Κοινωνία

07/11/2019 - 09:45

"Κλειστή δομή" μεταναστών στη Λέσβο - Αδειάζει το ΚΥΤ της Μόριας

Ερωτηματικά από την ανάρτηση του Κώστα Μουτζούρη

Κι ενώ η Κυβέρνηση σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα ανακοινώσει άμεσα (ίσως και σήμερα)  αναλυτικά τα μέτρα για την κατανομή των προσφύγων - μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες,  η ανάρτηση στο facebook του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουζτούρη δημιουργεί πολλά ερωτηματικά καθώς κάνει λόγο για κλειστή δομή ( σε άγνωστο μέρος της Λέσβου ) και παράλληλα εκκένωση του ΚΥΤ Μόριας. 

Αξίζει να τονιστεί ότι το αίτημα από τις συσκέψεις των τοπικών φορέων ήταν η αποσυμφόρηση της Μόριας. Η δημιουργία κλειστής δομής είναι νέο δεδομένο! Και κανείς δεν ξέρει που θα μπορούσε να γίνει μια νέα κλειστή δομή στη Λέσβο, πως θα λειτουργήσει και... πως δεν θα έχουμε μια  "νέα Παγανή"!

 

Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη: 

"Διεκδικούμε (με βάσιμες ελπιδες) για τη Λέσβο την δημιουργία μιας ΚΛΕΙΣΤΗΣ δομής για περιορισμένο αριθμό μεταναστών σε θέση εκτος κατοικημένων περιοχών με ταυτόχρονη πλήρη εκκένωση του ΚΥΤ Μόριας και κατανομή των υπολοίπων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ίδιο και για την Χίο και την Σάμο"

 

Το θέμα ανέδειξε με σημερινό της πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της Λέσβου" η Πέλλη Γιακουμή 

 

-----

 Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση του κ. Θεοδώρου Βαλσαμίδη: 

Διαβάζω τα περί διεκδίκησης της δημιουργίας 3 νέων ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΗΣΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ στα νησιά μας με βάση τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη και πραγματικά απορώ ..
ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ δεν πρέπει να γίνει στα νησιά μας.
Τα νησιά μας δέχονται ήδη το βάρος της υποδοχής, δεν μπορούν και δεν πρέπει να δέχονται κανένα βάρος φιλοξενίας σε οποιαδήποτε είδους ΔΟΜΗ. Η δυναμικότητα των 3 ΚΥΤ σε Λέσβο, Χίο και Σάμο εξαντλείται στα 4.500 άτομα συνολικά και μέχρι εκεί ..
Κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα θα πρέπει να γίνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, και να αλλάξει άμεσα η εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας σε σχέση με τον τόπο που θα ξεκινά η επανεισδοχή τους, αν και πουθενά δεν αναφέρει ότι πρέπει να ξεκινούν από τα νησιά.
Για να μπει κάποιος παράνομα εισερχόμενος Αλλοδαπός σε Κλειστό Προαχανωρησιακό Κέντρο, θα πρέπει πρώτα να έχει εξεταστεί η αίτηση ασύλου του και να μπει σε αυτό εφόσον η αίτηση απορριφθεί. Μιλάμε λοιπόν για διάστημα κάποιων μηνών .. Και μέχρι τότε που θα φιλοξενούνται στα νησιά μας ;;;
Πως θα κλείσουν τα ΚΥΤ που είναι σήμερα οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας ;;
Μακάρι να κλείσουν αλλά δεν τον βλέπω ..
Επίσης το λέω ξανά και το είπα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης μου προ ημερών στο Περιφερειακό Συμβούλιο: καμία άλλη ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ δεν πρέπει να υπάρχει στα νησιά, ούτε από την Ύπατη Αρμοστεία, ούτε από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τα νησιά δεν μπορούν να δέχονται το βάρος και της φιλοξενίας είτε παρανόμως εισερχομένων μεταναστών, είτε προσφύγων ..
Η πρόσφατη ψήφιση της νέας νομοθεσίας για το άσυλο ελπίζουμε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη εξέταση των 70.000 αιτήσεων που εκκρεμούν.
Το ζητούμενο είναι σήμερα η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η εφαρμογή από την Κυβέρνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την διαχείριση του προβλήματος.
Απαιτείται επίσης ΦΥΛΑΞΗ των θαλασσίων συνόρων, όσο δύσκολο και αν είναι.
Εμείς οι νησιώτες έχουμε ελπίδα & εμπιστοσύνη στην σημερινή Κυβέρνηση και προσδοκούμε άμεσα ρεαλιστικές λύσεις στο αδιέξοδο των τελευταίων ετών..
Απαιτείται όμως σχέδιο και από την δική μας την πλευρά με κοινό πλαίσιο προτάσεων και διεκδικήσεων προς την Κυβέρνηση που όπως φαίνεται μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.. και το σπουδαιότερο την στενή συνεργασία όλων μας !!

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!