Κοινωνία

30/11/2012 - 14:18

Μέλος της Προσκοπικής Κίνησης Λέσβου στις λίστες των «Προσκόπων του Έθνους»

Μέλος της Προσκοπικής Κίνησης Λέσβου υποψήφιος «Προσκόπος του Έθνους»

Η Περιφερειακή Εφορεία Λέσβου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με ιδιαίτερη περηφάνια ανακοινώνει ότι και φέτος μέλος της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης περιλαμβάνεται στις λίστες των Προσκόπων του Έθνους που ανακοινώθηκαν χθες από τη Γενική Εφορεία του Σώματος.

Ο λόγος για τον Ανιχνευτή της Κοινότητας Ανιχνευτών του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης Παναγιώτη Μπαλάσκα, παιδί της τοπικής Κίνησης της Μυτιλήνης ο οποίος μετά από ειδική δοκιμασία τον περασμένο Σεπτέμβριο στα βουνά της Λέσβου μαζί με 30 άλλους νέους από όλη την Ελλάδα κρίθηκαν ικανοί να φέρουν την ανώτατη Προσκοπική διάκριση.

Ας σημειωθεί ότι «Πρόσκοποι του Έθνους» γίνονται ανιχνευτές, αγόρια και κορίτσια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευσή τους. Η τελετή απονομής των διακριτικών του «Προσκόπου του Έθνους», ενός μαντηλιού με το μαίανδρο και ενός ειδικού σήματος με το θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας, γίνεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ή άλλον ανώτατο πολιτικό παράγοντα σε ειδική τελετή.

«Προσκόπους του Έθνους» να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έβγαλε η τοπική Προσκοπική Κίνηση το 2007, τους Μιχάλη Κοζαδίνο και Γιώργο Καλιαμβάκο. Ακολούθησε το 2008 η Μαρία Μπαλάσκα, πρώτη στην ιστορία της Λέσβου γυναίκα «Πρόσκοπος Έθνους».

Ο θεσμός του Προσκόπου του Έθνους καθιερώθηκε από το 1917 και από τότε περιβλήθηκε με πολλή μυθολογία και αρκετά βαρύ συμβολισμό. Σήμαινε πολλά και βάραινε ιδιαίτερα, τόσο σ’ αυτούς που το άκουγαν ή το έβλεπαν μα προπαντός στους ώμους αυτού που το έφερε. Ανάλογη είναι και η άποψη που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Ένας παλιός Πρόσκοπος έγραψε σε μια εφημερίδα την επομένη της Τελετής Ονομασίας Προσκόπων Έθνους του 1996:

«[…] Όταν ήμουν εγώ πρόσκοπος θεωρούσαμε (το ίδιο ισχύει και σήμερα) τους Προσκόπους του Έθνους σαν κάτι άπιαστο, άφθαστο, μυθικό. Πρόσκοποι του Έθνους γίνονται οι αριστείς της προσκοπικής οικογένειας. Οι σούπερ-ανιχνευτές. Με πολλές γνώσεις. Με συμμετοχή σε πολλές ασκήσεις. Σε πολλές κατασκηνώσεις και καταυλισμούς. Σε πολλά συνέδρια. Έχουν περάσει αξιοκρατικά πολλές εξετάσεις και δοκιμασίες. Κατέχουν κατ’ αξίαν πολλά προσκοπικά πτυχία. Είναι οι “champions”, οι πρώτοι, οι πρωταθλητές στο ήθος, στις γνώσεις, στη δράση, στη συνέπεια, στην ευποιία, στο ευ αγωνίζεσθαι».

 

Η Περιφερειακή Εφορεία Λέσβου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων συγχαίρει τον Παναγιώτη Μπαλάσκα. Του εύχεται καλή επιτυχία στις σπουδές του στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου  όπου έχει εισαχθεί. Καλή συνέχεια και στο Προσκοπικό παιχνίδι που συνεχίζει σαν ενήλικος πια βαθμοφόρος  του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης. Στο παιχνίδι - προσπάθεια με στόχο να βελτιώσει την κοινωνία και τον κόσμο.

Η επιτυχία του Παναγιώτη όπως και οι παλιότερες ανάλογες επιτυχίες του Μιχάλη, του Γιώργου και της Μαρίας αποδεικνύουν την ποιοτική δουλειά που πλέον συντελείται στα Συστήματα της Περιφερειακής Εφορείας. Η ανάπτυξη των Κοινοτήτων Ανιχνευτών αποδεικνύουν ότι οι μεγάλοι έφηβοι του νησιού αποδέχονται τον άλλο τρόπο ζωής που τους προτείνει ο Προσκοπισμός, με επιμονή δε χτίζεται ένας αριθμός ντόπιων βαθμοφόρων ικανών να αναπτύξουν παραπέρα τον προσκοπισμό τα επόμενα χρόνια.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!