Skip to main content
|

Διάγγελμα Σαμαρά: Συναίνεση στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας για να αρθεί το αδιέξοδο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'
Mια σημαντική κίνηση για να αρθεί το αδιέξοδο και να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες πολιτικές συνθήκες ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας την τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου έκανε ο Αντώνης Σαμαράς το μεσημέρι της Κυριακής.
 
 Μέσα σε ένα σκηνικό σύγκρουσης και παρακμιακής πόλωσης που διαμορφώνει συνθήκες πολιτικής αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε, κατόπιν συνεννόησης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, να κάνει την αναγκαία πολιτική παρέμβαση για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.
 
 Ο κ. Σαμαράς με διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Κυριακής, όπως είχε προαναγγείλει το Βήμα, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση ουσιαστικά στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και σε μέλη των Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα.
 
 Το πολιτικό «αντίδωρο» στους βουλευτές είναι η ανασύνθεση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή και στελεχών, πέραν από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και η υποσχετική για διενέργεια εκλογών, ακόμα και προς το τέλος του 2015, αφού πρώτα «κλειδώσει» η συμφωνία με τους πιστωτές για το χρέος και ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας.
 
 Η κίνηση αυτή στα πλαίσια μιας συναινετικής πρότασης που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, κρίθηκε αναγκαία και επιβεβλημένη για να απεγκλωβιστεί και η κυβέρνηση από τη νοσηρή συζήτηση των τελευταίων εικοσιτετραώρων περί χρηματισμού βουλευτών για να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
 Ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός, κρίθηκε ότι έπρεπε να τροποποιηθεί το πρωί της Κυριακής, ενώ μέχρι τότε ο κ. Σαμαράς ήταν υπέρμαχος των «καθαρών λύσεων» αν και οι εισηγήσεις και πιέσεις ήταν έντονες να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες με δεδομένο, αυτό που και ο ίδιος είπε στην αρχή της δήλωσής του, ότι οι πολίτες δεν θέλουν, με βάσει όλες τις δημοσκοπήσεις, πρόωρες εκλογές.
 
 «Τώρα εκλείπουν επιχειρήματα και επιφυλάξεις από πολλούς» αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές και θεωρούν ότι η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς συζήτησης με τον κ. Βενιζέλο, όλο το Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο είχαν διαρκή επικοινωνία.
 
 Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι από εδώ και πέρα θα αλλάξει το κλίμα και θα μεταβληθεί η προεδρική αριθμητική, κυρίως στο διάστημα μεταξύ της δεύτερης ψηφοφορίας που έχει προγραμματισθεί για τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου και της τελευταίας ψηφοφορίας την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.
 
 Η απόφαση για να δοθεί υπόσχεση για εκλογές προς το τέλος του 2015, έρχεται να ικανοποιήσει μια σειρά στελεχών και της ΝΔ, όπως την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον Μάκη Βορίδη, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, του ΠαΣοΚ, όπως τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, κ.α. αλλά και αρκετούς ανεξάρτητους, όπως την κίνηση των οκτώ.
 
 Βέβαια ο Πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, διότι μια τέτοια κίνηση θα είχε την κυβέρνηση υπό ομηρία και τη χώρα σε καθεστώς πολύμηνης προεκλογικής περιόδου που θα επηρέαζε την οικονομία.
 
 Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι εθνική υποχρέωση, αλλά το λέει και η κοινή λογική, πρώτα να τελειώσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας. «Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για Εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015» τόνισε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε: «Γιατί κάτω από συνθήκες προεκλογικής πόλωσης, μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται για την οικονομία μας ή να αλλάζει το Σύνταγμά μας. Αυτό λέει η φωνή της ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό Λαό.Και αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο αληθινής συναίνεσης, χωρίς θεσμικές εμπλοκές και χωρίς ακυβερνησία. Ώστε η επόμενη μέρα να βρει την Πατρίδα μας ενωμένη, τη Δημοκρατία μας σταθερή και την οικονομία μας αξιόπιστη και θωρακισμένη μέσα στην Ευρώπη».
 
 Το ενδιαφέρον σημείο είναι το άνοιγμα του Πρωθυπουργού σε δυνάμεις που δεν συμμετέχουν σήμερα στην κυβερνητική πλειοψηφία, όπως π.χ. σε στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς, σε κεντροδεξιούς ή δεξιούς που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στη ΝΔ, για να δώσουν τη μάχη εντός της κυβέρνησης, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα έχουν και δυνατότητα παρέμβασης στον προγραμματικό λόγο της κυβέρνησης.
 
 Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, προφανώς δεν θα είναι ειδικού σκοπού λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ, και δεν τίθεται, όπως είναι αυτονόητο _αν και κάποιοι θα ήθελαν ανατροπή και σε αυτό το πεδίο_ θέμα ποιος θα ηγείται του υπουργικού συμβουλίου: Πρωθυπουργός θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
 
 «Προσδοκώ τη στήριξη όλων των βουλευτών για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει το νέο Σύνταγμα που χρειάζεται. Να μη μπει σε περιπέτειες και να μην αναβάλει τη Συνταγματική αλλαγή για πολλά ακόμα χρόνια» είπε ο κ. Σαμαράς και έκανε την έκπληξη, συνεχίζοντας: «Επίσης, μετά την προεδρική εκλογή, μπορούμε να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα, με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, ώστε η επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους».
 
 Το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει τώρα την προσοχή του στη διαμόρφωση των συσχετισμών στη μεγάλη δεξαμενή των ανεξαρτήτων βουλευτών και των μελών στις Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ., όπου καταγράφεται, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, διάθεση για αλλαγή στάσης. Μένει να αποδειχθεί αυτό και στις ψηφοφορίας και ειδικά την 29η Δεκεμβρίου, οπότε και θα κριθεί εάν θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στην προεδρία της Δημοκρατίας.
 
 Επίσης, χρήζει αναφοράς η επισήμανση, για μια ακόμη φορά του Πρωθυπουργού, στο όνομα του κ. Δήμα, αν και κυκλοφορούν σενάρια για αλλαγή υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία. Από το πρωθυπουργικό γραφείο αρνούνται κατηγορηματικά ότι υφίσταται θέμα, αν και από ορισμένα στελέχη του ΠαΣοΚ, ορισμένους της ΔΗΜΑΡ και αρκετούς ανεξάρτητους τίθεται θέμα υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη.
 
Υπόθεση Χαϊκάλη και επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
 
Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του αναφέρθηκε και στην «υπόθεση Χαϊκάλη», και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, στον πρόεδρό του Αλέξη Τσίρπα και στους ΑΝΕΛ. Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται το όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, που πάντα διαψεύδεται, αφού όμως στο μεταξύ έχει δηλητηριαστεί η Δημοκρατία μας
 
 «Κατηγοριών, στις οποίες δυστυχώς πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  κορυφαία στελέχη του και ο γνωστός συνεργάτης του, αρχηγός τρίτου κόμματος» είπε και επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας: «Θυμίζω ότι ο κύριος Τσίπρας, ήδη από την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή, δυο μήνες πριν, είχε πει το απίστευτο, ότι δηλαδή, όποιος βουλευτής τολμήσει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι και εξαγορασμένος! Ενώ προχθές, συνεργαζόμενοι μαζί του βουλευτές, τόλμησαν να πουν το ίδιο για εκείνους τους πέντε συναδέλφους που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν σύμφωνα με τη συνείδησή τους τον Σταύρο Δήμα».
 
 Μετά από την επίθεση, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης, υπογράμμισε ότι ο φόβος και η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν και μάλιστα είπε πως «αυτό είναι το στοίχημα της Δημοκρατίας σήμερα».
 
Παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, την ψυχή τους, τη φωνή του εθνικού συμφέροντος αλλά και της κοινής λογικής και να συναινέσουν για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως προβλέπει η συνταγματική επιταγή. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της χώρας να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του Μνημονίου, και την νέα συμφωνία θωράκισης της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
 
Διευρύνεται το μέτωπο υπέρ Δήμα
 
 Μετά την κίνηση του Πρωθυπουργού παρατηρείται αλλαγή του κλίματος στις τάξεις των ανεξαρτήτων βουλευτών και έμπειρα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι στη δεύτερη ψηφοφορία θα διευρυνθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν τον κ. Δήμα.
 
 Ήδη, υπάρχει θετική αντίδραση των ανεξάρτητων Βασίλη Καπερνάρου και Βασίλη Οικονόμου, με τον πρώτο να είναι θετικός, λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός άνοιξε την πόρτα της εθνικής συνεννόησης, χωρίς όμως να δηλώνει ακόμα εάν θα ψηφίσει ναι, ενώ ο δεύτερος τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δήμα.
 
 Σύμφωνα με υπολογισμούς και τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ενδέχεται να μετακινηθούν οι κκ. Καπερνάρος και Οικονόμου που προαναφέρθηκαν, οι Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη και Γιώργος Κασαπίδης. Με τα ονόματα που αναφέρθηκαν οι 160 της πρώτης ψηφοφορίας αυξάνονται σε 167, ενώ απομένουν άλλοι 13, εκ των οποίων οι δυο πιθανότατα θα είναι οι πρώην χρυσαυγίτες, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Άρα θα απομένει ένας αριθμός 10-11 για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, στην οποία μπορεί να αλλάξουν και άλλοι στάση, όπως ο Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης, ακόμα και ο Πέτρος Τατσόπουλος και ίσως, υπό προϋποθέσεις, και οι ανήκοντες στην Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, οι Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα και ορισμένοι μιλάνε ακόμα και για τον Γιάννη Πανούση.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία