Skip to main content
|

Ρατσισμός : "Μπλόκο" στην κούκλα Αμάλ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Όχι από το δημοτικό συμβούλιο – «Είμαστε αντίθετοι να έρθει η μουσουλμάνα κούκλα», λέει ο δήμαρχος

Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε γίνει την Δευτέρα 23/8, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σχετικά με την «Αίτηση για το καλλιτεχνικό έργο «The Walk» (μαριονέτα Αμάλ) -άδεια πεζοπορίας και κινηματογράφησης στη θέση Μεσοχώρι στο Καστράκι», «Όχι κατά πλειοψηφία» με 17 ΌΧΙ και 5 ΝΑΙ.

Ο δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων στο GRTimes: «Για λόγους θρησκευτικούς, επειδή είμαστε μια περιοχή όπου βρίσκονται τα Μετέωρα, η μοναστηριακή πολιτεία, η πόλη και ο δήμος μας είναι θρησκευτικός προορισμός, είμαστε αντίθετοι στο να έρθει η συγκεκριμένη μουσουλμάνα κούκλα», ενώ επικαλέστηκε και την πανδημία ως αιτία που δεν θα ήθελαν να φιλοξενήσουν την εκδήλωση.

Σε ερώτηση για τις μισαλλόδοξες αντιδράσεις που μιλούν για αλλόθρησκο – ισλαμιστικό ομοίωμα που θα λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος για ΜΚΟ με σκοτεινές προθέσεις, απάντησε πως δεν θα ήθελε να τις σχολιάσει.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Μητρόπολης

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος είχε απαγορεύσει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ σε χώρους της Ιεράς Μονής Μετεώρων ή σε οποιοδήποτε χώρο της Εκκλησίας, μολονότι κάτι τέτοιο δεν είχε ζητηθεί επισήμως, επικαλούμενος μάλιστα τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, αν και επιτρέπονται οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο με τήρηση των μέτρων.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Μετεώρων και ο αντιδήμαρχος ενημέρωσης με δηλώσεις τους στον τοπικό τύπο φάνηκαν αρνητικοί στην πραγματοποίηση εκδήλωσης.

Από δίπλα και ο Σύλλογος Μετεώρων ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ που βλέπει «εκδηλώσεις με παγανιστικό υπόβαθρο και περιεχόμενο» με πρωταγωνίστρια «μια μουσουλμάνα κόρη που συνδέθηκε με χορτοφαγία και τα συναφή» και μιλά για «ξένα προς την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση φαινόμενα». 

Την αντίδρασή τους στη στάση των δημοτικών αρχών εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Συσπείρωση στην περιοχή

«Ελπίζουμε ο τόπος μας να παραμείνει Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να μην εξελιχθεί σε Παγκόσμιο Μνημείο Ξενοφοβίας. Καλώς να ΄ρθεις Αμάλ, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Καλαμπάκας σε ανακοίνωσή του, και συνεχίζει:

«Τι άλλο εκτός από τρόμο μπορεί να προκαλέσει η ξενοφοβική, μισαλλόδοξη, ρατσιστική επίθεση σε ένα σύμβολο Αλληλεγγύης και Ειρήνης όπως η Αμάλ;

Αλήθεια, τι είδους αλλοίωση του πολιτισμού ή προσβολή της Ιερότητας του χώρου μπορεί να προκαλέσει μία συμβολική κίνηση Αλληλεγγύης και Αγάπης;

Η Ορθοδοξία δεν χρειάζεται προστάτες.

Δεν κινδυνεύει από σύμβολα Ειρήνης».

Για υποκρισία κατηγορεί τη δημοτική αρχή, η Λαϊκή Συσπείρωση:

«Στο πλαίσιο της πεζοπορίας που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στην Καλαμπάκα στις 29/8 με αφορμή το κουκλοθέατρο δρόμου με πρωταγωνίστρια την κούκλα Αμάλ, διάφοροι παράγοντες της περιοχής, βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις τους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάτι που έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης περιόδου το 2015 με τις μεγάλες προσφυγικές ροές.

Για να θολώσουν τα νερά, κάνουν λόγο και για κίνδυνο διασποράς του κορονωϊού την ώρα όμως που δεν διεκδικούν κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού.

Όλοι μαζί δια των εκπροσώπων τους: εκκλησία, δήμος, περιφέρεια κηρύττουν ότι αυτός που φταίει είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι κατατρεγμένοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αυταρχικών –δικτατορικών καθεστώτων.

Υποστηρίζουν ότι για τα προβλήματα του λαού, φταίει ένας άλλος λαός με διαφορετική θρησκεία.

 

Τι απαντούν οι υπεύθυνοι του "The Walk"

Σε ερώτηση του www.news247.gr στους υπεύθυνους της δημόσιας αυτής καλλιτεχνικούς δράσης, λάβαμε την εξής απάντηση: «Το Ταξίδι/ The Walk είναι ένα δημόσιο καλλιτεχνικό έργο, ένα κινητό φεστιβάλ ελπίδας. Η πρόθεσή μας είναι απλά να ψηλαφήσουμε μαζί με τις κοινότητες που υποδέχονται την Αμάλ την ιδέα του καλωσορίσματος, της υποδοχής. Αν κάποια συγκεκριμένη κοινότητα δεν θέλει να υποδεχτεί την εννιάχρονη Αμάλ, που είναι η ηρωίδα του φεστιβάλ μας, το σεβόμαστε απολυτα. Γνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι παντού. Ακόμα κι έτσι πιστεύουμε ότι με Το Ταξίδι μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας μακρύς ανοιχτός διάδρομος φιλοξενίας και φιλίας που διασχίζει την Ευρώπη».

Ποια είναι όμως η «Μικρή Αμάλ»;

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Γι’ αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, ενασχόληση, ιδέες, και δράσεις. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Την Αμάλ, την κατασκεύασε η κορυφαία στο είδος της νοτιοαφρικανική εταιρεία Handspring Puppet Company για λογαριασμό του αγγλικού Good Chance Theatre που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα το θέατρο και η τέχνη να ξανανακαλύψουν την πανάρχαια δύναμή τους να συνενώνουν, να βοηθούν στην εξιστόρηση της κοινής μας ιστορίας, να δημιουργούν νέες ευκαιρίες». Πίσω από το βρετανικό αυτό θέατρο βρίσκεται ο Στίβεν Ντάλντρι, ο διάσημος σκηνοθέτης του «Μπίλι Έλιοτ: Γεννημένος χορευτής» και των συγκλονιστικών «Ωρών».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Ταξιδιού», Παλαιστίνιος Άμιρ Νιζάρ Ζουάμπι, σχεδίαζε επί έναν χρόνο όλες τις δράσεις κι εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την διαδρομή της Αμάλ από πόλη σε πόλη. Ο σχεδιασμός αυτός έγινε σε στενή συνεργασία με τους κατά τόπους συνεργάτες του πρότζεκτ. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου και την POLYPLANITY Productions.

Το ταξίδι της Αμάλ συνεχίζεται

Η Αμάλ συνεχίζει το περπάτημα προς τη Λάρισα, κι έτσι στις 31 Αυγούστου θα παρακολουθήσει μία διαδραστική συναυλία που θα δώσει ζωή σε τριακόσιες μαριονέτες. Δύο μέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου θα κατηφορίσει προς την Ελευσίνα όπου θα την καλωσορίσουν έφηβοι που θα της αποκαλύψουν τα ‘μυστήρια’ της πόλης τους. Αφού αποχαιρετίσει την Ελευσίνα, στις 2 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα παραμείνει για δύο ολόκληρες ημέρες. Στη μεγαλούπολη, για να μην χάσει το δρόμο της θα δέσει μια κλωστή από τον Μίτο σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη. Όταν θα έρθει αντιμέτωπη με τον μυθικό Μινώταυρο θα ξεπεράσει τους φόβους της και θα γίνει φίλη μαζί του, παίρνοντας έτσι θάρρος για τα επόμενα βήματά της.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Ταξιδιού: http://www.walkwithamal.org/events/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία