Κοινωνία

17/09/2018 - 09:46

Από το Μόλυβο στην κορυφή της Coca Cola. Ο Μουρατ Κεντ μιλά για την ανακαίνιση του μνημείου του «Αγιάσματος» στο Αϊβαλί

Από το Μόλυβο στην κορυφή της Coca Cola. Ο Μουρατ Κεντ μιλά στο ΑΠΕ ΜΠΕ για τη συμβολή του στην ανακαίνιση του μνημείου του «Αγιάσματος» της παναγίας της Φανερωμένης στο Αϊβαλί

Του απεσταλμένου στο Αϊβαλί ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ


«Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις ένα Μυτιληνιό θα βρεις από κάτω λένε στο νησί. Και φαίνεται πως είναι αλήθεια αφού περήφανος δηλώνει ο τρίτη γενιά Τούρκος πρόσφυγας από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί που όμως διοικεί τον παγκόσμιο κολοσσό της Coca Cola. Ο Μουχτάρ Κεντ.
Τον συναντήσαμε περήφανο για το έργο του στα εγκαίνια του μνημείου του «Αγιάσματος» της Παναγίας της Φανερωμένης στο Αϊβαλί. Επικεφαλής της ομάδας των χορηγών που στήριξε οικονομικά το έργο της αναστήλωσης του μνημείο, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ίσως οικονομικού οργανισμού παγκοσμίων στο χώρο της εστίασης συστήνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ «Αυτή είναι η πόλη μου, λέει, είναι η πόλη από όπου κατάγονται οι γονείς μου. Οι παππούδες μου κατάγονται από τη Μυτιλήνη, από το Μόλυβο και μετακινήθηκαν εδώ στο Αιβαλί με την ανταλλαγή των πληθυσμών στη βάση της συνθήκης της Λωζάννης».
Ξεκαθαρίζει ότι αγαπά το Μόλυβο τον οποίο επισκέπτεται συχνά. «Έχω επισκεφθεί το Μόλυβο πολλές φορές. Μου αρέσει πολύ. Το σπίτι των παππούδων μου, όπου έμεναν και οι γονείς μου όταν παντρεύτηκαν υπάρχει ακόμη. Αγαπώ το Μόλυβο. Είναι ο τόπος που συνδέει το παρελθόν μου με το παρόν μου. Νιώθω πως είναι εκεί απέναντι από το Αίβαλί, να πάω, να περπατήσω στα σοκάκια του, να ζήσω την ομορφιά πιυ έζησαν οι άνθρωποι της οικογένειας μου στο παρελθόν».
Αυτή η αέναη αναζήτηση της σύνδεσης με το παρελθόν φαίνεται πως είναι μια διαρκής αγωνία για τον κ. Κέντ.
«Αυτό είναι το Αϊβαλί μου λέει δείχνοντας το μνημείο του ‘Αγιάσματος’. Ερχόμουν εδώ συχνά, έζησα εδώ όταν ήμουν παιδί. Μετά πέρασα όλη μου τη ζωή μακριά από την Τουρκία και αυτή τη γωνιά της στο Αιγαίο. Ξέρω και το έμαθα εδώ, ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Πολιτιστική κληρονομιά σημαίνει να ξέρεις από που έρχεσαι. Και αν δε ξέρεις από που έρχεσαι δεν μπορείς να πας εκεί που σκοπεύεις να πας».
Τον ρωτήσαμε για τη συμβολή του στην ανακαίνιση του «Αγιάσματος». Αποκαλύπτει πως δεν είναι η πρώτη. «Μου αρέσει να αναστηλώνω κτίρια. Να τα παραδίδω στις επόμενες γενιές. Και αυτό είναι που κάνω τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι το τρίτο κτίριο που συμβάλω στην ανακαίνιση του. Το πρώτο ήταν η παλιά εκκλησία του Αϊ Γιάννη στο Μοσχονήσι που την αναστηλώσαμε και τη μετατρέψαμε σε δημόσια βιβλιοθήκη στο όνομα του πατέρα και της μητέρας μου. Το δεύτερο ήταν ο μεγάλος ναός του Ταξιάρχη, επίσης στο Μοσχονήσι, σε συνεργασία με των φίλων μου Ραχμί Κοτς και τη βοήθεια του Andrew N. Liveris. Αυτό είναι το τρίτο κτίριο και πρέπει να αναφέρω τον καλό φίλο George David από το Ίδρυμα Λεβέντη που συνεργάζεται με την CocaCola και μας βοήθησε και εδώ, όπως και στον Ταξιάρχη».
Και οι λόγοι που χορηγεί την υλοποίηση τέτοιων έργων; «Πιστεύω, λέει, ότι αυτά είναι κτίρια που βοήθησαν ποικιλότροπα τους ανθρώπους: για πνευματικούς λόγους, για λόγους υγείας, για αιώνες. Και τώρα έχουν πάλι την αρχική μορφή τους και οι σημερινοί άνθρωποι μπορούν να έρθουν και δουν πώς ήταν κτισμένα, τα αρχιτεκτονικά τους στοχιεία και μπορούν να δουν κάτι από το παρελθόν που έχει σημασία για το μέλλον. Αυτή η σχέση του παρελθόντος με το παρόν είναι κρίσιμη για το μέλλον του κόσμου» καταλήγει ο κ. Μουράτ Κεντ.

πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!