Κοινωνία

06/10/2022 - 08:46

740.000 ευρώ, ειρωνείες Ταξιάρχη Βέρρου και ... η μεγάλη φωτιά σε Βατερά - Βρίσα

Εξαιρετικά ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα αναφέρει ο πρώην Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στρατής Ζαφείρης για όσα έγιναν και δεν έγιναν πριν και μετά τη μεγάλη φωτιά σε Βατερά - Βρίσα. Αναλυτικά:

Την Δευτέρα 26/9/2022 έγινε στις 9.00 μμ Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα " ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΤΕΡΑ"  με εισηγητή τον Δήμαρχο. 

  Όλα όσα αναφέρθηκαν σε προηγούμενο άρθρο για την "σκόπιμα"  κακή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, υποχρεώνουν να δημοσιοποιηθούν οι απόψεις μας που εκφράστηκαν και δεν πάρθηκε καμία απόφαση , γιατί δεν κατατέθηκε τέτοια εισήγηση από την Δημοτική Αρχή. 

  Αρχικά θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου και την βαθιά ικανοποίηση για την εθελοντική προσφορά των δημοτών μας για να περιοριστεί όσο γίνεται η καταστροφή από την πυρκαγιά, να προστατευθούν οι περιουσίες και να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. 

  Είναι η ίδια λαϊκή εγρήγορση που προστατεύει την δημόσια παραλία της Ερεσού  από το να γίνει ιδιωτική με τσιμέντα μέχρι την θάλασσα

  Η θετική ενέργεια υπάρχει από τους δημότες και εκφράζεται έντονα εθελοντικά . Αυτό είναι και η προίκα μιας δημοτικής αρχής και θα πρέπει να στηριχθεί πάνω σε αυτήν. 

  Όμως η πυρκαγιά είναι ένας δύσκολος πόλεμος

  Έχει το στάδιο της πρόληψης και της κατάσβεσης; όταν ξεσπάσει η πυρκαγιά. 

   Τον Μάρτιο του 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο του ΔΔΛ ομόφωνα εξέλεξε Συντονιστικό τοπικό Οργανο με πρόεδρο τον Δήμαρχο και μέλη τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής προστασίας και ένα μέλος από την αντιπολίτευση.

  Το συντονιστικό αυτό όργανο έχει με βάση τον Ν. 3013?2002 , την ευθύνη να συντονίζει τα , απαραίτητο δυναμικό και μέσα, για την " πρόληψη ,ετοιμότητα αντιμετώπισης και αποκατάστασης των καταστροφών εντός των ορίων του οικείου ΟΤΑ".

   Και ποιους συντονίζει? Τον στρατιωτικό διοικητή της περιοχής, την Αστυνομία, την Λιμενική αρχή, την Πυροσβεστική υπηρεσία ,το Δασαρχείο.

  Ο καθένας από τους παραπάνω εκπροσώπους αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, και υπογράφονται πρωτόκολλα όπου καταγράφονται ακριβώς οι συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο καθένας. 

  Από το ΔΣ του Δήμου τον Μάρτιο του 2022 ψηφίστηκε πάλι ομόφωνα το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ που περιγράφει ποιές είναι ακριβώς οι ενέργειες του Δήμου. 

  Μέσα σε αυτές είναι η καταγραφή και συντήρηση των σημεία υδροληψίας, ανά περιοχή που πρέπει να δοθούν στο συντονιστικό για χρήση και η συγκρότηση και οργάνωση σώματος εθελοντών.. Με πρόσκληση καταγράφονται όσοι θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά, και κατατάσσονται  και εκπαιδεύονται σε τρεις κατηγορίες. 

  - όσοι θα βοηθήσουν στη πυρόσβεση , τους διαθέτει ο δήμος στη Πυροσβεστική

  - όσοι θα βοηθήσουν στην περίθαλψη τραυματιών

  - και αυτοί που θα βοηθήσουν στην μέριμνα , τρόφιμα, νερό εφόδια φάρμακα κλπ.

   Απο αυτά εξ όσων γνωρίζω δεν έγινε  κάτι.

    Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος έχει λάβει από το κράτος για πυροπροστασία αθροιστικά τα έτη 2021 και 2022 περίπου 740.000 ευρώ.

  Στη συζήτηση στο δσ ο Δήμαρχος ειρωνεύτηκε ότι έχει την ευθύνη του Συντονιστικού και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά "ευτυχώς που δεν έχω ευθύνες γιατί με τα μέσα που διαθέτω θα έμπλεκα άσχημα"

   Βέβαια οι ευθύνες περιγράφονται από τον Νόμο . Και μάλλον πρέπει να απαντήσει η  Δημοτική Αρχή και ο ίδιος που χρησιμοποιήθηκαν τα 740.000 ευρώ που δόθηκαν από το Κράτος για πυροπροστασία..

   Την επόμενη μέρα παρά τις ειρωνείες συγκλήθηκε το Συντονιστικό που προβλέπει ο Νόμος, χωρίς όμως να δημοσιευθούν οι εκτιμήσεις και οι αποφάσεις καταγεγραμμένες σε πρωτόκολλα δεσμευτικά για το μέλλον. 

  Παρά την τεράστια εθελοντική προσφορά των δημοτών δεν έχει γίνει κανένα βήμα ακόμα για την καταγραφή και εκπαίδευση των ώστε να μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικά.

  Μέχρι σήμερα λείπει ο απολογισμός πριν και κατά την διαχείριση της πυρκαγιάς και προτάσεις για το μέλλον.

Μοιράσου το άρθρο!