Βιβλίο

11/12/2017 - 06:32

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

yle="text-align: justify;">Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

 

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αστυνομικά του Κώστα Βάρναλη (Φιλολογική επιμέλεια – Κείμενα: Νίκος Σαραντάκος, Εκδόσεις Αρχείο)

Το καθημερινό αστυνομικό δελτίο καταχωρεί εφήμερα περιστατικά, αλλά ο αναγνώστης σπάνια τους ρίχνει δεύτερη ματιά. Ο ποιητής Κώστας Βάρναλης, τα χρόνια που έγραφε καθημερινό χρονογράφημα για τις εφημερίδες Πρωία, Προοδευτικός Φιλελεύθερος, Προοδευτική Αλλαγή και Αυγή (1939-1957), αφιέρωσε αρκετά κείμενά του σε μικροειδήσεις του αστυνομικού δελτίου.

Ο Νίκος Σαραντάκος, επιμελητής και σχολιαστής των Χρονογραφημάτων και των λοιπών άρθρων του Κ. Βάρναλη που αποθησαυρίζονται από το 2013 στις Εκδόσεις Αρχείο, επέλεξε για την παρούσα έκδοση 265 από τα χρονογραφήματα αυτά.

Μικροεγκλήματα, απάτες, φόνοι, εγκλήματα πάθους, παρανομίες, κλέφτες και αστυνόμοι, όλα περιγράφονται με το γνωστό χιούμορ του Βάρναλη και σχολιάζονται με γνώμονα την κοινωνική του ευαισθησία και την κατανόηση που έδειχνε απέναντι στην ανθρώπινη αδυναμία. Η εικόνα της εποχής, για άλλη μια φορά, δεν διαφέρει και τόσο από τη σημερινή.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΔΟΚΙΜΙΑ

Το 24ωρο ενός αναγνώστη του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου (Εκδόσεις Πόλις)

Ποιος είναι ο ιδανικός αναγνώστης και ποιο το ιδανικό βιβλιοπωλείο; Πώς γίνεται κάποιος να αφήνει μισοδιαβασμένα τα πιο αγαπημένα του βιβλία ή να τα διαβάζει από το τέλος προς την αρχή; Υπάρχει ιδανικό μέρος για διάβασμα; Ποιο βιβλίο ενδείκνυται για κάθε τοποθεσία; Υπάρχουν άραγε βιβλία που είναι προτιμότερο να διαβαστούν με άκοπες τις σελίδες τους; Πόσους τόμους περιέχει μια ιδανική βιβλιοθήκη και ποιος είναι ο τέλειος τρόπος να τους ταξινομήσεις μέσα σε αυτήν; Πώς αναγνωρίζουμε έναν αληθινό βιβλιόφιλο και τι είδους άνθρωποι είναι όσοι δανείζουν βιβλία; Είναι καλύτερο να διαβάζεις γυμνός ή να διαβάζεις ξυπόλυτος; Τι κάνουν οι ντετέκτιβ στα αστυνομικά μυθιστορήματα όταν δεν κάνουν έρευνες; Και σε τι διαφέρει, τελικά, ένας βιβλιόφιλος από έναν βιβλιοφάγο και αυτός ο τελευταίος από έναν βιβλιομανή;

Με τέτοιου είδους ζωτικά ερωτήματα, και άλλα τόσα παρόμοια, καταπιάνεται ο αναγνώστης που «πρωταγωνιστεί» στα τριάντα πέντε δοκίμια του βιβλίου, στην προσπάθειά του να διερευνήσει τη φύση της ανάγνωσης, τις ηδονές που η τέχνη αυτή προσφέρει και τα πάθη που προκαλεί. Διερεύνηση που εξαρχής μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό όσο και διδακτικό παιχνίδι, καθώς ο αναγνώστης, πάντα με το μολύβι στο χέρι, μετατοπίζει την προσοχή του διαρκώς από τον έναν συγγραφέα στον άλλο κι από το ένα βιβλίο στο άλλο, ενώ το βλέμμα του αγκαλιάζει ταυτόχρονα την τυπωμένη σελίδα μπροστά του και την κίνηση του κόσμου γύρω του.

Ποια είναι τα πιο αγαπημένα του βιβλία και, κυρίως, πότε προλαβαίνει και τα διαβάζει όλα αυτά;

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΑΙΔΙΚΑ

Μα πότε θα φτάσει αυτός ο μάγος; της Ιουλίτας Ηλιοπούλου (Ζωγραφική: Γιάννης Κόττης, Μουσική: Γιώργος Κουρουπός, Εκδόσεις Ίκαρος)

Ένα χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Στην έκδοση περιλαμβάνεται και ένα CD με ηχογραφημένο το μουσικό παραμύθι.

Βρείτε το εδώ

 

Μοιράσου το άρθρο!