Skip to main content

«Ταξίδι ελπίδας» από την «Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ» με κεντρική ομιλία την εφαρμογή που προβλέπει την Αλτσχάιμερ με τεχνητή νοημοσύνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Για την περίθαλψη ανθρώπων με άνοια, Αλτσχάιμερ καθώς και άλλες διαταραχές μνήμης και νοητικών λειτουργιών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με το ευρύ κοινό, τους πάσχοντες, τους φροντιστές και την επιστημονική κοινότητα, ειδικοί επιστήμονες, Έλληνες ερευνητές που διαπρέπουν στην Αμερική, αλλά και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στην πρώτη δια ζώσης και ταυτόχρονα διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ταξίδι Ελπίδας», που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι τρεις παγκοσμίου φήμης ερευνητές, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ (Richman Family Precision Medicine Center of Excellence in Alzheimer's Disease), ο καθηγητής Νικόλαος Σκαρμέας, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δρ. Ιωάννης Ταρνανάς, υπότροφος αριστείας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας (EIT Health) και επιστημονικός διευθυντής στην εταιρεία Altoida με έδρα την Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Αλτσχάιμερ» (ΗΙΑΑD) Καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος θα κάνει μία αποτίμηση των δράσεων των δύο πρώτων χρόνων λειτουργίας της, οι οποίες αφορούν τόσο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω εκδόσεων και δημόσιων διαλέξεων, όσο και στην ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών και δικτύων με τη διοργάνωση συνεδρίων και μηνιαίων σεμιναρίων. Παράλληλα, η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στη Νόσο Αλτσχάιμερ συνεργάζεται με το Εθνικό Παρατηρητήριο 'Ανοιας του Υπουργείου Υγείας, βασικός συντελεστής του οποίου είναι ο καθηγητής Νικόλαος Σκαρμέας. Οι δύο καθηγητές πριν το κλείσιμο του προγράμματος θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση προέλθει από το κοινό που θα παρακολουθεί την εκδήλωση διά ζώσης αλλά και διαδικτυακά.

Η κεντρική ομιλία του Δρ. Ιωάννη Ταρνανά, θα παρουσιάσει την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην βραβευμένη εφαρμογή που έχει αναπτύξει, ώστε από το κινητό μας τηλέφωνο ή το τάμπλετ, να μπορεί να προσδιορίσει εάν μια περίπτωση ήπιας γνωστικής διαταραχής θα κλιμακωθεί σε Αλτσχάιμερ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Οι ψηφιακοί βιοδείκτες έχουν καταφέρει μετά από πολύχρονες κλινικές δοκιμές να ανταγωνίζονται ή και να ξεπερνάνε την κλινική επίδοση προηγούμενων τεχνολογιών διάγνωσης, όπως η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίου για το αμυλοειδές που είναι η καθιερωμένη τεχνολογία αναγνώρισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτή η εξέλιξη είναι η αναγνώριση της έντονης κλινικής ανάγκης για ακριβή, αξιόπιστη και έγκαιρη διάγνωση στη νόσο Αλτσχάιμερ προτού να προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη. Η ιατρική ακριβείας σε νευρολογικό επίπεδο θα μπορούσε να επιτρέψει την προγνωστική διάγνωση νευροεκφυλιστικών διαταραχών σε επίπεδο πληθυσμού, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει την προληπτική και θεραπευτική παρέμβαση στα πρώτα στάδια για να καθυστερήσει την έναρξη και να βελτιώσει τα κλινικά αποτελέσματα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Ταρνανάς.

Θα ακολουθήσει η απονομή τιμητικών διακρίσεων εκ μέρους της HIAAD από τον διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας και Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο.

«Η δραστηριότητα του Εργαστηρίου μέσα από την «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάϊμερ» μας έχει προσφέρει πολύτιμες συνεργασίες και έχει ανοίξει τον δρόμο της άμεσης αξιοποίησης της μεταφραστικής έρευνας στην χώρα μας. Βρισκόμαστε στο κατώφλι της ευρύτερης εφαρμογής της Ιατρικής Ακριβείας με την υποστήριξη των ψηφιακών βιοδεικτών και αλγορίθμων που διαρκώς εξελίσσονται και γίνονται πιο στοχευμένοι και πιο ακριβείς», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος.

 

Την εκδήλωση θα κλείσει η επίκουρη καθηγήτρια Βασιλική Μαχαιράκη, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins παρουσιάζοντας το Μέλλον της Ιατρικής Ακριβείας στη Νόσο Αλτσχάιμερ και ανακοινώνοντας την επόμενη διεξαγωγή της εκδήλωσης σε άλλη πόλη της Ελλάδας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη της Εταιρίας Alzheimer Αθηνών.

Την ίδια ώρα το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φιλοξενεί στο www.amna.gr προωθητική ψηφιακή ανάρτηση, από την οποία γίνεται η είσοδος και η εγγραφή των ενδιαφερόμενων στην εφαρμογή, ενώ μέσα από ρεπορτάζ θα καλύπτει δημοσιογραφικά την εξέλιξη του ερευνητικού έργου "Μέτρηση της Νοητικής Υγείας" και τα επιστημονικά συμπεράσματα που θα προκύπτουν από τα δεδομένα της ψηφιακής βιοτράπεζας και τη διάδραση βιολογικών και ψηφιακών βιοδεικτών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία