Skip to main content
|

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2013

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2013
Λεσβιακό Ημερολόγιο 2013

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2013 Γράμματα - Τέχνες – Πολιτισμός

Εκδόσεις Αιολίδα, Μυτιλήνη 2012

Σελ. 416

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σκορδάς Συλλογικό έργο

Εξώφυλλο: Στέλιος Σκοπελίτης

Τιμή: 15 ευρώ

 

Με την επιμέλεια και την ευθύνη του Παναγιώτη Σκορδά, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, και την εκδοτική φροντίδα του Λεσβιακού οίκου «Αιολίδα» παραδίδουμε και φέτος στο αναγνωστικό κοινό έναν τόμο 400 περίπου σελίδες, στον οποίο συμμετέχουν με πρωτότυπα έργα τους 27 εκλεκτοί κι έγκυροι μελετητές   της Λεσβιακής Γραμματείας καλύπτοντας διάφορους τομείς των επιστημών όπως:

ιστορία-λαογραφία-γραμματολογία-δοκίμιο-εκπαίδευση- μουσική παράδοση-οικολογία-αθλητισμό-θέατρο-εικαστικά-γελοιογραφία.

Το εξώφυλλο του τόμου κοσμεί φωτογραφικό έργο του γνωστού και καταξιωμένου  φωτογράφου  Στέλιου Σκοπελίτη. Στις εσωτερικές σελίδες φιλοξενούνται επίσης 30 έργα του με θέμα τη Λέσβο.

Οι συγγραφείς του Ημερολογίου είναι:

Γιάννης Κωνσταντέλλης: «Ο παραμυθητικός λόγος της Φωτεινής Φραγκούλη», Νίκος Παπαδέλλης: «Πέντε επιστολές του Αντώνη Πρωτοπάτση στον Κίμωνα Μ. Μιχαηλίδη από το Μπορντώ της Γαλλίας για το έργο του Δημητρίου Ν. Βερναρδάκη», Στρατής Νικέλης: «Ο “Αντίλαλος της Βρίσας”. Ένα πολιτιστικό και πνευματικό εργαστήρι του τόπου μας», Νίκος Σαραντάκος: «Μια υποσημείωση στον “αλλιώτικο Μυριβήλη” και ο καβγάς δυο πρώην φίλων στον Εμφύλιο», Δήμητρα Ψύλλου «Σύγκριση μεταξύ της πρώτης (1924) και δεύτερης (1930) έκδοσης του έργου: “Η Ζωή εν Τάφω” του Στράτη Μυριβήλη», Απόστολος Γονιδέλλης: «Η νομισματοκοπία στην αρχαία Λέσβο», Νίκος Δέτσης: «Τα “Λεσβιακά” του Θουκυδίδη. Η αποστασία της Μυτιλήνης (428 π.Χ.) από την αθηναϊκή συμμαχία», Άρης Κυριαζής: «Ο Δάφνις και η Χλόη ερωτεύτηκαν στην Πύρρα του Κόλπου της Λευκοθέας Καλλονής», Αθανάσιος Φραγκούλης: «Σαπφώ: “Μελιχρόν αύχημα Λεσβίων” (γλυκό καύχημα των Λεσβίων)», Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου: «Ο ρόλος και η δράση του Ελληνικού Υποπροξενείου Μυτιλήνης κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας», Στρατής Μολίνος: «Ένας φιλικός της Λέσβου», Γιώργος Γαλέτσας (επιμέλεια): «Γιάννης Χρυσάφης: Η συνείδηση των κοινωνικών αγώνων», Τάσος Μακρής: «Η Σκάλα Πολιχνίτου», Φώτης Βασίλογλου (επιμέλεια): «Γάλλοι περιηγητές στο Μεσότοπο και την Ερεσό στα 1830», Δημήτρης Λαμπρέλλης: «Η φωτογράφιση πουλιών στην Καλλονή. Δοκιμή για μια προσωπική μυθολογία», Θεοδώρα Πετανίδου: «Περί μελισσών, ανθέων και άλλων καλών», Αριστείδης Σγατζός: «Τρούφες και ύδνα. Αναζητώντας τα υπόγεια μανιτάρια στην αρχαιοελληνική γραμματεία», Κώστας Μίσσιος: «Σχολικές τάξεις της Μυτιλήνης σε εκδρομές, παρελάσεις, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.», Θεόδωρος Μπελίτσος: «Λέσβιοι στη Λήμνο του Μεσοπολέμου. Σταύρος Παρασκευαΐδης, διευθυντής Γυμνασίου Λήμνου 1939», Δημήτρης Μπούμπας: «Αρχιτεκτονική και Παιδεία στη Μυτιλήνη του μεσοπολέμου (2)», Γιάννης Χατζηβασιλείου: «Θεόφραστος Γέρου: Ο καινοτόμος Νεοέλληνας παιδαγωγός», Γιάννης Αγριτέλλης: «Οικονομική κρίση: Επιστροφή στις ρίζες…», Αθανάσιος Καλαμάτας: «Ο μαγικός καθρέπτης της λαογραφίας. Με αφορμή το βιβλίο του Στρατή Μολίνου “Λαογραφικό Πολύπτυχο”», Δ. Β. Κοφτερός: «Μπουρός: Μουσική και μουσικοί», Νίκος Ανδρίκος: «Η εκκλησιαστική μουσική παραγωγή στη Λέσβο του 20ού αιώνα: ιστορική-υφολογική προσέγγιση», Ευστράτιος Παντελέλης: «Ύφος και χρώμα της μουσικής κομπανίας του Μπορού τον 20ό αιώνα. Μουσική παράδοση και κληρονομιά», Νάσια Δαφιώτη: «Η Θεατρική Αγωγή στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης», Παναγιώτης Σκορδάς: «Συμβολή στη λεσβιακή βιβλιογραφία. Οι εκδόσεις του έτους 2011», Παναγιώτης Σκορδάς: Αργύρης Εφταλιώτης: χαράσσοντας δρόμους ανανέωσης και αλλαγής στη γλώσσα και στη λογοτεχνία».

Το ημερολόγιο κλείνει με την ενότητα που έχει τίτλο «Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες του», στην οποία στεγάζονται μια σειρά από συλλεκτικά τεκμήρια του παρελθόντος (φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, ληξιαρχικές πράξεις, εξώφυλλα βιβλίων, προγράμματα εκδηλώσεων, τιμολόγια, ενδεικτικά κ.ά.) από τις συλλογές των: Μάκη Μπεκιάρη, Γιώργου Μπεκιάρη, Κώστα Μίσσιου, Στρατή Αναγνώστου, Νίκου Παπαδέλλη, Παναγιώτη Σκορδά, Ιγνάτη Σίμου, με τρεις γελοιογραφίες του Γιάννη Κακαρώνη, του Αντώνη Κυριαζή και του Μάκη Αξιώτη που αποχαιρετούν το 2012 και υποδέχονται το 2013, και τα βιογραφικά όλων των συντελεστών του τόμου.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία