Οι εκκαθαρίσεις από τον αρχηγό της Κουμουνδούρου
Ό,τι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε στα τρία χρόνια που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας, τις εφάρμοσε σε λιγότερες από επτά ημέρες.
Δεν προλαβαίνουν να συνέρχονται από τα απανωτά σοκ τα στελέχη του, από όποια εσωκομματική φατρία κι αν προέρχονται, όπως αναφέρει το Capital.gr. "Πριμαντόνες" όλων των φυλών, από τα δεξιά και τα αριστερά του προέδρου, άκουσαν σε "ζωντανή" μετάδοση τον πρόεδρο του κόμματος να τους διαμηνύει: Παλιός ΣΥΡΙΖΑ τέλος και ο νέος, o άλλος ΣΥΡΙΖΑ "είμαι εγώ".
Τουτέστιν, κανείς από όσους δημιούργησαν είτε παρασκηνιακά είτε δημόσια πρόβλημα στον κ. Τσίπρα θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ, εφεξής. Γενικώς, έχει πέσει πολλή αϋπνία στην Κουμουνδούρου, αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς την πρόσφατη δήλωση του προέδρου πως δεν κοιμάται τα βράδια γιατί ανησυχεί για το χάος που θα παραλάβει από την κυβέρνηση.
Στο ενδιάμεσο, πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για το πώς διαμορφώνεται ο "άλλος ΣΥΡΙΖΑ", των 172.000 μελών εκ των οποίων τα 110.000 γράφτηκαν ανήμερα των εσωκομματικών εκλογών, κυριολεκτικώς πάνω από την κάλπη για την εκλογή προέδρου: Οι αποφάσεις για το κόμμα είναι αποκλειστικό του προνόμιο.
Ανασχηματισμός
Αποκρούοντας σφοδρές πιέσεις από τους προεδρικούς, επέλεξε για νέα γραμματέα τη Ράνια Σβίγκου. Αποκρούοντας επίσης άλλες πιέσεις, από την Ομπρέλα, άφησε εκτός την Τάση από το νέο "διευθυντήριο" (επίσημη ονομασία "Εκτελεστικό Γραφείο"). Ειδικά για το Όργανο αυτό, πέραν των καταστατικών "περιορισμών" που προβλέπει την ex officio συμμετοχή στελεχών με θεσμικό ρόλο (Γραμματείς, Εκπρόσωπο Τύπου και γραμματέα της Κ.Ο.), διάλεξε για τη στελέχωσή του τις Ε. Αχτσιόγλου, Ρ. Δούρου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Γυναικεία υπόθεση το άτυπο διευθυντήριο εν πολλοίς (συμμετέχουν ήδη οι Ράνια Σβίγκου και Ολγα Γεροβασίλη), με τον ίδιο να τονίζει ότι με αυτή την αυξημένη γυναικεία εκπροσώπηση θα πορευτεί ο ίδιος όταν και αν κληθεί να κυβερνήσει.
Για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ είπε κι άλλα πολλά: Να ξεχάσουν επιβραβεύσεις ως αυτονόητες με θώκους και υπουργεία όσοι διατηρούσαν υψηλές μετοχές στο εσωκομματικό "χρηματιστήριο" εμφανιζόμενοι είτε ως "προεδρικοί" και "αντ' αυτού" του αλλά και όσοι τύγχαναν υψηλής εσωκομματικής δημοφιλίας για το ακριβώς αντίθετο: ως "αντιτσίπρες".
Διαχώρισε ένα στέλεχος, πάντως, κατονομάζοντάς το (το μόνο άλλωστε): Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Δεν έγινε δεκτή η πρόταση στελεχών της Ομπρέλας να συμμετέχει και εκείνος στο "εκτελεστικό γραφείο" μεν αλλά εξήγησε –απολύτως δηλωτικά των προθέσεών του– στη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη (Newsbomb) πως " είναι χρήσιμος συνεργάτης του" και κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.
Αναφορά που κατέτεινε μ' έναν τρόπο ότι θα παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο άτυπος επικεφαλής της Ομπρέλας και μετά τις νέες αλλαγές που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας. Τις τελευταίες, κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, από έγκυρες πηγές.
Όπερ σημαίνει ότι ανασχηματισμός σε τομεάρχες δεν είναι στα πλάνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ανασχηματισμός στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, είναι προ των πυλών. Από τη Δευτέρα και έπειτα αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις του Α. Τσίπρα.
Οι νυν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είναι: Ευ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης και Γ. Ραγκούσης. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να επιθυμεί να δώσει στον μέχρι πρόσφατα γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο, τη μία εκ των τριών θέσεων κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ως εκ των πιο στενών και αξιόμαχων συνεργατών που διαθέτει. Δεδομένου ότι το "σήμα" που έστειλε ο κ. Τσίπρας δημόσια είναι πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα παραμείνει στο πόστο του, οι υποψήφιοι προς αποχώρηση είναι ο Π. Σκουρλέτης (Ομπρέλα) και ο πασοκογενής Γ. Ραγκούσης.
Ευνοήτως, ο πιο "αδύναμος" κρίκος μεταξύ των δυο, είναι ο Π. Σκουρλέτης, με τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τα τελευταία χρόνια "επεισοδιακή" σχέση και σίγουρα όχι στενή συνεργασία αφ' ης στιγμής έφυγε από γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τα λοιπά, μόλις ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές αλλαγές, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να επιστρέψει στο αντιπολιτευτικό του πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος μέχρι τις εκλογές –τις οποίες οι ίδιοι τοποθετούν στο φθινόπωρο– είναι πολύ λίγος για ένα κόμμα που μόλις τακτοποίησε τα εσωτερικά του και προσπαθεί να "ξανασυστηθεί" στους Πολίτες γενικώς και τη "μεσαία τάξη" ειδικώς.
Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί