Ερώτηση Π.Βογιατζή προς Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης για αγριοκούνελα Λήμνου
Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, κατέθεσε χθες στη Βουλή, Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, για τα χρόνια πλέον προβλήματα που έχουν προκληθεί στη Λήμνο εξαιτίας τους υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων στο νησί.
Όπως εξηγεί αναλυτικά στην Ερώτησή του ο Βουλευτής, τις τελευταίες δεκαετίες στο νησί της Λήμνου παρατηρείται μια συνεχής αύξηση του πληθυσμού των αγριοκούνελων, η οποία από το 1995 και μέχρι σήμερα προκαλεί ταυτόχρονες και συνεχόμενες ζημίες στις γεωργικές καλλιέργειες και την παραγωγή των γεωργών και κτηνοτρόφων του νησιού, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της τοπικής και όχι μόνο οικονομίας. Γι’ αυτό και η εξεύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης συνεπώς, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λήμνου, που ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία, είναι άμεση και επείγουσα.
Ο Βουλευτής υπενθυμίζει στον Υπουργό πως με πρωτοβουλία του την περίοδο που υπηρετούσε ως Νομάρχης Λέσβου, η Νομαρχία ανέθεσε σε συγκεκριμένο επιστήμονα και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επ’ αμοιβή τη διενέργεια μελέτης, με σκοπό την εξακρίβωση του προβλήματος, τη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής και του συγκεκριμένου ζωικού είδους, αλλά και την πρόταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης του προβλήματος.
Η μελέτη αυτή που ανατέθηκε το 2007 και παρουσιάστηκε το 2010 περιλαμβάνει μία αναλυτική παρουσίαση του προβλήματος με ταυτόχρονη ιστορική αναδρομή, καθώς και αναλυτική μελέτη του κόστους, ιδιωτικού και δημόσιου, που προκαλεί ο υπερπληθυσμός των αγριοκούνελων για τη Λήμνο και τη χώρα, την ίδια στιγμή που προτείνει και ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων στη Λήμνο, προκειμένου να δοθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα.
Ενδεικτικά ως προς το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί είναι τα στοιχεία που παρατίθενται στη συγκεκριμένη μελέτη, βάσει των οποίων το 1995 εμφανίστηκε για πρώτη φορά καταστροφή 50 στρ. από τα αγριοκούνελα, ενώ με την πάροδο του χρόνου, η εποίκιση των αγριοκούνελων σε νέες περιοχές και η συνεχής αύξηση του πληθυσμού είχε ως αποτέλεσμα η καταστροφή το 2006 να φθάσει περίπου τα 450 στρ., από τη συνολική έκταση των 1.200 στρ. σιτηρών, ενώ το 2008, τα 540 στρ.
Ο αντίκτυπος συνεπώς της πληθυσμιακής αύξησης των αγριοκούνελων στη γεωργία, υπογραμμίζει ο Βουλευτής, είναι σημαντικός, και πλήττει όχι μόνο την οικονομική κατάσταση των γεωργών, αλλά και τα έσοδα του κράτους, την ίδια στιγμή που απειλείται και η κτηνοτροφία εξαιτίας της υποβάθμισης των βοσκοτόπων από την υπερβόσκηση των αγριοκούνελων.
Ο Βουλευτής, συνεπώς, με δεδομένο ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλά και το ότι υπάρχει ήδη μία αξιόλογη μελέτη που προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, ρωτά τον Υπουργό αφενός εάν έχει λάβει γνώση της συγκεκριμένης μελέτης και αφετέρου εάν προτίθεται το Υπουργείο να εφαρμόσει τις λύσεις που προτείνονται προκειμένου η Λήμνος να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Επίσης, ο Βουλευτής συνυπέγραψε δύο ακόμα Ερωτήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν χθες. Η πρώτη, συνέχεια της Ερώτησης που είχε υποβληθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφορά εκ νέου τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, ενώ η δεύτερη αφορά στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων από τα πιστωτικά ιδρύματα.