Skip to main content
|

H «Συνύπαρξη» στη συνάντηση των Τουρκοκρητικών στο Μοσχονήσι του Αϊβαλιού

H «Συνύπαρξη» στη συνάντηση των Τουρκοκρητικών στο Μοσχονήσι του Αϊβαλιού
H «Συνύπαρξη» στη συνάντηση των Τουρκοκρητικών στο Μοσχονήσι του Αϊβαλιού f

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το Σάββατο και την Κυριακή 5 και 6 Οκτωβρίου, έγινε στο Μοσχονήσι του Αϊβαλιού η ετήσια συνάντηση των Τουρκοκρητικών (Γκιριτλήδων) της Τουρκίας.  Η συνάντηση οργανώθηκε από την ιστοσελίδα www.giritturk.org και τον τοπικό Σύλλογο Προστασίας των Μοσχονησιών, ενώ συμπαραστάθηκαν πολλοί ακόμα σύλλογοι.  Να σημειωθεί ότι σύντομα θα ιδρυθεί και στο Αϊβαλί Κρητικός Σύλλογος.

          Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις και θέματα των ομιλιών ήταν η ανταλλαγή, το ταξίδι προς την Τουρκία και οι αναμνήσεις των Τουρκοκρητικών.  Λειτούργησε έκθεση με παλιές φωτογραφίες γκιριτλήδων του Μοσχονησιού.

          Την Κυριακή το μεσημέρι οι Μοσχονησιώτισες μαγείρεψαν εξαιρετικά κρητικά φαγητά και ακολούθησε συναυλία με κρητική μουσική από ελληνικό συγκρότημα.

          Αντιπροσωπεία της «Συνύπαρξης» πήρε μέρος και χαιρέτισε  τις εκδηλώσεις με τον παρακάτω χαιρετισμό:

Αγαπητές φίλες και φίλοι , γείτονες και γειτόνισσες,

Με χαρά αποδεχθήκαμε την τιμητική πρόσκληση που μας στείλατε να παραβρεθούμε στην συνάντησή σας. Η οργάνωσή  μας ( Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο), ξεκίνησε τη δράση της απ το 1998 (έναν χρόνο πριν τους σεισμούς στην Αθήνα και στη θάλασσα του Μαρμαρά) και επί 15 συνεχή χρόνια, προσπαθεί να προωθήσει ακόμη πιο ουσιαστικά την φιλία και τη συνεργασία σε επίπεδο πολιτών στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Όλα αυτά τα χρόνια στις πολλές και διάφορες επαφές μας με τους τούρκους φίλους μας, σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν οι «Γκιριτλήδες» που γνωρίζαμε κάθε φορά, κυρίως γιατί τους νοιώθαμε πιο κοντά μας, εξαιτίας της γνώσης απ αυτούς της ελληνικής γλώσσας (Κρητική διάλεκτος), αλλά και των κοινών στοιχείων του πολιτισμού μας.  Αυτό  είναι και το πιο χαρακτηριστικό και άξιο θαυμασμού με τους Γκιριτλήδες, που σήμερα τρίτη και τέταρτη γενιά προσφύγων κατάφεραν μέσα κι έξω απ τα σπίτια τους να διατηρήσουν την γλώσσα τα έθιμα και γενικά την κουλτούρα των προγόνων των. Ιδιαίτερα εδώ στα Μοσχονήσια, όπου οι Γκιριτλήδες έτυχε να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, είναι συγκινητικό να συναντά κανείς ακόμη και μικρά παιδιά που καταλαβαίνουν και μιλούν τα κρητικά ! 

Χαιρετίζουμε τη συνάντησή σας  και ευχόμαστε η γνωριμία μεταξύ σας  και η διαπίστωση των  κοινών ενδιαφερόντων σας να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου, ανάδειξης μέσα στην τουρκική κοινωνία της ιδιαιτερότητας του πολιτισμού των προγόνων σας, αλλά και την ενδυνάμωση της ελληνοτουρκικής φιλίας σε επίπεδο πολιτών.

Ευχόμενοι επιτυχία και χρήσιμα συμπεράσματα, ευχαριστούμε ακόμη μία φορά που μας καλέσατε στη συνάντησή σας και ελπίζουμε στο μέλλον να μας δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για κοινές δράσεις .

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία