Γεύσεις

24/02/2023 - 06:25

Αργουδέλης: ο χαλβάς της Μυτιλήνης που κατέκτησε την Αθήνα (φωτο)

Καθαρά Δευτέρα σημαίνει νηστεία και για την οικογένεια Αργουδέλη σημαίνει πολλή και σκληρή δουλειά, για όλη την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής για να πάει σε όλους τους λίγους και καλούς πελάτες της, απ' όλη την Ελλάδα, ο χειροποίητος χαλβάς και το ταχίνι που έχει κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο το όνομα Αργουδέλης, μετά από 150 χρόνια.

 

Η ιστορία ξεκινά το 1860, στη Μυτιλήνη, με τον "πατριάρχη" Δημήτρη Αργουδέλη, να ξεκινά μαθαίνοντας την επεξεργασία του σουσαμιού. Η οικογένεια συνέχισε στα νησιά των Κυκλάδων οικοδομώντας μια παράδοση στην τέχνη του ταχινιού και του χαλβά που είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή του εργοστασίου στον Πειραιά, το 1919. Το εργοστάσιο μεταφέρεται στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα, το 1925.

Από τότε, αντιμετωπίζοντας όλες τις δυσκολίες που προέκυπταν στις ταραχώδεις περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα, η οικογένεια Αργουδέλη κατορθώνει να κρατήσει ψηλά τη σημαία και, σήμερα, 150 χρόνια μετά, η 5η γενιά συνεχίζει την παράδοση, χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αποτελούν και την εγγύηση ότι αυτή η επιχείρηση θα έχει μέλλον. Συνεχίζουν την προσπάθεια προσαρμογής στις νέες συνθήκες χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και την επιλογή να κρατήσουν ένα χαμηλό προφίλ και να μην επεκτείνουν την επιχείρηση σε βιομηχανικό επίπεδο, για να μην θυσιάσουν τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους.

H  βιοτεχνία λοιπόν συνεχίζει την παράδοση του χειροποίητου χαλβά, διατηρώντας το κλασικό αλλά και διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων ώστε να απευθύνεται σε περισσότερα κοινά και να ανταποκρίνεται στις όλο και εξελισσόμενες διατροφικές ανάγκες (προϊόντα ολικής αλέσεως, προϊόντα χωρίς ζάχαρη και «έξυπνες» λύσεις πρωινού).

---

Το κατάστημα Λιανικής Αργουδελης, Δ.Γουναρη 31-33 στον Πειραιά, λειτουργεί κανονικά, χωρίς click-away. Απλώς στείλτε, όπως συνήθως, sms στο 13033, το νο 2 (κατάστημα τροφίμων). Σας περιμένουμε τηρώντας ολες τις απαραίτητες προφυλάξεις, στο χώρο μας που απολυμαίνεται συχνά και είναι συνεχώς αεριζόμενος. Ψωνίζουμε ποιοτικά, ψωνίζουμε με ασφάλεια!

 

ερ

Μοιράσου το άρθρο!