Εργασία

20/02/2013 - 19:04

«Σώζονται» από τη διαθεσιμότητα Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Δικαίωση των αγώνων

«Σώζονται» από τη διαθεσιμότητα Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Πανεπιστήμιο Αιγαίου

yle="text-align: justify;">-    Απαλλάσσονται λόγω… «νησιωτικότητας» υπάλληλοι της ΑΔΑ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
-    Καμία αναφορά για εξαίρεση των υπαλλήλων του Δήμου Λέσβου
-    Τι λένε οι συνδικαλιστές


Της Ανθής Παζιάνου – Εφημερίδα των Συντακτών

Την πρωτοβουλία να εξαιρέσει από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας υπαλλήλους προερχόμενους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, «λόγω της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας» αναλαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το χτεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του υπουργού, Α. Μανιτάκη για το πρόγραμμα κινητικότητας των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους, οι 2.423 κενές θέσεις σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΚΕΠ, φυλακές, δικαστήρια και αστυνομικά τμήματα θα καλυφθούν από 1.891 διοικητικούς υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο, και οι οποίοι έχουν διορία 20 ημερών να δηλώσουν τη θέση προτίμησής τους.


Οι «60» αναγκαίοι για το Αιγαίο


«Παράθυρο» ή αλλιώς εξαίρεση από το καθεστώς της διαθεσιμότητας όπως φαίνεται θα δουν προς το παρόν και μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσφυγές των συνδικαλιστικών οργάνων στη δικαιοσύνη 60 υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από τη διαθεσιμότητα λόγω κάλυψης βασικών αναγκών στις υπηρεσίες τους και λόγω ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας.
Εν τούτοις, στο πλαίσιο της νησιωτικότητας δεν εντάσσεται –για το υπουργείο- και ο Δήμος Λέσβου, οι υπάλληλοι του οποίου έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση του κ. Μανιτάκη. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν συνδικαλιστές, κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου, αφού όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι θα έπρεπε να εξαιρεθούν. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θεωρούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να ολοκληρωθεί και ο δικαστικός τους αγώνας.


«Δεν πήγε χαμένος ο αγώνας μας»


Την αναγκαιότητα της εξαίρεσης από το καθεστώς της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων, Τάσος Μόσχος: «Μπορεί ο κ. Μανιτάκης να υπόσχεται ότι θα μας εξαιρέσει, ωστόσο, πρέπει και γραπτώς, με νομοθετική ρύθμιση να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρο, ότι ο αγώνας που δώσαμε επί μήνες δεν πήγε χαμένος».
Την καθολική απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης περί διαθεσιμότητας προτείνει ο Πρόεδρος του συλλόγου της Αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Χρυσάφης, ο οποίος τόνισε σχετικά: «Ο αγώνας των εργαζομένων απέδωσε. Η εξαίρεση των εργαζομένων της ΑΔΑ, όπως και του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν ένα αίτημα που προβάλαμε με κάθε τρόπο. Μάλιστα το είχαμε επισημάνει και κατά την επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μουσουρούλη. Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι, πολύ αργά μεν, αλλά κατάλαβαν δε ότι οι υπηρεσίες που είναι διάσπαρτες σε 20 νησιά του Αιγαίου δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των νησιωτών, αφού ήδη είναι υποστελεχωμένες».
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο Ν. Χρυσάφης ήταν θετικός, βάζοντας όμως έναν αστερίσκο: «Βεβαίως να αξιολογηθεί όλος ο δημόσιος τομέας. Η ευθύνη όμως της αξιολόγησης να γίνει από τους ίδιους του εργαζόμενους και όχι με τις εντολές της τρόικας!».
 

Μοιράσου το άρθρο!