοχεύει στην έξυπνη παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων εντός και εκτός των δημόσιων κτιρίων, πληροφορώντας το κοινό και τη διοίκηση ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις για την καλύτερη διαχείριση πόρων όπως θέρμανση, φωτισμός, εξαερισμός κ.α.

 

Οι συσκευές που εγκαταστάθηκαν στον ανακαινισμένο και πλήρως υλικοτεχνικά εξοπλισμένο συνεδριακό χώρο του επιμελητηρίου, είναι διακριτικές στο χώρο (δεν θα επηρεάζουν την αρχιτεκτονική και αισθητική του κτιρίου), ασφαλείς τόσο ως προς την χρήση τους, όσο και απέναντι στους παρευρισκόμενους στο κτίριο καθώς και στο περιβάλλον. Οι έξυπνες συσκευές σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, αξιοποιώντας τεχνικές “Διαδικτύου Των Πραγμάτων” (Internet of Things).

 

Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου που αποτελούνταν από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου, Επίκουρο Καθηγητή Δ. Καβρουδάκη, και τους υποψήφιους διδάκτορες Παναγιώτη Αγουρόγιαννη, Μάριο Μπάτσαρη και Σοφία Ζαφειρέλλη, πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Ευάγγελο Μυρσινιά, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου και συζήτησαν για συμβολή της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του επιμελητηρίου και τη χρήση «έξυπνων μεθόδων» για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών τιμών σε πραγματικό χρόνο, που θα βοηθήσει σε ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων.    

Μοιράσου το άρθρο!