Skip to main content
|

Στρατής Γιαννάκας: τον «αξιολόγησαν» αναδρομικά και τον έθεσαν σε διαθεσιμότητα!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Της Ανθής Παζιάνου / Εφημερίδα των Συντακτών
 
Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, που στοχεύει κυρίως, μεταξύ άλλων, στη διαθεσιμότητα-απόλυση κάποιων έναντι άλλων, τίθενται για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση σε σχέση με την «αξιότητα» της αξιολόγησης και εν τέλει τη χρησιμότητά της. Μετά από 22 χρόνια δουλειάς στο υπουργείο Πολιτισμού και υπό επισφαλείς συνθήκες, ο Μυτιληνιός 48χρονος, πατέρας δύο παιδιών, Στρατής Γιαννάκας τέθηκε σε διαθεσιμότητα στα μέσα Νοεμβρίου, μέσα από μια «αξιολόγηση» που πραγματοποιήθηκε με πολύ περίεργους όρους, γεγονός για το οποίο πρόκειται να στραφεί στη Δικαιοσύνη. Σχετική ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Πολιτισμού βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Συμμετείχε σε επιτροπές
 
Ο Σ. Γιαννάκας, από το 1991 που εργάζεται στο ΥΠΠΟ, για 16 χρόνια υπηρετούσε ως συμβασιούχος σχεδιαστής αρχαιολογικών ευρημάτων σε έργα του Δημοσίου, σε σωστικές και συστηματικές ανασκαφές. «Οπως μπορεί κανείς να καταλάβει, 16 χρόνια δεν μπορεί να μείνει κανείς ως συμβασιούχος με διαδοχικές συμβάσεις αν δεν είχε ικανότητες, αν δεν ήταν συνεπής στη δουλειά του. Στα 22 χρόνια δεν είχα ούτε μία κακή αναφορά ή δίωξη από προϊστάμενό μου για οποιαδήποτε αιτία. Ολα αυτά τα χρόνια δούλεψα σε όλα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Για αρκετά χρόνια στη Λήμνο, στη Χίο, στα Ψαρά, σε οικόπεδα και έργα σε όλο το νησί της Λέσβου», αναφέρει ο ίδιος. Από το 2008 μετακινήθηκε κατόπιν εντολής του ΥΠΠΟ και συμμετείχε σε επιτροπές, όπως: Επιτροπή Παραλαβής Υλικών, Επιτροπή Μειοδοτικών Διαγωνισμών, Επιτροπή Παραλαβής Εργασιών, ως τακτικό μέλος. «Ουδέποτε υπήρξε η παραμικρή μομφή ούτε σε ό,τι αφορά την υπηρεσιακή μου επάρκεια ούτε σε ό,τι αφορά την ακεραιότητά μου», προσθέτει. Ας σημειωθεί ότι στην έκθεση αξιολόγησης που έγινε για το έτος 2007 από τη διευθύντρια της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, είχε βαθμολογηθεί με 10.
 
Το περίεργο δεν είναι μόνο ότι για τις επόμενες χρονιές βαθμολογήθηκε με τον αριθμό 7, αλλά ότι η βαθμολόγηση δεν έγινε ετήσια έως τα μέσα Γενάρη –όπως προβλέπει η αξιολόγηση του κάθε προηγούμενου έτους- αλλά αναδρομικά τον Σεπτέμβρη του 2013 βαθμολογήθηκε για τα 5 προηγούμενα χρόνια! Μάλιστα, επισημαίνει ότι αυτά συντάχθηκαν χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει -όπως προβλέπεται από τον νόμο-, για να έχει τη δυνατότητα να κάνει ένσταση σε περίπτωση που διαφωνεί. «Είδα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στους πίνακες του ΑΣΕΠ χωρίς να γνωρίζω τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
 
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

 
Εύλογα, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ζερδελής και Αλ. Μητρόπουλος, γεννιούνται ερωτηματικά για την αμεροληψία της βαθμολογίας και μάλιστα όταν η συγκεκριμένη διευθύντρια της υπηρεσίας γνώριζε ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης που κατέθεσε για τα έτη 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012 και που συντάχθηκαν στις 23-09-2013 (χωρίς καν να το γνωρίζει ο υπάλληλος) θα ήταν καθοριστικές για την παραμονή του υπαλλήλου στην εργασία του αφού ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της διαθεσιμότητας.
 
«Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων προφανώς δεν τήρησε τη διαδικασία που εκ του νόμου απορρέει και λειτούργησε με εμπάθεια, έχοντας πλήρη γνώση ότι με την αντικανονική αξιολόγησή της οδηγεί τον υπάλληλο σε διαθεσιμότητα. Η διοίκηση προφανώς δεν προστάτευσε ως όφειλε τον υπάλληλο παρ’ ότι ο ίδιος έστειλε την ένστασή του και στο γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο ΑΣΕΠ», συμπληρώνουν και ρωτούν τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος του υπαλλήλου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία