Κοινωνία

10/09/2012 - 12:12

Ακύρωση έκθεσης Τούρκων δημιουργών-Παρατράγουδα και μαθήματα πατριωτισμού

Ακύρωση έκθεσης Τούρκων δημιουργών-Παρατράγουδα και μαθήματα πατριωτισμού

Ακύρωση έκθεσης Τούρκων δημιουργών-Παρατράγουδα και μαθήματα πατριωτισμού

yle="text-align: justify; ">Η πρόσκληση έγραφε...

Εικαστική έκθεση με τίτλο «Ανταλλαγή» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τις 15 έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί η δουλειά Τούρκων δημιουργών, αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης με θέμα την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στη διοργάνωση συμμετέχει η ΜΚΟ «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη στις 7:30 με τους ήχους από τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου.

Όμως ...
 
Την άγνοιά τους εξέφρασαν τόσο ο Δήμαρχος Λέσβου Δημ. Βουνάτσος, όσο και ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου Κ. Αστυρακάκης σχετικά με την εκδήλωση που ανακοίνωσε η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», στο Δημοτικό Θέατρο, από τις 15 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, με τους Τούρκους δημιουργούς της ομάδας idgsa 80.
 
 
Μετά το σχόλιο του «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ» στη στήλη «Στραβά κι Ανάποδα», φωτιά πήραν τα τηλέφωνα μεταξύ των προέδρων, του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Μυτιλήνης «Grace» και του τμήματος απόγονων Μικρασιατών, Ν. Πολίτη, του Συλλόγου της Επάνω Σκάλας Μ. Βενέτα, του Συλλόγου Μικρασιατών Σκ. Λουτρών «Το Δελφίνι» Δ. Παπαχρυσού και του Συλλόγου Μικρασιατών Καλλονής Μ. Ατσικμπάση.
Η κινητοποίηση ήταν άμεση και η αντίδραση αμεσότερη.
Το ίδιο συνέβη και με τον υπεύθυνο του Δ. Θεάτρου Μυτιλήνης Κ. Αστυρακάκη, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει την τυπωμένη και μοιρασμένη πρόσκληση, λέγοντας ότι η «Συνύπαρξη» λειτούργησε αυθαιρέτως, χωρίς να υπάρχει έγκριση και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου.
Μάλιστα, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, στο φουαγιέ του ΔΘΜ φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας του Φρίτζ, επομένως δεν θα μπορούσε να γίνει παράλληλα και άλλη έκθεση.
«Εξάλλου τόνισε- δεν υπήρχε παρόμοιο αίτημα, παρά μόνο μια προφορική συζήτηση, κατά την οποία διευκρίνισα στο Στ. Πόθα ότι δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί η έκθεση του Σεπτεμβρίου. Αν υπήρχε αίτημα, θα το έθετα στο Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί απόφαση ».
Αναλυτικότερα, σε δελτίο τύπο αναφέρει:
«Σας ενημερώνουμε ότι το φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης φιλοξενεί την έκθεση του μεγάλου φιλέλληνα φωτογράφου Φριτζ Μραζ με σπάνιο υλικό φωτογραφιών των αρχών του 19ου αιώνα και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Επίσης, από τις 11 και μέχρι τις 21 του ίδιου μήνα, θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα Όπερας της διεθνούς φήμης Σοπράνο Σέριλ Στούντελ με μαθητές από όλο τον κόσμο.
Επομένως σ αυτές τις ημερομηνίες ο χώρος δεν είναι διαθέσιμος για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση.
Εξάλλου, για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο, απαιτείται υπογεγραμμένο συμφωνητικό, το οποίο να έχουν υπογράψει οι ενδιαφερόμενοι και μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου.
Να επισημάνω επίσης, ότι μαθήματα πατριωτισμού δεν δέχομαι, τιμώ τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, στις οποίες και θα παραστώ για έναν επιπλέον λόγο, αφού ο παππούς μου ήρθε από το Κιμέρ της Μ. Ασίας και η γιαγιά μου από τη Σμύρνη».
Την έκπληξή του εξέφρασε και ο Πρόεδρος του «Αναγνωστηρίου» Αγιάσου Κλ. Κορομηλάς, που με τα σαντούρια θα συνόδευε την έκθεση.
Και ο ίδιος έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν ήθελε καμία εμπλοκή σε παρόμοιες εκδηλώσεις μ αυτή της «Συνύπαρξης στο Αιγαίο» το Σεπτέμβριο, μήνας εθνικού πένθους, τιμής και μνήμης των σφαγιασθέντων Ελλήνων στη Μικρασία. 
Ο Κ. Αστυρακάκης διαβεβαίωσε ότι η εκδήλωση ακυρώνεται και δεν θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον στο ΔΘΜ κατά το μήνα Σεπτέμβριο.
 
πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
 
 
-----------------------------------
 
up date Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΑΠΑΝΤΑ  10/09/2012 
 

 

Η  «Συνύπαρξη» ενημερώνει ότι η εικαστική έκθεση των τούρκων δημιουργών, αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών «Μιμάρ Σινάν» της Κωνσταντινούπολης, δεν  θα παρουσιασθεί στο Φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί και αναγράφεται στις προσκλήσεις που διανεμήθηκαν. Η «Συνύπαρξη, βρίσκεται σε αναζήτηση άλλου κατάλληλου εκθεσιακού χώρου. Στην αλλαγή αυτή υποχρεώθηκε λόγω της εμπλοκής που προέκυψε από πλευράς Δήμου Λέσβου, σχετικά με την διάθεση της αίθουσας του ΔΘΜ.

 

Τα μέλη της «Συνύπαρξης» εκφράζουν την λύπη τους για την αναστάτωση που προέκυψε, η οποία επήλθε από αθέτηση της υποχρέωσης του Δήμου Λέσβου και όχι από δική τους υπαιτιότητα. Επικαλούνται μάλιστα σχετική επιστολή (αποδοχής του αιτήματός τους, για διάθεση του φουαγιέ στις συγκεκριμένες ημερομηνίες) που τους κοινοποιήθηκε απ’ την γραμματεία του ΔΘΜ.

 

Ακόμη, σχολιάζοντας δημοσιεύματα τύπου των τελευταίων ημερών, τα μέλη της «Συνύπαρξης» επισημαίνουν ότι στα 14 χρόνια λειτουργίας της Οργάνωσης τους, οι δράσεις που ανέπτυξαν διέπονταν πάντα από σεβασμό προς την τοπική κοινωνία και προς όλους τους συμπολίτες, ανεξάρτητα απ την όποια κοσμοθεωρία τους. Συνεπώς δεν θα μπορούσε ποτέ να προγραμματισθεί εκδήλωση που θα έθιγε τον σεβασμό της εθνικής μας μνήμης  και δη την απόδοση τιμής στην επέτειο της προσφυγιάς της Μικράς Ασίας.

 

Η σχετική πρόσκληση (βλέπε εικόνα στο τέλος του άρθρου) , όπου και το κείμενο, στο οποίο αυτοπαρουσιάζονται οι τούρκοι καλλιτέχνες, απ το οποίο αβίαστα προκύπτει ότι η  έκθεση  αυτή είναι αφιερωμένοι στους πρόσφυγες όλου του κόσμου (Έλληνες , Τούρκους, Αρμενίου, Κούρδους , Εβραίους κλπ) «σ αυτούς που ακολουθούν τις μνήμες τους» όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται. Κατά την άποψη μας, συνεχίζουν τα μέλη της «Συνύπαρξης», η έκθεση όχι μόνο δεν προσβάλλει την εθνική μας μνήμη, αλλά εναρμονίζεται με την επέτειο μας, που τιμάται την προηγούμενη ημέρα (14 Σεπτ. του «Σταυρού»).  Κατά συνέπεια δεν κατανοούμε, συνεχίζουν τα μέλη της «Συνύπαρξης» την αντίδραση για την έκθεση ορισμένων συμπολιτών μας, που δηλητηριάζουν με τις ενέργειές τους το καλό κλίμα γειτονίας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια με τους απέναντί μας, χάρις στο οποίο ωφελείται  ο τουρισμός στο νησί μας και μάλιστα σε περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης. 

 

Μοιράσου το άρθρο!