Κοινωνία

01/04/2022 - 13:32

Πέθανε ο Χρήστος Τραγέλλης

Ο ιστορικός πρόεδρος των Καλλονιατών και για δεκαετίες υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού τους

Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσαν ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου Καλλονιατών Λέσβου είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας αναγγείλουμε τον θάνατο του Χρήστου Ι. Τραγέλλη ο οποίος είχε 35 1/2 χρόνια ενεργούς παρουσίας στο Σύλλογο διατελώντας Πρόεδρος για 20 χρόνια και υπεύθυνος για τη σύνταξη και έκδοση του περιοδικού για 32 χρόνια.

 

Ο Χρήστος Ι. Τραγέλλης γεννήθηκε στην Καλλονή το 1937, όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και εργάστηκε ως κοινωνικός λειτουργός στο ΠΙΚΠΑ. Ασχολήθηκε με τη λαογραφία και την παράδοση του τόπου του, εκδίδοντας το περιοδικό "Τα Καλλονιάτικα". Το 1981 κυκλοφόρησε η πρώτη του λαογραφική συλλογή με τίτλο "Τα λαογραφικά της Καλλονής Λέσβου", ενώ το 1986 εκδόθηκε το βιβλίο "Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα. Παλιά επαγγέλματα της Καλλονής Λέσβου". "Τα γεωργικά της Λέσβου. Ο κάμπος της Καλλονής" το 1999. "Η Καλλονή της Λέσβου μέσα από παλιές φωτογραφίες" το 2009.Το 1983 εξέδωσε τη βιογραφία του Καλλονιάτη σατυρικού ποιητή Μιλτιάδη Φωτιάδη (Βεελζεβούλ). Παράλληλα, επιμελήθηκε της έκδοσης βιβλίων για την Καλλονή, ενώ συνεργάστηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ-2 "Τα λαογραφικά της Λέσβου" (1985-86).

 

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), μαζί με το Δ.Σ. των Καλλονιατών, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στα παιδιά και εγγόνια του, τις αδελφές του και όλους τους συγγενείς και φίλους του.

 

Καλό ταξίδι Χρήστο και καλή αντάμωση με την αγαπημένη σου Τούλα και τον αδελφό σου Θεόφιλο. Καλό σου Παράδεισο!

 

Θα σας ενημερώσουμε για τις λεπτομέρειες της κηδείας μόλις γίνουν γνωστές.

 

Δείτε στο youtube τον Χρήστο Τραγέλλη να μιλάει στην τηλεόραση της Μυτιλήνης για το περιοδικό των ξενιτεμένων Καλλονιατών «Τα Καλλονιάτικα» και για τα βιβλία που έχει συγγράψει. Χρήστος Ι. Τραγέλλης- Συνέντευξη στην τηλεόραση της Μυτιλήνης

Μοιράσου το άρθρο!