Skip to main content
|

Κανέλα από τη Σμύρνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

KANEΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ, ένα μυθιστόρημα για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής

 

Η διαδρομή μιας ανυπεράσπιστης γυναίκας στις πιο σκοτεινές δεκαετίες του περασμένου αιώνα: από τις αρχές του Μεσοπολέμου μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Από τη Σμύρνη του ’22 στο πιο πολύβουο λιμάνι της Ευρώπης, τη Μασσαλία, και από το κοσμοπολίτικο Παρίσι, στις προσφυγικές παραγκουπόλεις του Πειραιά.

Ένα μυθιστόρημα, που με αφορμή την απώλεια, προσπαθεί να διερευνήσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Τα πρόσωπα διαλύονται και τα κομμάτια τους επαναλαμβάνονται μέσα στο χρόνο με άλλα ονόματα αλλά με την ίδια νομοτέλεια. Η ανθρώπινη φύση παντέρμη και ανυπεράσπιστη κάτω από την απέραντη σιωπή του θεού. Ο συγγραφέας δανείζεται την ηρωίδα του, τη Λέλα, από ένα ποίημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη.

Το βαφτιστικό της ήταν Κανέλα, αλλά η νενέ της που είχε τον πρώτο λόγο μέσα στο σπίτι, επέβαλε σε όλους να τη φωνάζουν Λέλα. Η νενέ χρόνια τώρα έφτιαχνε μια πομάδα από λεβάντα και γάλα, που μοσκοβόλαγε όλο το σπίτι. Έπαιρνε όρκο πως με κείνη την πομάδα οι ρυτιδιασμένες και σταφιδιασμένες γυναίκες γίνονται ξανά κοριτσόπουλα και έτσι κανένας άντρας δεν πρόκειται να ξελογιαστεί, ρίχνοντας τα δίχτυα του αλλού. Η Κανέλα ήταν το στερνοπούλι της οικογένειας και η νενέ έλεγε πως θα της κάνει μάγια για να μη μεγαλώσει ποτέ. Έτσι, από την πρώτη συλλαβή της λέξης λεβάντας και από την τελευταία συλλαβή της λέξης γάλα, η Λέλα ζούσε από μικρή την ψευδαίσθηση μιας υπόσχεσης.

Η Λέλα είναι μια γυναίκα που σε όλη τη ζωή της προσπάθησε να γκρεμίσει τους τοίχους των κελιών της και διεκδίκησε με πάθος τον έρωτα, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Μια γυναίκα που αγαπήθηκε και αγάπησε πολύ. Μια γυναίκα που προσπάθησε να σπάσει τη σιωπή και να αντικρίσει τη δική της αλήθεια.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

«Ένιωθα πως ήμουν κύμα, χαμένο στη φουρτούνα, που δεν έβρισκε γιαλό να ξεσπάσει, άμμο να το ρουφήξει και να το καταπιεί. Καταδικάστηκα σε μια άσκοπη περιπλάνηση – ο πατέρας μου το έλεγε πείσμα. Μπορεί και να ήταν· τώρα πια όμως στην απέραντη θάλασσα έχω από κάπου να πιαστώ. Ένα αμπέχονο, το πανωφόρι της χαμένης αγάπης μου, είναι το δικό μου σωσίβιο».

Στοιχεία βιβλίου:

ISBN13: 978-618-5176-00-6

Σελίδες: 284

Ημ/νία Έκδοσης: Ιούλιος/2015

Μέγεθος: 14x21

Περισσότερες πληροφορίες: www.batsioulas.gr, www.kanelabook.wordpress.com

 

Και δυο λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Θωμάς Σίδερης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων «Βαγόνια στη βροχή» από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή. Έκτοτε, έχει εκδώσει συνολικά 20 βιβλία, τα περισσότερα ιστορικές και δημοσιογραφικές έρευνες. Το βιβλίο του «Το απουσιολόγιο του χρόνου» εγκρίθηκε να γίνει τηλεοπτική σειρά από την ΕΡΤ. Αρθογραφεί σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ γράφει και μεταφράζει θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων είναι και «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν», στο οποίο έκανε τη μετάφραση και διασκευή και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για τέσσερα χρόνια στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η «Κανέλα από τη Σμύρνη» διασκευάστηκε για το θέατρο με τίτλο «Το τελευταίο σπίρτο» και παίχτηκε σε θεατρική σκηνή της Αθήνας τη σεζόν 2014-2015. Το νέο θεατρικό έργο του είναι «Η αντοχή των υλικών» και αναμένεται το ανέβασμά του τον Νοέμβριο του 2015. Άλλα έργα του που έχουν ανεβεί στο θέατρο είναι «Φόνος μετά μουσικής» στη θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη» και «Εξ’ επαφής» στο Μικρό Θέατρο Λάρισας. Επίσης, αρθογραφεί σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι δημιουργός του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ «Αφύλαχτη Διάβαση», ενώ μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει διάφορους κύκλους εκπομπών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας. Στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας «Σκιά στην ψυχή», παραγωγής 2015, εκτός από τη δημοσιογραφική έρευνα, υπογράφει το σενάριο και τα κείμενα. 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία