Κοινωνία

08/05/2021 - 20:33

Μετά την χθεσινή φιέστα στον δημοτικό Καρά Τεπέ, ένα ερώτημα: Τελικά θα αποδίδεται άσυλο η όχι στα νησιά;

Από την Επιτροπή Αγώνα Λέσβου

Χθές «παραδόθηκε» στο Δήμο Μυτιλήνης ο χώρος που στεγαζόταν ο δημοτικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

Σκοπεύαμε να επιμείνουμε στο επικοινωνιακό κομμάτι της «τελετής», το οποίο θεωρούμε ήταν ο στόχος αυτής, λόγω του ότι δυσκολευτήκαμε να καταλάβουμε ποιος παρέδωσε, σε ποιόν και από ποιόν αυτόν το χώρο. Άλλωστε η μεταφορά των μεταναστών από το «Μαυροβούνι» στο Μαυροβούνι, 500 μέτρα βορειότερα, δεν συνιστά αποσυμφόρηση απαραίτητα για να τύχει τόσο μεγάλης θριαμβολογίας.

Παρόλα αυτά η χθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών, εκδήλωση ανέδειξε σημαντικές ειδήσεις που θα πρέπει να συζητηθούν εκτενώς στον νησί μας. Ακούσαμε λοιπόν τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανασίου να λέει δυο φορές ότι πρέπει να φτιαχτεί μια μικρή δομή για τις ανάγκες υποδοχής και καταγραφής.

Δεν είπε τίποτα ο κ. Αθανασίου για απονομή ασύλου στα νησιά μας, που είναι η βασική παράμετρος που θα καθορίσει αν θα υπάρχει ένας μικρός χώρος ταυτοποίησης η μια υπερδομή με μακροχρόνια εγκλωβισμένους, όπως φαινόταν από τις ως σήμερα εξαγγελίες και σύμφωνα με τις πρόνοιες του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Δεν είπε τίποτα ο κ. Αθανασίου για το τι θα γίνεται με αυτούς τους οποίους η αίτηση ασύλου θα απορρίπτεται και για τους οποίους το Σύμφωνο λέει ότι, ακόμα και να μην βρίσκονται στα νησιά, θα επιστρέφουν σε αυτά.

Παραθέτουμε αυτούσιες τις δηλώσεις του:

  1. «..σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να υπάρχει μια μικρή δομή για τις ανάγκες υποδοχής, ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών.»
  2. «Πρέπει να γίνει μια μικρή(το τόνισε) δομή για τις ανάγκες υποδοχής και ταυτοποίησης…»

       Ο κ. Μηταράκης δεν ανέφερε τίποτα σχετικό παρά μόνο, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι «Η νέα δομή που σχεδιάζεται μπορεί να χωρέσει ένα πολύ μικρό μέρος αυτών (των 7,250) που βρίσκονται στην Λέσβο. Στόχος μας είναι στα νησιά μας να υπάρχουν σχεδόν μηδέν…». Αυτή η δήλωση του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο αυτή του κ. Αθανασίου, παρόλο που με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ελληνική γλώσσα κινείται στο ίδιο πνεύμα, και η κακή μας πείρα μέχρι τώρα έχει δείξει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο προσεχές μέλλον κατά το δοκούν. 

Δύο ερμηνείες των δηλώσεων του αντιπροέδρου της Βουλής υπάρχουν. Είτε η Κυβέρνηση άλλαξε στάση, και ετοιμάζεται να αδειάσει τον κ. Μηταράκη, την ΕΕ «και τον Ερντογάν» και να ακούσει επιτέλους την κραυγή αγωνίας των νησιωτών, είτε ο κ. Αθανασίου διαφοροποιείται στο θέμα αυτό προς όφελος της ιδιαίτερης πατρίδας του και εν τέλει προς όφελος του δικαίου. Αν ισχύει το πρώτο, τότε οι αγώνες των Λεσβίων και των υπόλοιπων νησιωτών έπιασαν τόπο. Αν ισχύει το δεύτερο τότε περιμένουμε τον κ. Αθανασίου στο πλευρό μας στους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Ο Λεσβιακός λαός θα περιμένει τις διευκρινήσεις στο παραπάνω.

 

ΥΓ: Η σχετική δήλωση του κ. Κύτελη αποτελεί για ακόμα μια φορά μνημείο πολιτικάντικου λόγου, που σε μια πρόταση χωράει τα πάντα και απευθύνεται στους πάντες. Παραθέτουμε αυτούσια την δήλωση του στην κρίση του Λεσβιακού λαού χωρίς περαιτέρω σχόλια: «…κατασκευή μιας δομής η οποία θα ταυτοποιεί, θα αποδίδει άσυλο και η οποία θα είναι προσωρινή και αυτή και σε τελική κατάληξη το νησί μας θα αποσυμφορηθεί από όλους τους μετανάστες.»   

Μοιράσου το άρθρο!