Skip to main content
|

Απόφαση-σταθμός του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Μυτιλήνης: Του έβγαλαν σύνταξη... στα 53 !

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

- Πρόκειται για πατέρα ανήλικων παιδιών, ο οποίος επωφελείται των ευεργετημάτων που μέχρι τώρα ισχύουν μόνο για τις γυναίκες - μητέρες ανήλικων παιδιών

- Χωρίς να προσφύγει στην Δικαιοσύνη ανέτρεψε τη νομοθεσία για τις συντάξεις του ΙΚΑ, εξασφαλίζοντας τη θετική απόφαση της τοπικής Διοικητικής Επιτροπής

 του Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα και όχι μόνο είναι η απόφαση της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Περιφερειακού Υποκαταστήματος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Μυτιλήνης, η οποία κάνει δεκτή την ένσταση 53χρονου εργαζόμενου πατέρα ανήλικων τέκνων για συνταξιοδότηση, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να έχει εξασφαλίσει τελεσίδικη δικαστική απόφαση!

Με την παραπάνω απόφαση το ΙΚΑ υποχρεούται να χορηγήσει σύνταξη στον 53χρονο, η οποία στην παρούσα φάση προβλέπεται μειωμένη, καθώς δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 55 ετών. Καθώς, δε, η απόφαση της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής είναι άμεσα εκτελεστή, ο εργαζόμενος θα λάβει την σύνταξή του ακόμα και στην περίπτωση που ο διευθυντής του ΙΚΑ προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης.

Επί της ουσίας, η απόφαση της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ευνοεί άνδρα γονέα ανήλικων παιδιών για χορήγηση σύνταξης με τους όρους που ισχύουν για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους πατέρες να διεκδικήσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα βάσει των διατάξεων που ισχύουν για τις γυναίκες ασφαλισμένες, που είναι μητέρες ανήλικων παιδιών και έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης, με την προϋπόθεση πως οι σύζυγοί τους δεν θα κάνουν χρήση του εν λόγω δικαιώματος.

Ο 53χρονος, το Νοέμβριο του 2012, είχε υποβάλει αίτηση για απονομή σύνταξης λόγω γήρατος με τις διατάξεις μειωμένης και ανήλικου τέκνου. Ένα χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 2013 με την υπ. αριθμ. 1444 απόφαση του διευθυντή του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Μυτιλήνης το αίτημά του απορρίφθηκε. Κι αυτό καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.1902/90, 3655/08 και 3863/2010), δεν δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος σε αυτή την ηλικία οι πατέρες ανήλικων παιδιών παρά μόνο σε περίπτωση χηρείας.

Μετά την απορριπτική απόφαση του διευθυντή ο ασφαλισμένος προσέφυγε με ένστασή του στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή, επικαλούμενος αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κοινοτική Οδηγία αλλά και τα άρθρα 4 και 116 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα οποία δεν είναι επιτρεπτή η δημιουργία άνισων καταστάσεων και η διαφοροποίηση των επιμέρους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών λόγω διαφοράς φύλου.

Κατόπιν των παραπάνω η Επιτροπή δέχθηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο πρόεδρος) την ένσταση του ασφαλισμένου, επικυρώνοντας απόφαση για την απονομή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος με τις διατάξεις περί ανήλικων τέκνων, ακυρώνοντας την απορριπτική απόφαση του διευθυντή του περιφερειακού υποκαταστήματος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Μυτιλήνης.

 

Ο Γιώργος Λάγος

 Την υπόθεση του 53χρονου χειρίστηκε ο δικηγόρος Γιώργος Λάγος, ο οποίος με δήλωσή του στα "Νέα της Λέσβου" τόνισε τα εξής: «Οι εκπρόσωποι της μισθωτής εργασίας δεν θα υφίστανται μόνο τις δυσμενείς συνέπειες των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα απολαμβάνουν και τα ευεργετήματα του κοινοτικού κεκτημένου, το οποίο στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων και της απαγόρευσης της διάκρισης των εργαζομένων με βάση το φύλο έχει θεσπίσει πρωτογενώς Κανόνες δικαίου από τριακονταετίας».

 Η παραπάνω απόφαση αποτελεί πλέον ένα σημαντικό υπόβαθρο, τροφοδοτώντας βάσιμα τις ελπίδες και σε άλλους άνδρες ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και την ηλικία των 50 ετών για μειωμένη σύνταξη, ενώ στα 55 εάν έχουν ανήλικα παιδιά μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για κανονική συνταξιοδότηση γήρατος.

Η πρώτη συνταξιοδότηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη σύνταξη λόγω γήρατος που απονεμήθηκε σε άνδρα γονέα ανήλικων παιδιών βάσει της αρχής της ισότητας των δύο φύλων ήταν στη Θεσσαλονίκη το 2011, με τη διαφορά ότι σε αυτήν την περίπτωση υπήρχε τελεσίδικη απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης στην οποία είχε προσφύγει πολύτεκνος πατέρας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία