Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το πρωί της Δευτέρας η Κεφαλονιά, μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την φροντίδα των πληγέντων.
Συνολικά 92 δύο , μεγέθους από 3 μέχρι 5,1 Ρίχτερ, είχαν σημειωθεί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.
Στο χωριό Αθέρας, εκκενώθηκαν 10 σπίτια, με απόφαση του δημάρχου Κεφαλονιάς, επειδή ακριβώς πάνω από τα κτίρια υπάρχουν βράχοι που κρίνονται επικίνδυνοι, λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας.
Επίσης, ενισχύονται οι οκτάωρες περιπολίες με περιπολικά από Πάτρα και Πύργο, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στην πόλη του Ληξουρίου, καθώς, μέχρι τις 15.00 το απόγευμα, από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί σε 70 σπίτια, τα 40 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ από τα 21 δημόσια κτίρια του νησιού που ελέχθησαν, τα τέσσερα κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και άλλα τέσσερα έχουν «σχετικό πρόβλημα».
Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε ότι γενικώς τα κτίρια που είχαν φέροντα οργανισμό από μπετόν δεν έχουν πρόβλημα, άντεξαν το σεισμό.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εφόσον κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις στεγαστικής αρωγής.
Τα σχολεία, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο,παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα, ενώ στο νησί κατέφθασαν δύο πλοία, το Superfast 11 και το «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου να φιλοξενήσουν προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους. Το Superfast 11 διαθέτει 700 κλίνες και το «Ελ. Βενιζέλος» 1.300 κλίνες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από την πτώση αντικειμένων.
Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές του νησιού.
Κλειστός, εξαιτίας κατολισθήσεων, είναι ο επαρχιακός δρόμος Ληξουρίου - Αργοστολίου, ενώ κλειστοί είναι και αρκετοί επαρχιακοί ορεινοί δρόμοι.
Για τη διευκόλυνση των κατοίκων, λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 26710-27311.
Στο νησί ο Γ. Μιχελάκης
Στο νησί βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, για να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί.
Ο κ. Μιχελάκης, αφού πρώτα επισκέφτηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπύρου Σπύρου, του δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σκούρτη, του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη, σεισμολόγων και άλλων πολιτικών προσώπων του νησιού.
«Ήρθαμε για να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τις ζημιές. Με το που φτάσαμε στο νησί, πήγαμε κατευθείαν στο Ληξούρι, που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό.
» Επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο και το γεροκομείο αλλά και διάφορες υπηρεσίες για να δούμε ακριβώς τι έχει γίνει. Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων κυρίως. Τα κτίρια άντεξαν, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές από τις δονήσεις χωρίς να έχουμε κάτι σοβαρό. Βέβαια πρέπει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα».
Για τον έλεγχο των κτιρίων είπε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μηχανικών που έρχονται από το ΤΕΕ, από την Περιφέρεια, από τον ΟΣΚ, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι.
πηγή: www.tanea.gr