Ελλάδα

05/02/2023 - 20:55

Τέσσερα νεκρά παιδιά και μία γυναίκα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το ναυάγιο λέμβου με μετανάστες στη Λέρο

up date

 

Ακόμα ένα παιδί κατέληξε από τα επτά συνολικά που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Λέρου και είχαν διασωθεί από το ναυάγιο λέμβου με μετανάστες, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Πρόκειται για τρία αγόρια και ένα κορίτσι, ηλικίας όλα περίπου πέντε ετών, ενώ νωρίς το πρωί είχε ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή η σορός μίας γυναίκας περίπου 20 ετών.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου βρίσκονται και φιλοξενούνται 17 άνδρες και 17 γυναίκες ενώ τρία ακόμα παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Κατά δήλωσή των διασωθέντων η λέμβος είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή της Λέρου.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας.

 

----

Τραγική κατάληξη είχε το ναυάγιο με τους μετανάστες στη Λέρο, καθώς μετά τη γυναίκα που ανασύρθηκε νεκρή, έχασαν τη ζωή τους και τα τρία παιδιά που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα πρόκειται για δύο αγόρια και ένα κορίτσι περίπου πέντε ετών, ενώ η γυναίκα που είχε ανασυρθεί νεκρή ήταν ηλικίας περίπου 20 ετών.

 

Το ένα παιδάκι είχε ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε η βύθιση της λέμβου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λέρου και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών κατάφεραν να το επαναφέρουν, ωστόσο η κατάστασή του χαρακτηριζόταν πολύ κρίσιμη. Επίσης, άλλα δύο παιδιά που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Ωστόσο δυστυχώς και τα τρία παιδιά δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη μάχη για τη ζωή παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών.

Από το ναυάγιο στη Λέρο συνολικά διασώθηκαν 39 άτομα. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου βρίσκονται 17 άνδρες και 17 γυναίκες ενώ από τα 6 παιδιά που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο τα τρία κατέληξαν. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται επίσης δύο ενήλικες.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες ήταν αφρικανικής καταγωγής ενώ η λέμβος είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα επέβαιναν στη λέμβο η οποία βυθίστηκε, ενώ οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται από τρία πλωτά του λιμενικού και ελικόπτερο super puma.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους εντάσεως έως και 8 μποφόρ.

Η αρχική ανακοίνωση του Λιμενικού

«Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, προς εντοπισμό αγνοούμενων αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή »Παντέλι» νοτιοανατολικά ν. Λέρου. Ειδικότερα, μετά από ενημέρωση ιδιώτη για ύπαρξη σορού (α.λ.σ.) στη θάλασσα, ξεκίνησαν άμεσα έρευνες από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και από ιδιωτικά σκάφη από θαλάσσης, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. από αέρος, καθώς και από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της ΕΛ.ΑΣ. από ξηράς.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί σαράντα ένας (41) αλλοδαποί εκ των οποίων τριάντα τρεις (33) μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ν. Λέρου, οκτώ (08) άτομα έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου (02 ενήλικες και 06 ανήλικα παιδιά). Από τους ανωτέρω διασωθέντες, έξι (06) άτομα απεγκλωβίστηκαν από βραχώδες απόκρημνο σημείο στην ανωτέρω περιοχή από ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. και από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που έσπευσαν πεζοί στο σημείο. Ακόμη, εντοπίστηκε η σορός (01) γυναίκας και ένα (01) ανήλικο παιδί χωρίς τις αισθήσεις του εντός της θάλασσας, το οποίο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λέρου.

Κατά δήλωσή τους, επέβαιναν περίπου σαράντα (40) αλλοδαποί σε λέμβο μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα (01) άτομο με ειδικές ανάγκες, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους εντάσεως 8 BF, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου».

Μοιράσου το άρθρο!