Skip to main content
|

Το φαγητό που την ταξιδεύει στη Λέσβο.... Βρετάνη συγγραφέας περιγράφει στον Guardian...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Τη Λέσβο επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό η Βρετανίδα συγγραφέας Γιασμίν Καν, η οποία λατρεύει να μοιράζεται ιστορίες ανθρώπων μέσω του φαγητού.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα The Guardian, η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής μιλά για την επίσκεψή της στο ελληνικό νησί, όπου μαγείρεψε με πρόσφυγες, καθώς και για τη συνταγή που της έκανε περισσότερο εντύπωση.

Για τη συγγραφέα, ένα πιάτο κοτόπουλου με ρόδι «αφηγείται» την ιστορία της μετανάστευσης και των προσφύγων με τους οποίους πέρασε χρόνο στη Λέσβο.

«Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, μόλις 16 μίλια μακριά από τις τουρκικές ακτές. Είναι ένα συγκλονιστικά όμορφο μέρος, με μεγάλες αμμώδεις παραλίες δίπλα σε κρυστάλλινα νερά, πυκνά δασώδη βουνά με ιαματικές πηγές, αλυκές που φιλοξενούν φλαμίνγκο και άγρια πτηνά, και περισσότερα από 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγεται το πιο σημαντικό προϊόν του νησιού: το ελαιόλαδο», γράφει χαρακτηριστικά περιγράφοντας το νησί.


«Όμως, η Λέσβος έχει επωμιστεί επίσης ένα βαρύ φορτίο, καθώς στην ιστορία της έχει προστεθεί μια πιο ανησυχητική πτυχή τα τελευταία χρόνια. Αυτή η γειτνίαση με την Τουρκία την έχει κάνει την πρώτη στάση για πολλούς πρόσφυγες, που εγκαταλείπουν τις συγκρούσεις σε χώρες στα ανατολικά, φτάνοντας με βάρκες μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι σε ξηρά και θάλασσα. Τα τελευταία έξι χρόνια, 500.000 πρόσφυγες έχουν περάσει από αυτό το νησί -ένας εντυπωσιακός αριθμός, δεδομένου ότι ο τοπικός πληθυσμός είναι 40.000», σημειώνει.

«Ήρθα στη Λέσβο για να κάνω έρευνα για το καινούργιο μου βιβλίο στο οποίο εξερευνώ τι σημαίνουν τα σύνορα και η ταυτότητα στον 21ο αιώνα και πώς η μεταβαλλόμενη διατροφική κουλτούρα της Ανατολικής Μεσογείου αντικατοπτρίζει την ευρύτερη ιστορία της μετανάστευσης. Ήταν ένα ταξίδι τόσο ευχάριστο όσο και θλιβερό», προσθέτει.

Αξέχαστη θα της μείνει η εμπειρία του να μαγειρεύει με τους πρόσφυγες, καθώς και μία από τις συνταγές που δοκίμασε εκεί: «Εκτός από τα τοπικά πλουσιοπάροχα γεύματα, όπως τα ντολμαδάκια και το ζουμερό κοτόπουλο σουβλάκι, μαγείρεψα επίσης και έφαγα με πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους ζούσαν σε υπερπλήρη και μη ασφαλή στρατόπεδα. Οι συνομιλίες για το φαγητό πρόσφεραν μια χαρούμενη απόδραση και απόσπαση της προσοχής, και πάνω από το τραπέζι φαγητού μιλήσαμε για τις γεύσεις της Συρίας, του Αφγανιστάν, του Ιράν και του Ιράκ, καθώς και τα θαύματα που κάνουν, το σουμάκ και το πιπέρι Aleppo, ανταλλάξαμε συνταγές για αγαπημένα πιάτα και θυμηθήκαμε τα κοινά γεύματα με φίλους και συγγενείς σε πιο ευτυχισμένες συνθήκες».

«Τα βράδια, συχνά έτρωγα στο Reem, ένα εστιατόριο που ιδρύθηκε από τον Mahmud Talli, γιατρό από τη Συρία, ο οποίος βρέθηκε παγιδευμένος στο νησί και άνοιξε αυτό το μέρος στην πρωτεύουσά του, τη Μυτιλήνη. Το Reem σερβίρει παραδοσιακά συριακά φαγητά όπως το φαλάφελ, το χούμους και μπακλαβά σε τουρίστες, εθελοντές, ντόπιους και πρόσφυγες», θυμάται η Γιασμίν Καν.

Όσο για το πιο ήταν το αγαπημένο της πιάτο; «Πάντα παράγγελνα το κοτόπουλο στη σχάρα, μαριναρισμένο με ζεστά μπαχαρικά με το άρωμα της μελάσας ροδιού. Ξαναδημιούργησα μια εκδοχή στο σπίτι μου στο Λονδίνο και αυτή η συνταγή με οδηγεί πάντα στις όμορφες αλλά στοιχειωμένες ακτές της Λέσβου και μου θυμίζει ότι η κουλτούρα των φαγητών είναι σαν μια γλώσσα, εξελίσσεται συνεχώς και αφηγείται την ιστορία της κίνησης των ανθρώπων. Για όσο υπάρχουν άνθρωποι, ταξιδεύουμε και το φαγητό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που παίρνουμε μαζί μας στα κοπιαστικά ταξίδια μας».

Η συνταγή για κοτόπουλο με ρόδια και σουμάκ
Το κοτόπουλο μαρινάρεται εκ των προτέρων και βγαίνει από τον φούρνο λίγο πριν καταναλωθεί. Η συνταγή είναι για 4 μερίδες.

Υλικά:

8 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας μελάσα ροδιού
1 κουταλιά της σούπας πουρές ντομάτας
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
2 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι αλέπο (Πουλ μπιπέρ)
1 κουταλάκι του γλυκού σουμάκ
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:

Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε όλη τη μαρινάδα πάνω του μαζί με 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Κάντε μασάζ στο κοτόπουλο με τα χέρια σας, έως ότου επικαλυφθεί ομοιόμορφα. Στη συνέχεια καλύψτε το και μεταφέρετε το στο ψυγείο και αφήστε το εκεί για τουλάχιστον τρεις ώρες.

Οταν είστε έτοιμοι να φάτε, βγάλτε το κοτόπουλο από το ψυγείο και αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου, τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ψήστε το για περίπου 35 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι και σαλάτα
 

πηγη: 

https://www.iefimerida.gr/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία