Skip to main content
|

Φυλακές Τρίπολης: Φιλιππίδης και Λιγνάδης θα προαυλίζονται μαζί

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'

Μαζί με τον ηθοποιό και θεατρικό σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη θα προαυλίζεται στις φυλακές της Τρίπολης ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, όπως όλα δείχνουν και θα έχουν πολλές εμπειρίες να ανταλλάξουν τόσο για όσα έχουν βιώσει πάνω στο σανίδι, όσο και εκτός…

Ο Πέτρος Φιλιππίδης προσήλθε χθες με άκρα μυστικότητα στην ανακρίτρια και απολογήθηκε για όσα του καταμαρτυρούν περί βιασμού και απόπειρας βιασμών κατά τριών γυναικών.

Προηγήθηκε της κλήτευσης του ηθοποιού το αίτημα του συνηγόρου του προς την ανακρίτρια να μην γνωστοποιηθεί η ημέρα προσέλευσης του πελάτη του στην πρώην Σχολή Ευελπίδων λόγω της κακής ψυχολογικής κατάστασης του και επειδή είναι αναγνωρίσιμο πρόσωπο λόγω της μακροχρόνιας πορείας του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, κάτι που θα προσελκύσει πάνω του τα φωτά της δημοσιότητας. Στο αίτημά του συναίνεσε η ανακρίτρια και έτσι προσήλθε χθες στο ανακριτικό γραφείο με άκρα μυστικότητα.

Ανάλογα περιστατικά, δηλαδή της προσέλευσης στα ανακριτικά γραφεία κάτω από άκρα μυστικότητα έχουν γίνει και στο παρελθόν, όταν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι αναγνωρίσιμα και ειδικά όταν κατέχουν καίριες θέσεις είτε στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα το πρωί, ο ηθοποιός πήρε τον δρόμο για τις φυλακές, ως προσωρινά κρατούμενος, όπου πρέπει να φτάσει πριν την Δύση του ήλιου, αφού μετά, δεν επιτρέπεται να ανοίξουν οι πύλες του σωφρονιστικού καταστήματος.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα οδηγεί στις φυλακές της Τρίπολης, εκεί δηλαδή που οδηγούνται όλοι οι βιαστές προκειμένου να προστατευτούν από τους υπόλοιπους κρατούμενους και ειδικά τους βαρυποινίτες. Στις ίδιες φυλακές, αυτές της Τρίπολης, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται και ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Υπενθυμίζεται ότι οι φυλακές έχουν δικούς της απαράβατους νόμους, που μεταξύ αυτών είναι ότι δεν ανέχονται-δέχονται τους βιαστές και ειδικά τους βιαστές ανήλικων παιδιών. Εξάλλου, πολλά είναι τα συμβάντα, βιαστών που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, μετά από άγριους ξυλοδαρμούς και κακομεταχειρίσεις που δέχθηκαν από τους συγκρατούμενους τους ή ακόμη και θανάτους από σκληρούς ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα.

Πριν η ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφασίσουν χθες ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης, μετά την απολογία του πρέπει να προφυλακιστεί για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού (κακουργηματικές πράξεις) μετά από ισάριθμες καταγγελίες σε βάρος του από συναδέλφούς του γυναίκες, είχαν κληθεί και είχαν καταθέσει οι τρεις γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για κακοποιητικές σεξουαλικές συμπεριφορές σε βάρος του.

Και οι τρείς γυναίκες επιβεβαίωσαν τις καταθέσεις τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψαν και νέα στοιχεία σε βάρος του πρώην δημοφιλούς ηθοποιού.

Κατά την χθεσινή απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης αρνήθηκε όλα όσα του καταλογίζουν οι τρεις γυναίκες που είχε ως αποτέλεσμα να συνταχθεί σε βάρος του ένα βαρύ κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορητήριο.

Παρά τις υποκριτικές θεατρικές ικανότητες που έχει ο Πέτρος Φιλιππίδης, οι ισχυρισμοί του και η άρνηση όλων των κατηγοριών από την πλευρά του, δεν έπεισαν την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα, οι οποίοι έκριναν ότι πρέπει να προφυλακιστεί.

Το ελληνικού #metoo με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών απασχόλησε για πρώτη φορά τα μέσα ενημέρωσης περασμένο Φεβρουάριο. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων, το οποίο ο επίμαχος ηθοποιός προσπάθησε με κάθε τρόπο να το διαψεύσει.

Πάντως, η έρευνα της 15ης ανακρίτριας για την υπόθεση των καταγγελιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη, εξελίχθηκε όλο αυτό το διάστημα αθόρυβα και μεθοδικά και χθες κλήθηκε σε απολογία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Είναι αυτονόητο, ότι ο κατηγορούμενος έδωσε «μάχη» για να αντικρούσει το βαρύ κατηγορητήριο και να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα ότι δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, ούτε ύποπτος φυγής και ως εκ τούτου δεν συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανακριτικής έρευνας που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο, μετά την άσκηση της δίωξης σε βάρος του ηθοποιού από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, έχουν καταθέσει στην ανακρίτρια οι τρεις γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για κακοποιητικές σεξουαλικές συμπεριφορές σε βάρος τους, μερικές εκ των οποίων έγιναν μέσα στον εργασιακό χώρο.

Οι δυο από αυτές έχουν περιγράψει με τις καταθέσεις τους απόπειρες του κατηγορούμενου να τις βιάσει και έχουν αναφερθεί λεπτομερώς σε γεγονότα και καταστάσεις που βίωσαν όταν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον ηθοποιό και στο πλαίσιο επαγγελματικών συναντήσεων που είχαν μαζί του.

Η τρίτη καταγγέλλουσα έχει περιγράψει και εκείνη ένα σκηνικό άγριας κακοποιητικής συμπεριφοράς εκ μέρους του κατηγορούμενου με γεγονότα που στάθηκαν ικανά να στοιχειοθετήσουν το αδίκημα του βιασμού σε βάρος του γνωστού ηθοποιού. Κοινός τόπος των όσων περιγράφουν οι τρεις γυναίκες είναι ότι ήλθαν σε επαφή με τον Πέτρο Φιλιππίδη, ενώ αναζητούσαν εργασία κάτι που και εκείνος το εκμεταλλεύθηκε και τους επιτέθηκε με σεξουαλικές ορέξεις παρά τη θέλησή τους.

Εκτός των καταθέσεων των τριών γυναικών, στο ανακριτικό γραφείο έχουν προσέλθει και μάρτυρες που έχουν προταθεί από την πλευρά τους, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην ανακρίτρια προσκομίστηκαν και άλλα στοιχεία και νέες μαρτυρικές καταθέσεις, που ενισχύουν τις κατηγορίες σε βάρος του ηθοποιού.

Οι πράξεις που αποδίδονται στον Πέτρο Φιλιππίδη, έχουν λάβει χώρα, σύμφωνα με τις παθούσες, το 2008, το 2010 και το 2014. Συγκεκριμένα, η γυναίκα με τη μαρτυρία της οποίας στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του βιασμού, έχει αναφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε γεγονότα του 2008 που έλαβαν χώρα μέσα στο θέατρο «Ήβη», όπου είχε πάει για να συναντήσει τον ηθοποιό και συνάδελφο της, στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού.

Εκεί, ο κατηγορούμενος σύμφωνα με την μαρτυρία της, της επιτέθηκε προχωρώντας σε πράξεις εναντίον της, οι οποίες σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα συνιστούν το αδίκημα του βιασμού, ακόμη και αν δεν έλαβε χώρα συνουσία.

Η καταγγέλλουσα αν και φέρεται να περιέγραψε πράξεις που κατατείνουν περισσότερο σε απόπειρα βιασμού, ο εισαγγελέας αναβάθμισε την κατηγορία σε βιασμό σε βάρος του ηθοποιού, βάσει του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις».

