Skip to main content
|

Ντροπή! Φόλες στην Πέτρα Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Καταγγελία αναγνώστη

Σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστη μας χθες στην Πέτρα Λέσβου  κάποιος ασυνείδητος έριξε μαζικές φόλες σε συγκεκριμένη γειτονιά κα σκότωσε  5-6 ζώα ίσως και περισσότερα (φωτογραφία)

Ο εγκληματίας που έριξε τις φώλες ας γνωρίζει τα παρακάτω. 

Η θανάτωση των ζώων με φόλες είναι αξιόποινη πράξη, δηλαδή έγκλημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, σύμφωνα με το Νόμο 3170/2003 και το Νόμο 1197/1981 και τον Νόμο 4039/2012. Το συγκεκριμένο έγκλημα μάλιστα διώκεται αυτεπάγγελτα, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε λάβει γνώση αυτού του εγκλήματος με οποιοδήποτε τρόπο (δηλαδή ως αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας) έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι:
Αν δούμε ή μάθουμε ότι κάποια ζώα δηλητηριάστηκαν με φόλες, μπορούμε να υποβάλλουμε μήνυση.
Μήνυση μπορούμε να υποβάλουμε με δύο τρόπους:
είτε προφορικά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας (όπου καταγράφει τα λεγόμενά μας ο Αστυνομικός).
είτε γραπτά (μέσω δικηγόρου) στην Εισαγγελία της περιοχής μας. Για την Αθήνα και τα προάστιά της, η Εισαγγελία βρίσκεται στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων (κτίριο 16).
ΣΥΜΒΟΥΛΗ! : Αν υποβάλετε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα, να επιμείνετε να τη δεχτούν, σε περίπτωση που οι αστυνομικοί αδιαφορούν ή γελάνε μαζί σας επειδή ασχολείστε με τέτοια «ασήμαντα». Δεν χρειάζεται να χαρακτηρίσετε το αδίκημα κατά το νόμο φυσικά, απλά να κατονομάσετε τα γεγονότα (πότε πιστεύετε ότι έγινε, πού ακριβώς, πόσα ζώα κλπ), καλό όμως είναι, αν αντιμετωπίσετε αδιαφορία, να πείτε ότι είναι αξιόποινη πράξη κατά το Νόμο 4039/2012. Επίσης, προσπαθήστε να μαζέψετε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε: π.χ. φωτογραφίες των ζώων, τυχόν μάρτυρες (με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση) που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενά σας κλπ. Αν καταθέσετε γραπτή μήνυση στην Εισαγγελία, αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα προσκομίσετε μαζί με την μήνυση στον Εισαγγελέα.
Αν δεν γνωρίζετε το δράστη, τότε θα υποβάλετε τη μήνυση «κατ’ αγνώστου». Αν τον γνωρίζετε, θα πρέπει να τον κατανομάσετε. Να είστε όμως ιδιαίτερα προσεκτικοί, δηλαδή να μπορείτε όντως να αποδείξετε (με μάρτυρες κλπ.) ότι όντως είναι αυτός, διαφορετικά κινδυνεύετε να σας κάνει μετά ο κατονομαζόμενος δράστης μήνυση και ο ίδιος για «ψευδή καταμήνυση» (που επίσης είναι ποινικό αδίκημα).
Κατά το νόμο δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τη θανάτωση των ζώων με φόλες και την ποινική αντιμετώπισή της, ανάλογα με το εάν το ζώο είναι δικό μας ή ξένο. Αν ωστόσο το ζώο που θανατώνεται είναι δικό μας και όχι αδέσποτο, ο υπεύθυνος μπορεί να υποστεί και άλλες συνέπειες. Και αυτό διότι:
Κατά το αστικό δίκαιο, τα δικά μας ζώα θεωρούνται πράγματα που μας ανήκουν. Εκεί λοιπόν μπορούμε να κάνουμε μήνυση στο δράστη και για «φθορά ξένης ιδιοκτησίας», που αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα, καθώς και αγωγή αποζημίωσης στα πολιτικά (αστικά) δικαστήρια, διότι μας ζημίωσε παράνομα και υπαίτια (αδικοπραξία, άρθρο 914 Αστικού Κώδικα) και διότι μας προξένησε ηθική βλάβη (άρθρο 932 Αστικού Κώδικα). Προϋπόθεση ωστόσο γι’ αυτά, είναι να γνωρίζουμε το πρόσωπο που μας σκότωσε το ζώο (και να μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι αυτός), διότι η αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια δεν μπορεί να στραφεί «κατ’ αγνώστου».
Να έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι οι διαδικασίες στα δικαστήρια είναι χρονοβόρες και μπορεί να περάσουν περίπου 2 χρόνια από τότε που εσείς υποβάλατε τη μήνυση, για να εκδικαστεί η υπόθεση, αν η μήνυσή σας κριθεί βάσιμη. Αν αγαπάτε τα ζώα όμως, αξίζει τον κόπο η αναμονή για να τιμωρηθούν οι εγκληματίες που τα καταδικάζουν σε τόσο βασανιστικό θάνατο.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία