Κοινωνία

28/08/2023 - 19:16

Το προσφυγικό επέστρεψε στη Λέσβο! Ναυάγιο, θλίψη, συνεχόμενες αφίξεις, δηλώσεις....

... και στο βάθος Βάστρια...

up date 29/08/2023 ανάρτηση Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη:

"Η στρόφιγγα ανοιξε! Οι πληροφορίες μας λενε : πανω απο 3.500 στη Λεσβο , πανω απο 1.500 στη Σαμο. Καλα ξεμπερδέματα, αν αληθεύουν!

((Μυτιληνη 29.08.2023)"

 

----------------

 

Όλα όσα συμβαίνουν μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο και μετά τις εκλογές αποδεικνύουν ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό επέστρεψε!

Και δυστυχώς επιστρέψει με το χειρότερο τρόπο καθώς  αυτή η επιστροφή σημαίνει και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Μόνο μέσα σε 24 ώρες είχαμε δύο ναυάγια σε Λέσβο και Σάμο και εκατοντάδες αφίξεις προσφύγων - μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Οι αφίξεις είναι πλέον καθημερινές και η δομή του Καρά Τεπέ έχει ξεπεράσει το φράγμα των 3.000 ατόμων.

Ναυάγιο στη Λέσβο σήμερα 28 Αυγούστου

Σκάφος εντοπίστηκε 3 ναυτικά μίλια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές οι οποίες όμως δεν ανταποκρίθηκαν και δόθηκε εντολή απο το θάλαμο επιχιερήσεων το Λιμενικό να προχωρήσει σε διάσωση.
Συνολικά περισυνελέγησαν 18 άτομα, ενω εντοπίστηκαν και 4 νεκροί.  (1 βρέφος και 3 παιδιά από 7 έως 14 ετών) .Τα διασωθέντα άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι της Μυτιλήνης για ιατρικές εξετάσεις και στην συνέχεια για καταγραφή στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Μαυροβούνι.

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη ν. Λέσβο (η επίσημη ενημέρωση από τη λιμενική αρχή)

Πρωινές ώρες σήμερα, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε πνευστή ακυβέρνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η ανωτέρω λέμβος ανετράπη με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Κατόπιν εντολής του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, το Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έσπευσε στο σημείο, το πλήρωμα του οποίου περισυνέλεξε είκοσι δύο (22) άτομα, τέσσερα (04) εκ των οποίων χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγιναν επανειλημμένες κλήσεις μέσω VHF προς τη τούρκικη Ακτοφυλακή για την ύπαρξη ναυαγών σε περιοχή δικαιοδοσίας τους με αρνητικά αποτελέσματα. 

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή εμφανίστηκε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής και εκτέλεσε κινήσεις πλησίον του ναυαγίου με μεγάλη ταχύτητα, ενώ εξελισσόταν η διαδικασία περισυλλογής των ναυαγών και εν συνεχεία αρνήθηκαν την παραλαβή των διασωθέντων αλλοδαπών. Δέκα οκτώ (18) αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στον λιμένα Μυτιλήνης και δύο (02) εξ΄άυτών διεκομίσθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ οι υπόλοιποι δέκα έξι (16) μεταφέρθηκαν στο χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ "ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ". Οι τέσσερις (04) σοροί παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ η πνευστή λέμβος βυθίστηκε. Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν αγνοούμενους.

 

Επιπλέον αφίξεις στη Λέσβο σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου:

 

  •  Εντοπισμός και διάσωση 26 ατόμων στη ν. Λέσβο

Πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΑΓΡΙΕΛΙΑ” ν. Λέσβου, πνευστή ακυβέρνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Στη θέα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι επιβαίνοντες προέβησαν στην καταστροφή του ενός αεροθαλάμου της λέμβου. Άμεσα το πλήρωμα του Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ “ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ”. Ένας (01) από τους διασωθέντες παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “BOΣΤΑΝΕΙΟ” για προληπτικούς λόγους. 

  • Εντοπισμός και διάσωση 35 ατόμων στη ν. Λέσβο και σύλληψη δύο ατόμων

        Στον εντοπισμό και στη διάσωση τριάντα πέντε (35) αλλοδαπών, καθώς και στη σύλληψη δύο (02) εκ των ανωτέρω, για παράβαση του άρθρου 277 του Π.Κ. (πρόκληση ναυαγίου), του άρθρου 306 του Π.Κ. (έκθεση σε κίνδυνο) και του Ν. 3386/05 (περί αλλοδαπών), προέβησαν πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

        Ειδικότερα, Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο πλαίσιο περιπολίας του, εντόπισε πνευστή ακυβέρνητη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή «ΑΓΡΙΕΛΙΑ» ν. Λέσβου, με επιβαίνοντες τους ανωτέρω αλλοδαπούς. Στη θέα του Περιπολικού πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο ένας από τους συλληφθέντες έριξε τον εξωλέμβιο κινητήρα της λέμβου στη θάλασσα, ενώ ο έτερος συλληφθείς έσκισε τη λέμβο με αιχμηρό αντικείμενο, με αποτέλεσμα να βρεθούν οι επιβαίνοντες στη θάλασσα.

          Άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής των ανωτέρω τριάντα πέντε (35) ατόμων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μυτιλήνης και στη συνέχεια οι τριάντα τρεις (33) μεταφέρθηκαν στο χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ “ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ”.

 

  •  Εντοπισμός και διάσωση 14 ατόμων στη ν. Λέσβο

Πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΑΓΡΙΕΛΙΑ” ν. Λέσβου, πνευστή ακυβέρνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Στη θέα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι επιβαίνοντες προέβησαν στην καταστροφή του ενός αεροθαλάμου της λέμβου. Άμεσα το πλήρωμα του Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ “ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ”.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ η πνευστή λέμβος βυθίστηκε.

 

Ανάλογες αφίξεις είχαμε και στα υπόλοιπα νησιά.

---

 

Τι αναφέρει ο Περιφερειάρχης:

«Ο μακρύς κατάλογος  των ανθρωπίνων θυμάτων στο βωμό της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και της ευμάρειας  της τσέπης των διακινητών  και των κυκλωμάτων τους, αυξήθηκε σήμερα με ακόμα 4 θύματα , που θα προστεθούν στη λίστα των πνιγμών στα νερά των περασμάτων της Μεσογείου.  Ανθρωπίνως εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας  και τα συλλυπητήρια μας για τους ανθρώπους αυτούς, προς τους οικείους τους και κάθε παραλήπτη.

Κρούω για μια ακόμη φορά ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου , προς την Κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο Ευρωπαϊκό Θεσμό και φορέα,  για τους επικείμενους κινδύνους , επανάληψης  του φαινομένου εγκλωβισμού στα νησιά μας υπεράριθμων παράνομα εισερχόμενων μεταναστών/προσφύγων.  Μεταφέρω την απαίτηση των Τοπικών Κοινωνιών του Βορείου Αιγαίου για φύλαξη συνόρων όπως την περίοδο Φεβρουάριος  2020 με Μάιο 2023. Ζητώ   σύμφωνα και με  την επίσημη θέση της Ε.Ε. και Ευρωπαϊκών Θεσμών, που είναι υπέρ  της νόμιμης και όχι της παράνομης Μετανάστευσης , την απαρέγκλιτη και σταθερή πολιτική αποσυμφόρησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου από παράνομα εισερχόμενους οικονομικούς μετανάστες. Επίσης την διατήρηση του χαρακτήρα τους ως κατοικούμενα αμιγώς από Ελληνικούς  πληθυσμούς.» 

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες ανοιχτά της Σάμου εντοπίστηκαν από το Λιμενικό Σώμα στη διάρκεια περιπολίας, τριάντα επτά (37) άτομα. Ακολούθησε διαδικασία έρευνας και διάσωσης. Δύο εξ' αυτών, μια γυναίκα και ένα μωρό, εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγινε και στους δύο καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με αποτέλεσμα το μωρό να σωθεί, δυστυχώς όμως η άτυχη γυναίκα κατέληξε.

Σε άλλο περιστατικό, στις 6 τα ξημερώματα, σε Τουρκικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Λέσβου, το Λιμενικό Σώμα περισυνέλεξε είκοσι δύο (22) άτομα. Δυστυχώς, παρά τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν, τα τέσσερα εξ' αυτών κατέληξαν. Πρόκειται για ένα βρέφος 11 μηνών, δύο κορίτσια , 8 ετών και 14 ετών και ένα αγόρι 8 ετών.

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν είναι όντως συγκλονιστικές. Ένα μωρό σώθηκε από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Δυστυχώς ένα άλλο μωρό, τρία παιδιά και μία γυναίκα δεν τα κατάφεραν.Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των συνανθρώπων μας. Τα άθλια δίκτυα των λαθροδιακινητών και οι συνεργοί τους σε Τουρκία και Ελλάδα, μπροστά στο κέρδος, συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή αθώων συνανθρώπων μας, ακόμα και παιδιών.

Αυτοί που σκίζουν βάρκες, πετούν τις μηχανές στη θάλασσα και εκθέτουν ακόμα και μωρά σε ακραίους κινδύνους, συλλαμβάνονται ως υπεύθυνοι για την πρόκληση ναυαγίου. Η πρακτική αυτή είναι εγκληματική και οι διακινητές είναι δολοφόνοι. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ελληνική δικαιοσύνη».

 

Ανακοίνωση από Τ.Ε. ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ 

Τα δύο νέα πολύνεκρα ναυάγια ανοιχτά της Λέσβου και της Σάμου προκαλούν για άλλη μια φορά αισθήματα θλίψης για τους αδικοχαμένους και οργής για τους ενόχους.
Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και ταυτόχρονα πρωτοστάτησαν και συνεχίζουν να πρωτοστατούν στην εφαρμογή των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών στην περιοχή είναι τεράστιες. Είναι αυτοί οι σχεδιασμοί που καταδικάζουν τους λαούς στην φτώχεια και την προσφυγιά.
Καλούμε τον λαό της Λέσβου να μην συμβιβαστεί με την κανονικότητα του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την καθημερινότητα των πολύνεκρων ναυαγίων.
Να στηθούν τώρα επιτροπές ασύλου στην Τουρκία.
Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και την ενδοχώρα.
Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για τον λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.
Να μην γίνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών. Να σταματήσει η κατασκευή νέων δομών και να κλείσουν οι υπάρχουσες.

 

Τι άλλαξε και έχουμε αύξηση προσφυγικών ροών

Η αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών μετά το ναυάγιο της Πύλου για πολλούς δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το σημείο αυτό υπήρξε καθοριστικό για την στάση της Κυβέρνησης και τον τρόπο φύλαξης των συνόρων. Η προσέγγιση που υπάρχει κυρίως από κύκλους ΜΚΟ - χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί - είναι ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μην εφαρμόζει σκληρή στάση  ("push back" - επαναπροωθήσεις). Το μήνυμα αυτό έγινε γνωστό και στην απέναντι πλευρά, στην Τουρκία και κάπως έτσι ξεκίνησαν ξανά οι ροές.  Βέβαια το ταξίδι γίνεται περισσότερο επικίνδυνο καθώς το σχέδιο περιλαμβάνει και σκόπιμη πρόκληση ναυαγίου ώστε να εφαρμοστεί από τις ελληνικές αρχές επιχείρηση διάσωση.

Το τέλος των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία  μαζί με την πίεση που φαίνεται ότι επιθυμεί να ασκήσει η Τουρκία στην Ε.Ε. να είναι η πρόσθεση ερμηνεία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

 

Εκλογές στην Περιφέρεια...

Η αύξηση των ροών δεν θα μείνει εκτός προεκλογικής ατζέντας στις Περιφερειακές Εκλογές. Η Κυβέρνηση και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλκιβιάδης Στεφανής έχουν ποντάρει πολλά στο επιχείρημά τους ότι έλυσαν το μεταναστευτικό. Όμως η πραγματικότητα των τελευταίων εβδομάδων δείχνει ότι οι αυξημένες ροές αποδεικνύουν ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. 

Η Βάστρια είναι σχεδόν έτοιμη και αν και έχει προς το παρόν "μπλοκαριστεί" η λειτουργία της ελάχιστοι πιστεύουν ότι ένα έργο τέτοιου κόστους θα μείνει εκτός λειτουργίας. "Η Βάστρια θα λειτουργήσει" διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.  Το ερώτημα είναι αν θα γεμίσει... Σ' αυτό το ερώτημα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει.  Βέβαια μέχρι την ημερομηνία των εκλογών το μεταναστευτικό θα έχει διαφορετικές προσεγγίσεις από όσους "έλυσαν το μεταναστευτικό" και από όλους φώναζαν ¨καμμία δομή στη Λέσβο"

 

 

Σάμος: Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από τη διάσωση βρέφους από το Λιμενικό

Μοιράσου το άρθρο!