Το δεύτερο αδίκημα που αφορά σε απόπειρα βιασμού, προέρχεται από την κατάθεση άλλης ηθοποιού, η οποία τον Φεβρουάριο του 2010 είχε επισκεφθεί το θέατρο «Μουσούρη» για να παρακολουθήσει τον Πέτρο Φιλιππίδη σε θεατρική παράσταση. Είχε προηγηθεί επαγγελματικό ραντεβού μεταξύ των δυο ηθοποιών και σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, είχε συμφωνηθεί η ίδια να αναλάβει ρόλο στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο. Η καταγγελλόμενη απόπειρα βιασμού από τον Πέτρο Φιλιππίδη έγινε, σύμφωνα με τη συνάδελφό του, μέσα στο καμαρίνι. Η γυναίκα, κατάφερε, ωστόσο, να ξεφύγει και όταν μάλιστα προειδοποίησε τον συνάδελφο της πως θα μιλήσει εκείνος την απείλησε πως θα την καταστρέψει επαγγελματικά.

Η τρίτη μαρτυρία που αφορά και πάλι το αδίκημα της απόπειρας βιασμού, προέρχεται επίσης από ηθοποιό, η οποία κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον κατηγορούμενο σήμερα συνάδελφό της, το 2014 στο πλαίσιο των προσπαθειών που έκανε για να βρει εργασία. Εκείνος προσφέρθηκε να την επιστρέψει στο σπίτι της μετά το ραντεβού τους αλλά την οδήγησε με το αμάξι σε δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό, όπου σύμφωνα με όσα περιέγραψε η καταγγέλλουσα επιχείρησε να την βιάσει, αφού πρώτα κλείδωσε τις πόρτες του οχήματος του.

Αρνήθηκε τα πάντα αλλά κρίθηκε προφυλακιστέος

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει αρνηθεί όλα όσα του προσάπτουν οι καταγγέλλουσες, με πολυσέλιδο υπόμνημα που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα πριν ακόμη ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του.

Την ίδια υπερασπιστική γραμμή ακολούθησε ο κατηγορούμενος και τώρα κατά την απολογία του στην ανακρίτρια, προσκομίζοντας και νέους ισχυρισμούς προς ενίσχυση των θέσεών του.

Συγκεκριμένα, με το υπόμνημα ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε επιχειρήσει να αντικρούσει μια προς μια τις καταγγελίες σε βάρος του. Σε ό,τι αφορά στην μαρτυρία της πρώτης ηθοποιού που τον κατήγγειλε για βιασμό της το 2008, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως η γυναίκα αυτή είχε «εμμονή μαζί του και ήταν πάντα άκρως διαχυτική». Ο ηθοποιός υποστήριξε ότι ποτέ δεν προσπάθησε να προσεγγίσει ερωτικά την καταγγέλλουσα, ούτε της τηλεφωνούσε βράδυνες ώρες και ούτε της έστελνε γραπτά μηνύματα, όπως η ίδια υποστηρίζει.

Αντίθετα, όπως αναφέρει, εκείνη του τηλεφωνούσε επίμονα και τον καλούσε σε στιγμές που ο ίδιος βρίσκονταν σε διακοπές με την οικογένειά του, φέρνοντας τον σε δύσκολη θέση. «Ουδέποτε προσπάθησα να έρθω σε σεξουαλική επαφή μαζί της και μάλιστα χωρίς τη θέλησή της, ως ψευδώς ισχυρίζεται… Λυπάμαι βαθύτατα για την ίδια και οργίζομαι για όσα ψευδώς μου προσάπτει, ενώ προσπάθησα με κάθε καλή προαίρεση να μην την εκθέσω, να μην την προσβάλλω, αλλά να την απωθήσω με τον ομαλότερο και ευγενέστερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Φιλιππίδης στο υπόμνημα παροχής εξηγήσεων που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα.

Στην ίδια υπερασπιστική γραμμή, δηλαδή της άρνησης των κατηγοριών, κινούνται οι ισχυρισμοί του ηθοποιού και για τις άλλες δυο κατηγορίες σε βάρος του. Όπως υποστήριξε ουδέποτε αποπειράθηκε να βιάσει τις δυο άλλες καταγγέλλουσες. Εκτός του απολογητικού του υπομνήματος ο ηθοποιός είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα να λάβει καταθέσεις και από πρόσωπα που θα επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς του. Ένα από τα πρόσωπα αυτά που είχε καταθέσει στον κ. Σπυρόπουλου, είναι και η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη, Ελπίδα Νίνου, η οποία και υπερασπίστηκε με την κατάθεσή της τον σύντροφό της.

 

protothema.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία