Skip to main content

Κατέγραψαν 390 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 διαφορετικά είδη στον Αμαζόνιο

Κατέγραψαν 390 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 διαφορετικά είδη στον Αμαζόνιο
Κατέγραψαν 390 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 διαφορετικά είδη στον Αμαζόνιο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Στο δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος στον κόσμο, υπάρχουν 390 δισεκατομμύρια δέντρα από 16.000 διαφορετικά είδη, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δέκα χρόνια έρευνας.

Όμως τα μισά από αυτά τα δέντρα ανήκουν σε 227 είδη, διευκρινίζουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Science.

Περισσότεροι από εκατό ειδικοί από 88 ιδρύματα σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν στην κατάρτιση 1.170 καταλόγων, που καλύπτουν το σύνολο του δάσους του Αμαζονίου και δίνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις-κλειδιά για την βιοποικιλότητά του.

Η τεράστια έκταση του Αμαζονίου και οι δυσκολίες που παρουσιάζει το έδαφός του είχαν εμποδίσει μέχρι στιγμής μια ταξινόμηση των δέντρων που περιλαμβάνονται στο δάσος αυτό που εκτείνεται στη Βραζιλία, το Περού, την Κολομβία, την Γκουάνα και το Σουρινάμ.

Η έλλειψη αυτών των βασικών πληροφοριών για τα δέντρα του Αμαζονίου και για την υπόλοιπη χλωρίδα του δυσχέραιναν το έργο των επιστημόνων και τις προσπάθειες προστασίας του, εξηγούν οι συντάκτες της έρευνας.

«Πλέον τα είδη των δέντρων που συναντώνται πιο συχνά στον Αμαζόνιο έχουν προσδιοριστεί και καταγραφεί», σημειώνει ο Χανς τερ Στέεγκε, ερευνητής του κέντρου Centre Naturalis Biodiversity της Ολλανδίας που πήρε μέρος στην έρευνα. «Πρόκειται για πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών και για τους πολιτικούς ηγέτες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα είδη που συναντώνται συχνότερα στον Αμαζόνιο αντιπροσωπεύουν το 1,4% όλων των ειδών των δέντρων που υπάρχουν στο δάσος αυτό.

Βάσει του μαθηματικού μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα αυτή, στον Αμαζόνιο υπάρχουν περίπου 6.000 είδη σπάνιων δέντρων, με πληθυσμό μικρότερο από 1.000 δέντρα έκαστο, γεγονός που επιτρέπει να χαρακτηριστούν είδη προς εξαφάνιση από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία