Κοινωνία

03/12/2019 - 15:36

Από τη Νορβηγία στη Μυτιλήνη - Ο Arne Martin θα μοιραστεί μαζί μας τα τελευταία μέτρα της πορείας του προς τη Μόρια

Ο Arne Martin βρέθηκε ως εθελοντής στη Λέσβο στην προσφυγική κρίση το 2015. Πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε από τη δουλειά του ως δάσκαλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Νορβηγία και ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία στη ζωή του για να κάνει κάτι σημαντικό. Η επιλογή του ήταν να περπατήσει, από τη μια άκρη της Ευρώπης έως την άλλη, για να δηλώσει  αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ο Arne Martin περιγράφει την πορεία αλληλεγγύης ως έκκληση για αφύπνιση στην Ευρώπη. Πιστεύει ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες  έχουν κλείσει τα μάτια, τα αυτιά και τις καρδιές τους στη δυστυχία των προσφύγων και έχουν αφήσει τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης,  όπως την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κρίση. Η πορεία είναι η προσπάθειά του να αναστρέψει αυτή τη στάση και να αναζωογονήσει το πνεύμα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που είδαμε το καλοκαίρι του 2015.

Ενώ περπατούσε από τη Νορβηγία στην Ελλάδα, ο Arne Martin κατέγραφε  το ταξίδι του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συναντήθηκε, έμεινε και περπάτησε μαζί με πολλούς εθελοντές, πρόσφυγες, τοπικούς ακτιβιστές και δημοσιογράφους. Έχει κάνει πολλές παρατηρήσεις, έχει μιλήσει με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και έχει ακούσει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Στις 5 Δεκεμβρίου, ο Arne Martin θα φτάσει τελικά στη Λέσβο και η “A Drop in the Ocean” μάς καλεί όλους να γιορτάσουμε την ολοκλήρωση της πορείας του και τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού, στις 8 μ.μ. στο Open Space στη Μυτιλήνη.

Ο Arne θα μοιραστεί μαζί μας ιστορίες και φωτογραφίες από τους τέσσερις μήνες του στον δρόμο. Θα υπάρχει μουσική, σνακ και μη αλκοολούχα ποτά. Θα παρουσιαστούν επίσης κάποια από τα έργα τέχνης που έκαναν πρόσφυγες από τη Μόρια που παρακολουθούν μαθήματα στο  “Drop in Ocean's painting”. Οι πίνακές τους θα είναι προς πώληση για να στηρίξουν τα μαθήματα.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να περπατήσουν με τον Arne Martin τα τελευταία χιλιόμετρα της πορείας του, από το λιμάνι έως το ΚΥΤ στη Μόρια και μετά στο χωριό και το αρχαίο υδραγωγείο. Θα συναντηθούμε, στις 12:00, στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

Ο Arne θα δεχτεί τους δημοσιογράφους στο OpenSapce στις 7:30 μ.μ.

Σας περιμένουμε, να γνωρίσουμε από κοντά τον Arne Martin και να στηρίξουμε την προσπάθειά του.

Η ομάδα του OpenSpace.

Μοιράσου το άρθρο!