Την 5η θέση στη σχολική Eurovision κατέλαβε το Δημοτικό Σχολείο Χάλικα Λέσβου
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Χάλικα Λέσβου τα κατάφεραν! Εκπροσωπώντας τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Schoolovision κατέλαβαν την 5η θέση ανάμεσα σε 22 χώρες που συμμετείχαν φέτος στον διαγωνισμό όπως αναφέρει η ΕΡΤ Αιγαίου (Δήμητρα Λαχουρή)
Η ψηφοφορία
Σπάσαμε το ρεκόρ των 29ων θέσεων από άλλες χρονιές και βγήκαμε 5οι ανάμεσα σε 22 χώρες! Μόνο που λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν μπορέσαμε να πούμε τη δική μας ψηφοφορία.Δεν πειράζει όμως!!! Μπράβο στα παιδιά που τα κατάφεραν, μπράβο στη Δέσποινα Μπίρη για την πολύτιμη βοήθεια, μπράβο στην αδερφή μου Μαρία για την όλη υποστήριξη και οργάνωση της τάξης της…και μπράβο στους γονείς που ο καθένας βοήθησε με τον τρόπο του! επισημαίνει σε ανάρτησή της στο facebook η ψυχή της διοργάνωσης, δασκάλα Έλενας Bαϊβάη.
Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους έστειλαν το δικό τους μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, ερμηνεύοντας το τραγούδι “Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα” σε στίχους της Μυτιληνιάς στιχουργού, Ντέπης Χατζηκαμπάνη και Μουσική του Φίλιππου Πλιάτσικα.
---
Αναλυτικά δημοσίευμα για το διαγωνισμό είχε φιλοξενήσει πριν από μερικές ημέρες η εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου:
Γράφει ο Ανέστης Χατζηδιάκος
Με το τραγούδι «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα» του Φίλιππου Πλιάτσικα σε στίχους της συντοπίτισσάς μας, Ντέπης Χατζηκαμπάνη, οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χαλίκων συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό Schoolovision εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Μάλιστα, η Λέσβος είναι το μόνο μέρος, που στέλνει σταθερά εκπροσώπους της χώρας μας στον διαγωνισμό, μετρώντας 12 συμμετοχές τα τελευταία 13 χρόνια, χάρη στην εκπαιδευτικό Έλενα Βαϊβάη.
Ο διαγωνισμός αποτελεί κομμάτι του προγράμματος eTwinning, που με όχημα τη μουσική έχει ως στόχο να ενώσει τα παιδιά από χώρες όλης της Ευρώπης και όχι μόνο. Ο δε χαρακτηρισμός του ως «σχολική Eurovision» κάθε άλλο παρά τυχαίoς είναι, αφού εκτός από την σχετική ταύτιση σε φιλοσοφία και γενικότερη στόχευση, οι δύο διαγωνισμοί έχουν παρόμοιες διαδικασίες και συμπίπτουν και χρονικά.
Προετοιμασία μετ’ εμποδίων
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω του κλεισίματος των σχολείων μέσα στη χρονιά, αναμφισβήτητα δημιούργησαν κάποια μικρά εμπόδια στην προετοιμασία για τον διαγωνισμό, η θέληση των μαθητών όμως, για τη συμμετοχή σε αυτόν, συνέβαλε ώστε αυτά να ξεπεραστούν.
Όπως μας είπε η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Χαλίκων κ. Βαϊβάη, είχαν την τύχη να προλάβουν να κάνουν την προεργασία της συμμετοχής τους πριν κλείσουν τα σχολεία, με διά ζώσης συναντήσεις, μοίρασμα ρόλων αλλά και τις πρώτες πρόβες. Μετά επιστρατεύθηκε ο ενθουσιασμός τόσο των μαθητών, όσο και των γονέων τους που έβλεπαν αυτή τη συμμετοχή ως μια εξαιρετικά δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά τους, σε μια περίοδο που λόγω πανδημίας αντίστοιχες ευκαιρίες είναι λίγες ή ανύπαρκτες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και τελικά πρόλαβαν την προθεσμία για την υποβολή της συμμετοχής τους.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό από μόνη της κάθε άλλο παρά «μικρό» επίτευγμα μπορεί να θεωρηθεί, καθώς σύμφωνα με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, αρκετές είναι οι χώρες, που λόγω των μέτρων που ισχύουν για τα σχολεία τους αποσύρθηκαν ή δεν θα προλάβουν να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή, ενώ σε προηγούμενες χρονιές οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό μπορεί να ήταν ακόμη και διπλάσιοι!
Οι εκπρόσωποί μας
Στον φετινό διαγωνισμό της Schoolovision, λοιπόν, μας εκπροσωπούν μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Χαλίκων και πιο συγκεκριμένα οι: Παναγιώτα Μελετιάδου, Δημήτρης Φλωρόπουλος και Ιωάννα Σοφού στο τραγούδι, οι Κλειώ Καραδενιζλή, Αναστασία Κουλουμαριέτου, Μαίρη Βουνάτσου και Σίλια Τελωνιάτη στα φωνητικά και οι Κατερίνα Γιαννάκη, Σάββας Χατζηγεωργίου, Παναγιώτης Μίνικνας, Φίλιππος Δουκούζης και Γρηγόρης Φεγγαρίδης στα χορευτικά. Επιπλέον συμμετείχε ο Ερμής Ζωγράφος από την Ε’ τάξη στο τραγούδι και η Ιωάννα Χατζηδημητρίου από την Γ’ τάξη στα χορευτικά.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την υποστήριξη της εκπαιδευτικού Μαρίας Βαϊβάη, της γυμνάστριας Δέσποινας Μπίρη για τις χορογραφίες, της Έλενας Βαϊβάη για την επεξεργασία του βίντεο και του ήχου και της Ερμιόνης Παπαδοπούλου για τις λήψεις drone για το βίντεο της συμμετοχής στον διαγωνισμό.
Όπως μας είπε η κ. Βαϊβάη, σημαντική ήταν και η συμβολή της ίδιας της Ντέπης Χατζηκαμπάνη. «Όχι μόνο μεσολάβησε ώστε να δοθεί η άδεια συμμετοχής με το συγκεκριμένο τραγούδι και από τον Φίλιππο Πλιάτσικα, που πέρα από την πρώτη ερμηνεία υπογράφει και τη μουσική του κομματιού, αλλά υποστήριξε επιπλέον τα παιδιά με συμμετοχή σε online συναντήσεις και την ευχαριστούμε θερμά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η διαδικασία
Η προθεσμία υποβολής συμμετοχής είναι έως την Παρασκευή 14 Μαΐου και μέχρι στιγμής συμμετέχουν 14 χώρες: Η Αυστρία, η Ισπανία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η περσινή νικήτρια Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.
Την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν θα κληθούν να ψηφίσουν οποιοδήποτε από τα τραγούδια του διαγωνισμού, με μόνη εξαίρεση φυσικά το δικό τους τραγούδι. Την Παρασκευή 21 Μαΐου, την παραμονή δηλαδή του μεγάλου τελικού της Eurovision, κάθε χώρα θα δώσει τις ψήφους της με τον τρόπο, που μας έχει συστήσει ο δημοφιλής διαγωνισμός τραγουδιού, με απευθείας σύνδεση δηλαδή κατά την οποία ο εκπρόσωπος της χώρας θα ανακοινώσει… τα δωδεκάρια της. Νικήτρια θα είναι η συμμετοχή, που θα έχει συγκεντρώσει την υψηλότερη συνολική βαθμολογία.
Παράδοση η Λέσβος
Η Λέσβος έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη παράδοση στον διαγωνισμό της Schoolovision, χάρη στην εκπαιδευτικό κ. Βαϊβάη. Η ίδια είναι θαυμάστρια του διαγωνισμού της Eurovision και έτσι όταν της έγινε η πρόταση να συμμετάσχει κι εκείνη με το σχολείο της, δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να πει το «ναι». Έκτοτε μετρά δώδεκα συμμετοχές στα δεκατρία χρόνια του διαγωνισμού, όλες με σχολεία του νησιού, οι περισσότερες από τις οποίες με μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου των Μιστεγνών στο οποίο υπηρετούσε μέχρι πέρυσι. Η μόνη χρονιά, που απουσίασε; Εκείνη του 2020, όπου στην πραγματικότητα ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με μόλις δέκα συμμετέχουσες χώρες και όχι υπό κανονικές συνθήκες, λόγω της περιορισμένης λειτουργίας των σχολείων στην περίοδο που ξεκινούσε η πανδημία.
Μπορείτε να ακούσετε και ν’ απολαύσετε και εσείς τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Χαλίκων στο https://schoolovision2021.blogspot.com