Βιβλίο

13/06/2016 - 08:01

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

trong>Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

ΠΟΙΗΣΗ

Αναπάντητες του Άγη Μπράτσου (Εκδόσεις Κέδρος)

Η ένατη ποιητική συλλογή του Άγη Μπράτσου διανοίγει πολύσημους ορίζοντες σε ιστορικά, πολιτικά και ερωτικά γεγονότα. Η αυτούσια επιθυμία και η απροκάλυπτη επαφή με τον Άλλο και τη φύση ανασκάπτουν το έσχατο διακύβευμα: την αυτογνωσία.

Στις πέντε ενότητες του βιβλίου («Προς Θερμοπύλες», «Αναπάντητες», «XXX Movies», «Ζωή σε τιμή γνωριμίας» και «Νεκρή Φύση»), ο καθημερινός βίος και το υπέδαφος της φαντασίας επιφυλάσσουν εκλάμψεις για το ανθρώπινο ιδίωμα.

Εκλάμψεις ούτε κατά διάνοια φευγαλέες, διότι και η παραμικρή λέξη πάλλεται για νοήματα χειροπιαστά και ακέραιες αισθήσεις.

Είμαστε βαθύ φρόνημα, σαν ρίζες κρυφές, σαν δέντρα γιατί τα δεδομένα αψηφούμε κι επιζούμε.

 

Βρείτε το εδώ

 

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Σαραζίν του Ονορέ ντε Μπαλζάκ (Μετάφραση – Επίμετρο: Κώστας Κατσουλάρης, Εκδόσεις Στερέωμα)

 

Η νουβέλα Σαραζίν, ένα από τα πιο πυκνά σε εικόνες και νοήματα μυθοπλαστικά κείμενα του Μπαλζάκ, αποτελεί διακριτή στιγμή στο έργο του και σηματοδοτεί το πέρασμα από την πρώιμη στην πλέον ώριμη περίοδό του. Υποτιμημένη από την κριτική για περισσότερο από έναν αιώνα –μια και δεν αποτελούσε «τυπικό» μπαλζακικό αφήγημα και η κεντρική ιστορία του, ο τραγικός έρωτας ενός ταλαντούχου γλύπτη για έναν καστράτο στην Ιταλία του 18ου αιώνα, μάλλον προκαλούσε αμηχανία–, αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο σχολιασμένα κείμενα του συγγραφέα στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Σήμερα, οι κριτικοί ομονοούν ότι συγκαταλέγεται στα πλέον μοντέρνα έργα του, τόσο στη δομή όσο και στον πλούτο των θεματικών που αναπτύσσει, και συνεχίζει να προκαλεί νέες ερμηνείες, προερχόμενες από τους χώρους της λογοτεχνικής θεωρίας, των έμφυλων σπουδών, της ανάλυσης των τεχνών κ.ά.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΑΙΔΙΚΑ

 

Ταξίδια στη Μυθολογία: Από τους θεούς στους ανθρώπους της Μαρίας Αγγελίδου (Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Όταν οι θεοί και οι άνθρωποι ξεκίνησαν να δουλεύουν, οι περισσότεροι έγιναν Κυνηγοί, κάποιοι λίγοι Γιατροί, μερικοί Κλέφτες, δυο-τρεις Πολυμήχανοι, πέντε-έξι Όμορφοι. Και όλοι Ήρωες.

Βρείτε το εδώ

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!