Κοινωνία

06/01/2022 - 15:14

Η νίκη των κατοίκων της Μυτιλήνης και οι προθέσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης

Πλήθος κόσμου σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Έδεσε λίγο μετά τις 14:30 το πλοίο Πελαγίτης στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Το πλοίο τελικά εκφορτώνει μόνο φορτηγά οχήματα με προϊόντα και όχι με μηχανήματα που σχετίζονται με τη νέα δομή.

Επιτροπή με  την Βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα ,  την Αντιπεριφερειάρχη Αναστασία Αντωνέλη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Νίκο Καρασάββα και τον Πρόεδρο Κώμης Χρήστο Τζιβγούλη βρέθηκε στον καταπέλτη του πλοίου και συνομίλησε με εκπρόσωπους της εταιρείας του πλοίου λαμβάνοντας της διαβεβαίωση ότι το πλοίο θα επιστρέψει Θεσσαλονίκη χωρίς την εκφόρτωση χωματουργικών μηχανημάτων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ που έχει αναλάβει τη νέα δομή στη θέση Βάστρια στη Λέσβο.

 

 

up date

To πλοίο αναχώρησε στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, το οχηματαγωγό εμπορικό πλοίο με το οποίο μεταφέρονταν στη Χίο μηχανήματα της εργολήπτριας εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής σε Χίο και Λέσβο.  Μέχρι τελευταία στιγμή οι εκπρόσωποι της επιτροπής έκαναν έλεγχο στα οχήματα ενώ στο λιμάνι μέχρι την αναχώρηση του πλοίου παρέμεναν οι συγκεντρωμένοι.

-------

Τα όσα έγιναν σε Μυτιλήνη και Χίο την ημέρα των Θεοφανείων προκαλούν πολλά ερωτήματα.

Το μηχανήματα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ που σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί ήταν στον πλοίο "Πελαγίτης" με προορισμό την Χίο ή/ και την Μυτιλήνη δεν εκφορτώθηκαν τελικά ούτε στη Χίο ούτε στη Λέσβο.

Πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης τόνισαν ότι προορισμός δεν ήταν η Μυτιλήνη χωρίς να διευκρινίζουν αν ήταν η Χίος.

Αυτό πάντως που αποδείχθηκε ήταν η ετοιμότητα του λαού της Λέσβου και της Χίου. Αν και σήμερα ήταν μια ημέρα "δύσκολη" λόγω της αργίας των Φώτων εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης (και στα δύο λιμάνια της Χίου) και απέτρεψαν την έξοδο των χωματουργικών μηχανημάτων από το πλοίο.

Πέρα από τους πανηγυρισμούς για αυτή τη νίκη (και είναι πραγματικά νίκη) είναι να απορεί κανείς για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.

Η μικρή αστυνομική δύναμη και στη Χίο και στη Λέσβο είναι ίσως μια ένδειξη ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί την σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες. Ίσως η σημερινή ημέρα να ήταν και ένα "πείραμα" για να μετρήσει τις αντιδράσεις του κόσμου. 

Αν θυμηθούμε την εκφόρτωση των μηχανημάτων στην προηγούμενη απόπειρα για τη δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο και την συγκρίνουμε με την σημερινή "απόπειρα" εκφόρτωσης εύκολα μπορεί κάποιος να υποψιαστεί ότι σήμερα ήταν άλλες οι προθέσεις.

Τελικά ποιες είναι οι αληθινές προθέσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης; Είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη παραμένει σταθερή στη θέση της. Η παρουσία σήμερα της Αντιπεριφερειαρχής Αναστασίας Αντωνέλλη αλλά και του Νίκου Καρασάββα έστειλα καθαρό μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στις θέσεις. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης βρέθηκε στη Χίο. 

Και η Επιτροπή Αγώνα Λέσβου με εκπρόσωπο τον Πρόεδρο της Κώμης Χρήστο Τζιβγούλη κατάφερε να κινητοποίηση κόσμο και να είναι παρόν στις διαπραγματεύσεις με τον εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείας του πλοίου "Πελαγίτης".

Επίσης και το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά κινητοποιώντας μεγάλο μέρος του κόσμου. 

Ηχηρή η απουσία της Δημοτικής Αρχής του Στρατή Κύτελλη. 

Το ερώτημα είναι πλέον ποια θα είναι η συνέχεια;

Θα επιμείνει  το Υπουργείο Μετανάστευσης και η Κυβέρνηση να κάνουν νέες δομές σε Χίο και Λέσβο ασκώντας βία ή θα κάνει πίσω μεταφέροντας την αναζήτηση λύση στο μέλλον καθώς οι ροές δεν πιέζουν άμεσα την δημιουργία νέων δόμων; 

Από το σημερινό crash test είναι πλέον ορατό ότι νέες δομές σε Λέσβο και Χίο χωρίς αντιδράσεις δεν μπορούν να γίνουν! 

Μοιράσου το άρθρο!