Βιβλίο

30/01/2017 - 05:28

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

yle="text-align: justify;">Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Δευτέρα ή Τρίτη της Βιρτζίνια Γουλφ (Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής, Εκδόσεις Ποικίλη Στοά)

 

Με τη συλλογή αυτή, η Βιρτζίνια Γουλφ, η γυναίκα που επηρέασε όσο λίγοι τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα, απέκτησε πρώτη φορά τη φήμη της ως η συγγραφέας με την πιο ζωντανή φαντασία και το πιο λεπταίσθητο ύφος της εποχής της. Επηρεασμένη από τον Τζόυς, τον Προυστ και τις θεωρίες του Γουίλιαμ Τζέιμς, του Μπεργκσόν και του Φρόυντ, επικέντρωσε τις προσπάθειές της στη δημιουργία ενός καινοτόμου μυθιστορηματικού ύφους που έδινε έμφαση στην αέναη ροή της συνείδησης, στο πέρασμα του χρόνου ως μια αλληλουχία επακόλουθων και πεπερασμένων στιγμών και ως μια μακρά ακολουθία χρόνων και αιώνων, καθώς και την ουσιαστική απροσδιοριστία του ανθρώπινου χαρακτήρα.

 

Βρείτε το εδώ

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο μου της Παυλίνας Μάρβιν (Εκδόσεις Κίχλη)

 

Όπου επτά αφηγήσεις νόσου σε στενό οικογενειακό κύκλο, τρεις διαφορετικοί αποχαιρετισμοί για ένα και μοναδικό αγαπημένο πρόσωπο, δύο λόγια για τον άνθρωπο που ήρθε για να μείνει, τέσσερις χρήσιμες εμπειρίες προγόνων και εννέα περιστατικά από ισάριθμες χώρες της ίδιας καρδιάς, δεν άθροισαν καμιά πείρα, δεν βοήθησαν στον αποχωρισμό.

«Ο Δεκέμβριος, ξωτικόμορφος και μεγαλακρικός, κάπου δυο κεφάλια ψηλότερος και δυο χρόνια μεγαλύτερος από μένα, μου έδινε την εντύπωση πως το μυαλό του ήταν πολύ χοντρό για να χωρέσει στο μακρόστενο κεφάλι του, και πως ζούσε πάντοτε με τον φόβο της επικείμενης έκρηξης – ήταν ο αγαπημένος μου φίλος. “Γιουβουλί, τρέξε!” ξεφώνιζε, κι όλο τρέχαμε μπρος αυτός πίσω εγώ, ακριβώς όπως αρμόζει σ' αυτές τις περιπτώσεις –δηλαδή άνευ λόγου και αιτίας–, τρέχαμε γενικά, ανεξαρτήτως εποχής και τοποθεσίας, μέχρι που πάτησα τα εφτά κι ο Δεκέμβριος χάθηκε μια για πάντα μέσα σ’ αυτό το σπινθηροβόλο παρελθόν που όσο μεγαλώνεις διαστέλλεται, με πόδια γρήγορα, με τις τσέπες της βερμούδας του γεμάτες παιδικά δυναμιτάκια και μισοφαγωμένες καραμέλες Τσάρλεστον».
«Ο Νοσοκόσμος», σελ.13

 

Βρείτε το εδώ

 

ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Ο Όγκι & εγώ: τρεις ΘΑΥΜΑσιες ιστορίες της Ρ. Τζ. Παλάσιο (Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

 

Το Θαύμα είναι η βραβευμένη ιστορία του Όγκι Πούλμαν, ενός συνηθισμένου παιδιού με ασυνήθιστο πρόσωπο που τον δυσκολεύει στη ζωή του. Ο Τζούλιαν ένιωθε πάντα αμηχανία κοντά στον Όγκι, αλλά το καλοκαίρι που πέρασε με τη γιαγιά του στο Παρίσι τον έκανε να δει τον Όγκι με άλλα μάτια. Ο Κρίστοφερ, ο παλιότερος φίλος του Όγκι, ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα πόσο δύσκολο είναι να είσαι φίλος με τον Όγκι. Η Σάρλοτ φερόταν καλά στον Όγκι, αλλά αυτή τη χρονιά που δοκιμάζονται οι φιλίες, είναι άραγε αρκετό να είσαι απλά καλός;


Τώρα θα διαβάσετε την ιστορία του Όγκι από μιαν άλλη σκοπιά. Από την πλευρά τριών παιδιών που ο Όγκι άλλαξε τη ζωή τους για πάντα.

 

Βρείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!