Κοινωνία

07/03/2020 - 23:11

Έσβησε η φωτιά στο One Happy Family αλλά ... "άναψε" άλλη μεγαλύτερη....

Πριν από 3 χρόνια με πρωτοβουλία του Ελβετικού Σταυρού δημιουργήθηκε η δομή One Happy Family στον Καρά Τεπέ. Ο χώρος βρισκόταν στην περιοχή του Καρά Τεπέ (στο λόφο απέναντι από Lidl)  και περιλάμβανε στεγασμένες εγκαταστάσεις 500 τ.μ. σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 6 στεμμάτων. Αυτός ο χώρος ήταν χώρος δημιουργικής απασχόλησης προσφύγων και τίποτα άλλο! Δεν ήταν χώρος διαμονής! Ήταν ένας χώρος κόσμημα.

Το χώρο αυτό είχε παρουσιάσει πρώτο το lesvosnews.net τον Μάρτιο του 2017.

Σήμερα σ' αυτό το χώρο - και μετά τη φωτιά στο stage2 στη Σκάλα Συκαμνιάς - εκδηλώθηκε φωτιά.

Ήταν γύρω στις 8:30  βράδυ Σαββάτου (7 Μαρτίου 2020)  που με τη βοήθεια του ισχυρού αέρα η φωτιά επεκτάθηκε σε όλους τους χώρους της δομής. Η φωτιά έσβησε πριν από λίγο αλλά η καταστροφή είναι τεράστια. Όλοι οι χώροι της δομής έχουν καταστραφεί καθώς και όλος ο εξοπλισμός. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν εκεί και αυτό που πλέον έχει σημασία είναι το πόρισμα της Πυροσβεστικής.

Όλοι σκέφτονται μια λέξη: εμπρησμός

Πρέπει να διερευνηθούν τα αιτία της φωτιάς και να ανακοινωθεί το πόρισμα της Πυροσβεστικής. 

Αυτό όμως που έχει τεράστια σημασία είναι ότι χάθηκε ένας χώρος αποσυμπίεσης της ζωής των προσφύγων. Σε συνδυασμό με τη διακοπή λειτουργίας αρκετών ΜΚΟ η διαχείριση του μεταναστευτικού στη Λέσβο θα γίνει ολοένα και δυσκολότερη. Και αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Ουσιαστική από σήμερα "ανάβει" μια φωτιά μεγαλύτερη με πάνω από 20.000 άτομα να είναι ουσιαστικά αβοήθητα. Και αυτό σημαίνει πολλά για όλους.

Όσο η Κυβέρνηση αδιαφορεί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο αυξάνονται και οι πιθανότητες η "αποσυμπίεση" να μην είναι πλέον καθόλου δημιουργική. 

 

Μοιράσου το άρθρο!