Skip to main content
|

Χαλβάς Αργουδέλη: ο χειροποίητος χαλβάς των Αθηνών έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη

Χαλβάς Αργουδέλη: ο χειροποίητος χαλβάς των Αθηνών έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη
Χαλβάς Αργουδέλη: ο χειροποίητος χαλβάς των Αθηνών έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Ο σωστός, χειροποίητος χαλβάς έχει έντονη γεύση σουσαμιού χωρίς να πικρίζει, είναι γλυκός χωρίς να λιγώνει και όταν τον κόβεις δεν τρίβεται, αλλά θυμίζει κάπως σφιχτοδεμένο δεματάκι από ζαχαρένιες κλωστές. Η αλήθεια είναι η γεύση του δύσκολα περιγράφεται. Δοκιμάζοντας τον χαλβά "Αργουδέλη" καταλαβαίνεις αμέσως ότι έχεις να κάνεις με παραδοσιακή συνταγή και χειροποίητη παρασκευή. Πλούσια γεύση σουσαμιού, ισορροπημένη γλύκα, σωστή υφή, εξαιρετικό αμύγδαλο.

 
Στους παλιότερους, θα θυμίσει άλλη εποχή. Απλά, μπορείς να τον φας όλο!
 
Υπάρχει σκέτος, με αμύγδαλο, με κακάο και χωρίς ζάχαρη. Θα τον βρείτε στο εργοστάσιο Αργουδέλη, Ν.Φραγκούλη 38, στα Καμίνια (τηλ. 210 4812880), στο πρατήριό τους στον Πειραιά, Δ. Γούναρη 21-23 (στοά Πολίτη), τηλ.210 4179469, στο κατάστημα τυροκομικών Καρατζάς, Σοφοκλέους και Αθηνάς, Κέντρο (για άλλα σημεία πώλησης επικοινωνείτε με την εταιρία).
 
Το Βήμα Gourmet  αναφέρει:
Καθώς πλησίαζα στο εργοστάσιο χαλβαδοποιίας Αργουδέλη στα Καμίνια, η μυρωδιά του σουσαμιού με έπιασε από τη μύτη και με οδήγησε κατευθείαν στην πόρτα. Στον δρόμο χαμηλά σπίτια, νεραντζιές στους δρόμους, μια γειτονιά παλιού καιρού. 
 
Ανοίγω την πόρτα και η ψυχή μου λιγώνεται από τη γλύκα. Καζάνια, μύλοι, καβουρντιστήρια, όλα βαμμένα σε ένα αχνό γαλάζιο χρώμα και οι εργαζόμενες με ροζ ποδιές. Στον τοίχο οι παππούδες Αργουδέληδες να κοιτάζουν από τα κάδρα τους με αυστηρή τρυφερότητα. 
 
Η πόρτα να ανοιγοκλείνει και να έρχονται γείτονες και περαστικοί για να αγοράσουν ταχίνι και χαλβά. Η κυρία Γεωργία Αργουδέλη επί των επάλξεων. Ολους τους γνωρίζει, όλους τους περιποιείται. Ερχεται χαμογελαστή και μετά τα καλωσορίσματα ξεκινούν τα τραταρίσματα. 
 
«Θα πιείτε καφέ; Να βάλω και ένα γλυκό του κουταλιού; Ολα είναι δικής μας παραγωγής. Μήπως ένα λουκουμάκι; Μια βυσσινάδα; Ενα κυδωνόπαστο;». Πόσο καιρό είχα να δω βυσσινάδα… 
 
«Είναι από τον χυμό των βύσσινων που κάνουμε και γλυκό του κουταλιού. Είναι αγνός συμπυκνωμένος χυμός χωρίς χρωστικές ή αρωματικές ύλες, για σιρόπι στα παγωτά και στα γλυκά» λέει η κυρία Γεωργία, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της εταιρείας. Διότι υπάρχει και τέταρτη γενιά, ο Βασίλης, ανιψιός της τελευταίας. Τελικά με έναν καφέ και ένα λουκούμι η ιστορία αρχίζει. 
 
 
Η ιστορία

Η ιστορία της οικογένειας ΑΡΓΟΥΔΕΛΗ ξεκινάει στην Μυτιλήνη, όπου ο Δημήτριος Ν. Αργουδέλης το 1850 ξεκίνησε πρώτος την επεξεργασία του σησαμιού και στη συνέχεια την παραγωγή ταχινιού και χαλβά. Καθώς ήταν ανήσυχη φύση, παράλληλα ασχολείτο και με το εμπόριο στη Μυτιλήνη την 10ετία του 1860. Η φτώχια των χρόνων εκείνων τον ανάγκασε να ψάξει να βρει την τύχη του στις Κυκλάδες, με πρώτο σταθμό την Μύκονο. Εκεί απέκτησε το 1872 τον πρώτο του υιό, τον Νικόλαο Δ. Αργουδέλη. Το 1890, εγκαταστημένοι πια στο νησί της Σύρου, πατέρας και υιός έφτιαξαν τα πρώτα λουκούμια και γλυκά του κουταλιού. Στη Σύρο, ο Νικόλαος Αργουδέλης παντρεύτηκε την Άννα Φαμέλη με την οποία απέκτησαν 9 παιδιά. Συνεχίζοντας την παράδοση και την τέχνη που είχε μάθει από τον πατέρα του Δημήτρη, ο Νικόλαος Αργουδέλης και η οικογένειά του, πάλεψαν με τη φτώχεια ενωμένοι σαν μια γροθιά, φτιάχνοντας γλυκά για να επιζήσουν.

Λίγο πριν το 1900 η οικογένεια μεταφέρθηκε στην Τήνο και μετά από λίγα χρόνια κατέληξε στη Μύκονο σαν τελευταίο σταθμό της περιπλάνησης της στις Κυκλάδες. Το δραστήριο πνεύμα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Νικόλαου Αργουδέλη τον οδήγησε να εγκατασταθεί τελικά μαζί με την οικογένειά του στον Πειραιά, όπου και ξεκίνησε το 1905 με έδρα στα Καμίνια, η πρώτη οικοτεχνία ΑΡΓΟΥΔΕΛΗ φτιάχνοντας γλυκά του κουταλιού και λουκούμια. Το 1919 χτίζεται το πρώτο εργοστάσιο Χαλβαδοποιίας-Ταχινοποιίας στον Πειραιά με την επωνυμία “Υιοί Ν. Αργουδέλη”. Το 1925 η εταιρεία μεταφέρεται στο σημερινό εργοστάσιο της επί της Ν. Φραγκούλη 38, όπου με δυναμικό 50 εργατών, κάλυπτε τις ανάγκες ζήτησης της αγοράς σχεδόν όλης της Ελλάδας και περισσότερο των νησιών.

Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, η σκυτάλη περνάει στα εγγόνια του Νικολάου Αργουδέλη, τα οποία με την εργατικότητά τους τη δεκαετία του 1950, φτάνουν την βιοτεχνία στο ζενίθ της παραγωγής της, εξάγοντας τα προϊόντα της στις ΗΠΑ και στη Γερμανία. Το 1980 στα χέρια της επόμενης γενιάς πλέον, η εταιρεία ονομάζεται "ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ ΕΠΕ" και συνεχίζει την παράδοση που κληρονόμησε από τους προγόνους, παράγοντας με τον ίδιο τρόπο τα γλυκά της, όπως ακριβώς το έκανε ο Νικόλαος Αργουδέλης 3 γενιές πριν!

Σήμερα, η 4η γενιά ακολουθεί την πορεία που χάραξε η εταιρεία στο πέρασμα του χρόνου, διατηρώντας την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, την προσωπική σχέση με τον πελάτη και το πιο γνωστό όνομα στον Πειραιά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το χαλβά, το ταχίνι, το λουκούμι και τα παραδοσιακά γλυκά!

 

Δείτε βίντεο από αφίερωμα του MEGA

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία