Skip to main content
|

Η Μυτιληνιά που άλλαξε τον τρόπο που ντυνόμαστε μετά το Sex And The City

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Χαρούμενα ρούχα: Μια ταινία για την Πατρίσια Φιλντ

Happy Clothes: A Film About Patricia Field

Προβλήθηκε στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη

Μια ειλικρινής, κλεφτή ματιά από τη μεριά ενός απαρατήρητου παρατηρητή στη δηµιουργική διαδικασία και την εντυπωσιακή ζωή και καριέρα της ενδυματολόγου Πατρίσια Φιλντ (Sex and the CIty, Ο Διάβολος φοράει Prada), της οποίας το ξεχωριστό όραμα έχει επηρεάσει τη μόδα και την ποπ κουλτούρα εδώ και περίπου έξι δεκαετίες. Από τα πρώτα κιόλας βήματα της καριέρας της κατά τη δεκαετία του ’60, όταν άνοιξε ένα κατάστημα ρούχων στη Νέα Υόρκη, όντας ομοφυλόφιλη, γυναίκα, Αμερικανίδα πρώτης γενιάς, η Φιλντ αποδείχθηκε έξυπνη επιχειρηματίας, παρ’ όλες τις αντιξοότητες.

Το επώνυμο κατάστημά της γρήγορα μετατράπηκε σε must προορισμό για ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο και μάλιστα, επί 50 χρόνια. Συνυφαίνοντας πλάνα από την «Αφέντρα της Γκαρνταρόμπας» εν δράσει, καθώς και αρχειακό υλικό, αποσπάσματα από μέσα ενημέρωσης και σύγχρονες συνεντεύξεις, αυτό το αυθεντικό πορτρέτο εξετάζει την Πατρίσια Φιλντ, τη διάσημη ενδυματολόγο υπό ένα αναπάντεχο πρίσμα, παρουσιάζοντας την αντισυμβατική της προσέγγιση, τον ιδιαίτερο επαγγελματισμό της και την αφοσίωσή της στη διάδοση της σοφίας που απέκτησε λόγω της σκληρής εμπειρίας ζωής της στις νεότερες γενιές. Στην εποχή μας της γυναικείας ενδυνάμωσης, η Φιλντ είναι πρότυπο ευθύτητας, ειλικρίνειας και αυτονομίας, ένα πρότυπο που χάραξε μια νέα πορεία για να ακολουθήσουν πολλοί/-ες ακόμη στη συνέχεια.

Ποια είναι όμως η  Πατρίσια Φιλντ (Patricia Field

Η Πατρίτσια Φιλντ γεννήθηκε το 1941 στην πόλη της Νέας Υόρκης από Έλληνες και Αρμένιους γονείς, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αμερική από τη Λέσβο.
Ανατράφηκε στην Astoria, Queens και πήρε τα εύσημα για την ανακάλυψη της σύγχρονης γκέτα οσον αφορά στη μόδα των γυναικών τη δεκαετία του 1970. Είναι η ιδιοκτήτρια της ομώνυμης μπουτίκ Patricia Field.

H Field συναντήθηκε με τη Sarah Jessica Parker κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Miami Rhapsody το 1995. Η ηθοποιός έμεινε γοητευμένη με τις συλλογές της Patricia, έγιναν φίλες και ξεκίνησαν τη συνεργασία τους για τη σειρά Sex and the City. Πριν από την έναρξη της πρώτης σεζόν του Sex and the city, η Parker ζήτησε από τη Field να αναλάβει το σχεδιασμό κάποιων από τα ρούχα που θα φορούσε ο χαρακτήρα της Carrie Bradshaw. Κατά τη διάρκεια της θητείας της Field ως ενδυματολόγος στο Sex and the City, η σειρά έγινε διάσημη και για τη μόδα που λάνσαρε. Για την εργασία της στο Sex and the City, η Field ήταν υποψήφια για πέντε Emmy Awards ενώ κέρδισε ένα Emmy, και ήταν υποψήφια για έξι βραβεία Costume Designers Guild, ενώ κέρδισε τέσσερα. Επέστρεψε το 2008 με τα Κοστούμια για το Sex and the City: The Movie (2008) και συνέχισε με το Sex and the City 2 (2010). Εργάστηκε στην ασιατική αγορά αναλαμβάνοντας τη μόδα πίσω από την κινεζική ταινία "杜拉拉 升职 记" (Go Go Λάλα) (2010) και το πιο πρόσφατο έργο της είναι η Ταϊβανέζικη τηλεοπτική σειρά, The Material Queen.

Η Field έχει απίστευτη ζήτηση από την υψηλή κοινωνία και μερικά από τα σχέδιά της έχουν γίνει διάσημα. Οι τηλεοπτικές της δουλειές, περιλαμβάνουν επίσης τα Hope & Faith και Ugly Betty. ενώ υηρέτησε ως ενδυματολόγος για τη μεγάλου μήκους ταινία "Ο διάβολος φοράει Prada", για την οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών. Σε μια εκτενή συνέντευξη που περιλαμβάνεται ως extras στο  DVD της ταινίας, παραδέχεται ότι έντυνε το cast των ηθοποιών του "Ο διάβολος φοράει Prada" συνδυάζοντας κομμάτια από άλλους σχεδιαστές και δεν εστιάσε στη χρήση δικών της σχεδίων.

Η Field η οποία έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι είναι λεσβία, ήταν για πολλά χρόνια δεσμευμένη με την ενδυματολόγο Rebecca Weinberg, με την οποία έχει συνεργαστεί στο Sex & The City.

Έχει σχεδιάσει τα ρούχα για τα βίντεο κλιπ της Namie Amuro καθώς και τα ρούχα για τα μουσικά βίντεο της Άννας Βίσση: Στην πυρά και Αλήτισσα Ψυχή από το album της "Απαγορευμένο"

«Δεν κάναμε επιδείξεις μόδας» λέει η θρυλική σχεδιάστρια κοστουμιών Πατρίσια Φιλντ (Patricia Field), στο Fashionista, για τα πολυσυζητημένα κοστούμια της στην τηλεοπτική σειρά «Sex and the City»,  «Λέγαμε τις ιστορίες και αναδεικνύαμε τους χαρακτήρες μέσα από τον τρόπο που ντύνονταν. Πρόκειται για μια κατάσταση αφήγησης ιστοριών».

Αλλά η δουλειά της σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Μέσω της ξεχωριστής, αντισυμβατικής και συχνά εκκεντρικής δουλειάς της Φιλντ στην σειρά-κολοσσό της ποπ κουλτούρας, άλλαξε το τοπίο του τρόπου με τον οποίο η μόδα αναπαρίσταται στην οθόνη – και τελικά, σε όλους εμάς, είτε παρακολουθούσαμε τη σειρά είτε όχι.

Ο μπαμπάς της πέθανε από φυματίωση όταν η Φιλντ ήταν μικρή και η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε, με έναν άνδρα που γνώρισε και πάλι στο καθαριστήριο. H Φιλντ αστειεύεται ότι έχει το ελληνικό, εμπορικό δαιμόνιο στο DNA μου» όπως δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian.

 

 

update ο κ. Θεολόγος Πατερέλης μας ενημερώνει:

Η Πατρίσια Φιλντ έχει καταγωγή από το  Πλωμάρι

Ο παππούς Γιάννης Γιαμουγιαννης

και η γιαγιά Σουλτανα Βαλακου

Το 2017 δωρησε στο ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟ Σχολείο Μεγάλοχωριου 10.000 δολάρια και το 2019 το επισκέφτηκε.

Παρα τις προσπάθειες πολλών ετών δεν μπόρεσε να γραφτεί στα δημοτολογια της Κοινότητας Πλωμαρίου γιατί δεν ήταν γραμμένοι οι παραπάνω που είχαν φύγει μετανάστες πριν την εγγραφή της οικογενειακης μερίδας

δ

 

Δείτε το τρειλερ:

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις