Skip to main content
|

Ερχονται τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Στην Αθήνα καταφθάνουν αύριο τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 
 
Πηγές από το ΔΝΤ κάνουν λόγο για κάθοδο αποστολής στην Αθήνα για περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, χωρίς όμως να διευκρινίζουν ακόμη αν πρόκειται μόνο για επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ή αν θα ακολουθήσουν και οι επικεφαλής. Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν ότι έρχονται τα κλιμάκια που ασχολούνται με το δημοσιονομικό σκέλος του μνημονίου. 
 
Πρώτος στόχος είναι να δουν από κοντά τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2015, ο οποίος και ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το οποίο το ΔΝΤ "βλέπει" ακόμη στα 2,6 δισ. ευρώ, επιμένοντας παράλληλα και για μέτρα κάλυψης του κενού των ετών 2016 - 2017. 
 
Σημειώνεται επίσης ότι έντονη κριτική είχε δεχθεί το Ταμείο από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τις προηγούμενες ημέρες για την "άκαμπτη" -όπως είχε χαρακτηριστεί- στάση του. 
 
Πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφερόμενες στην έλευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα κάνουν λόγο για μια κίνηση η οποία αποτελεί "ένα πρώτο βήμα προς την τελική ευθεία". 
 
Αυτή τη στιγμή πάντως σε εξέλιξη βρίσκεται το Eurogroup στις Βρυξέλλες.
 
Όπως ανέφερε από νωρίς σήμερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Τι θα γίνει σήμερα στο Eurogroup": 
 
“Επί τόπου θα γίνει ό,τι είναι να γίνει” σήμερα στο Eurogroup, σύμφωνα με τους Έλληνες διαπραγματευτές. Η Αθήνα ανεβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες με διπλή ατζέντα και στόχο να... μετακινήσει όσο μπορεί περισσότερο την κόκκινη γραμμή που την χωρίζει με την τρόικα προς όφελός της, με φόντο τις τηλεοπτικές... φωτιές του Σαββάτου. 
 
Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν την θέση του απέναντι, αλλά είναι οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup που θα κρίνουν αν το “πακέτο” μέτρων που είναι διατεθειμένη να ψηφίσει λίγο πριν κλείσει ο χρόνος η ελληνική κυβέρνηση, θα επιτρέψει μία “τεχνική” (μικρής διάρκειας) παράταση ή αυτή θα χρειασθεί να διαρκέσει μέχρι και την 30η Ιουνίου. 
 
Με άλλα λόγια καθώς θα κάθονται στις θέσεις τους σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών στο τετράγωνο τραπέζι του Eurogroup και τα δύο σενάρια θα είναι ανοικτά στην συζήτηση, “επιτόπου θα γίνει οτι είναι να γίνει”, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε στο capital.gr λίγο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στην διαπραγμάτευση.
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης η στόχευση είναι μία παράταση τόση όση να υπερκαλύπτεται ο χρόνος διάρκειας της διαδικασίας προεδρικής εκλογής, ήτοι περίπου ένας μήνας. 
 
Η διαδικασία αυτή όμως προϋποθέτει συμφωνία σήμερα σε ποσοστό πάνω από το 90% των εκκρεμοτήτων και ψήφισή τους από την Βουλή πριν αυτή κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων. 
 
Στελέχη της Κομισιόν που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες εκτιμούσαν στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο παρά το ότι στις Βρυξέλλες “έχουν αρχίσει να επανεκτιμούν τις συνέπειες πολιτικού κινδύνου” στην Αθήνα, γεγονός που ακόμα δεν μπορεί όμως να αξιολογηθεί ως προς το αν θα δημιουργήσει μεγαλύτερα περιθώρια “προσέγγισης” σήμερα στο Eurogtoup. 
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, “το μπαλάκι είναι στην ελληνική πλευρά και εξαρτάται από την Αθήνα το πόσο μακρυά μπορεί να το πετάξει”, αν και ο κίνδυνος της πολιτικής αποσταθεροποίησης έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται τις τελευταίες ημέρες με μεγαλύτερη προσοχή.
 
Σε περίπτωση πάντως που το πακέτο μέτρων που θα προτείνει η κυβέρνηση – με βάση τα απαντητικά email που έχει αποστείλει στην τρόικα – για άμεση ψήφιση (εφαρμογή δηλαδή των προβλεπόμενων από τον προϋπολογισμό) κριθεί οτι δεν επαρκεί για να καλύψει τις εκκρεμότητες, τότε το δεύτερο σενάριο εκείνο της παράτασης κατα ένα εξάμηνο θεωρείται δεδομένο. 
 
Και όλα αυτά θα πρέπει να έχουν “καθαρίσει” μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου για να μπορέσουν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να εγκρίνουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα.  
 
Σημαντικό και κρίσιμο πάντως είναι το γεγονός οτι από την πλευρά του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικα παραμένει σταθερή η απορριπτική στάση απέναντι στην “σύσταση” του ΔΝΤ για επανεξέταση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για την διετία 2015 – 2016 (3% και 4,5% αντίστοιχα), τα οποία θεωρούνται υπερβολικά για να επιτευχθούν σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης. 
 
Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι η επιμονή του ΔΝΤ για δημοσιονομικά μέτρα που να διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων αυτών...  Σήμερα στο Eurogroup η ελληνική πλευρά καλείται να βρεί πειστικούς τρόπους να καλύψει αυτό το “κενό” μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης. 
 
 
Πηγή:www.capital.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία